به گزارش
خبرنگار علمي باشگاه خبرنگاران، محققان دانشگاه خوارزمی روشی را پیشنهاد دادهاند که قادر به اندازهگیری مقادیر کم هورمونها در نمونههای زیستی است. این روش که حساس، دقیق و تکرارپذیر است، هزینه بسیار کمی دارد.
هورمونهای استروئیدی اثرات مهمی بر سلامت استخوان، سیستم قلب و عروق، مغز، پوست و کبد دارند. اگر سطح این هورمونها در خون بیش از حد لازم باشد، سمی و سرطانزا خواهند بود. در این تحقیق، به کمک نانوذرات اکسید آهن، جاذبی طراحی شده است که قادر به جداسازی و تعیین مقادیر ناچیز دو هورمون پروژسترون و تستوسترون در پلاسمال خون و ادرار است.
کارشناسان حد تشخیص این جاذب برای پروژسترون و تستوسترون به ترتیب 0/05 و 0/07 نانوگرم بر میلیلیتر به دست آمده است. همچنین با استفاده از این روش، محدوده تعیین مقادیر دو هورمون در نمونههای واقعی، به ترتیب 0/08 و 9/2 نانوگرم بر میلیلیتر برای پروژسترون و 7/9 و 97/5 نانوگرم بر میلیلیتر برای تستوسترون گزارش شده است که مطابق با مقادیر به دست آمده در تحقیقات و آزمایشهای بالینی است.
روشهای معمول موجود در آزمایشگاهها برای اندازهگیری دو هورمون پیچیده، زمانبر و پرهزینه هستند. به کمک این روش میتوان، مقادیر مورد نظر را در مدت زمانی کوتاه و با دقتی مناسب تعیین نمود.
کامیار پورقاضی گفت: به طور کلی نانوذرات نسبت سطح به حجم بسیار بالایی دارند که در نتیجه آن هنگامی که به عنوان جاذب استفاده میشوند، با به کار بردن مقادیر بسیار کم، جداسازیهای مناسبی رخ خواهد داد. از طرفی، در صورت استفاده از نانوذرات مغناطیسی، میتوان از خاصیت فوق اشباع نسبی آنها برای انجام یک جداسازی سریع استفاده کرد. ترکیب این دو خاصیت در این کار، سبب به دست آوردن یک روش جداسازی سریع، ساده و موثر، برای اندازهگیری دو هورمون مورد نظر شده است.
به گفته وی مراحل انجام تحقیق بدین صورت بود که ابتدا نانوذرات اکسید آهن به روش همرسوبی شیمیایی تهیه شده و سپس توسط ترکيبات ديگري به اين امکان دست يافته اند.