وی با اشاره به اینکه حسنیمبارک در طی این مدت از بسیاری از اتهامات تبرعه شد گفت: مرسی به عنوان اولین رئیسجمهور مصر با رای مردم به قدرت رسید.
رویوران با اشاره به اینکه اکنون شاهد صدور حکم اعدام بسیاری از اخوانالمسلمینها از جمله محمد بدیع هستیم اظهار داشت: محمد بدیع در زمان حسنیمبارک درزندان به سر میبرد.
کارشناس ارشد مسائل غرب حوزه آسیا ادامه داد: آنچه در مصر اتفاق افتاده حرکت فراگیر مردمی برای سرنگونی نظام استبدادی و جایگزین کردن مردمسالاری بوده است.
وی با بیان اینکه مبارک تحت فشار مردم استعفا داد افزود: با این اقدام ساختار جدیدی در مصر به وجود آمد و در نهایت انتخابات برگزار شد به طوری که در دو انتخابات مجلس و ریاست جمهوری اخوانالمسلمین دارای رای اول بودند.
رویوران با اشاره به کودتای السیسی مبنی براینکه مردم نسبت به ناکارآمدی اخوانیها اعتراض دارند گفت: در مصر نظام دچار تعارض شده است به طوری که این نظام کودتا کرده و حکومت را صاحب شده است.
*مصر دچار بحران مشروعیت شده است
کارشناس ارشد مسائل غرب حوزه آسیا با اشاره به وجود بحران مشروعیت در مصر خاطرنشان ساخت: رژیم کودتا موفق به تکمیل مشروعیت خود در مصر نشد.
وی با اشاره به اینکه در مصر مجموعهای از نیروهای سیاسی شروع به مقابله بانظام کردند افزود: بحران ناامنی در مصر ایجاد شده است به طوری که مصر مجموعهای از بحرانهایی است که در کنار هم قرارگرفته است.
رویوران با اشاره به تحولات سیاسی مصر اظهار داشت: بحران اقتصادی از همان ابتدا در مصر بیداد میکرد به گونهای که همچنان این بحران ادامه دارد.
کارشناس ارشد مسائل غرب حوزه آسیا با بیان اینکه نظام مصر اکنون دچار سردرگمی شده است گفت: دولت معتقد است که نباید اخوانالمسلمین بر سر کار بیاید زیرا در این صورت انتقام خود را از کودتاچیان خواهند گرفت.
* مردم مصر میدانند که جریان فکری اخوان طرفدار جنگ مسلحانه نیست
وی با اشاره به اینکه اخوانالمسلمین جریان فکری است که معتقد به دعوت است افزود: اخوان المسلمین معتقد به جهاد نیست این در حالی است که نظام اخوانالمسلمین را جهادی معرفی میکند و بسیاری از ترورها را به آنها نسبت میدهد.
رویوران با بیان اینکه نظام عنصر ناامنی را به اخوانالمسلمین نسبت میدهد تا بتواند بسیاری از محاکمات را تعریف کند افزود: اخوانالمسلمین پدیدهای تازه به حساب نمیآید زیرا این جریان فکری از سال 1928 تاسیس شده و از عمر آن 86 سال میگذرد.
کارشناس ارشد مسائل غرب حوزه آسیا با اشاره به اینکه در طول مدت 86 سال گذشته مردم مصر شناخت دقیق و کافی از اخوانالمسلمین پیدا کردهاند ادامه داد: مردم به خوبی میدانند که این جریان فکری طرفدار جنگ مسلحانه نیست.
وی اظهار داشت: دولت تصویر نادرستی از اخوانالمسلمین را ترسیم میکند به گونهای که این تصویر با واقعیت انطباقی ندارد.
رویوران با اشاره به اینکه جنبش 6 آوریل طرفدار کودتا علیه مرسی بود گفت: رهبران جنبش 6 آوریل در زندانها به سر میبرند و دفاتر این جنبش بسته شده است.
* اعدام 683 نفر از اخوانالمسلمین برای برخی کشورهای اروپایی قابل تحمل نیست
کارشناس ارشد مسائل غرب حوزه آسیا با بیان اینکه در پایگاههای نظام ریزشهایی به سرعت در حال اتفاق است اظهار داشت: این مسئله شرایط نظام را سختتر میکند به گونهای که نظام در تلاش است تا با خشونت تا شرایط را تثبیت کند.
وی با اشاره به اینکه اعدام 683 نفر از جماعت اخوانالمسلمین برای بسیاری از کشورهای اروپایی قابل تحمل نیست افزود: کسی که محکوم به اعدام است باید زمانی برای دفاع به شخص مورد نظر اختصاص داده شود.
رویوران با اشاره به اینکه اکنون قوه قضاییه در مصر به شدت زیر سوال رفته است خاطرنشان ساخت: عدلی منصور رئیس موقت مصر است به گونهای که ایشان قبلا قاضی مصر بوده و در دادگاه قانون اساسی حضور داشته است.
کارشناس ارشد مسائل غرب حوزه آسیا با اشاره به اینکه عدلی منصور اکنون سکوت کامل کرده و نظام از طرف ارتش اداره میشود گفت: متاسفانه برخی از قاضیان در مصر حاضر هستند که چنین حکم دستهجمعی اعدام را علیه گروهی صادر کنند.
وی اضافه کرد: این نوع رفتارها در تحولات مصر رژیم را با بحرانهایی مواجه خواهد کرد یعنی در مصر بحرانهای سیاسی، ناامنی، مشروعیت و اقتصادی وجود دارد.
* مصر در آینده نمیتواند صاحب نظام پایدار سیاسی باشد
رویوران با اشاره به اینکه مصر نمیتواند صاحب نظام پایدار سیاسی در آینده باشد حتی اگر انتخابات در این کشور برگزار شود گفت: اخوانالمسلمین سازمان فراگیر فراملی است به طوری که این گروه فقط در مصر حضور ندارد بلکه در بسیاری از کشورهای عربی و غیر عربی دیدگاهها، تفکرات و افراد و شخصیتهای این جریان حضور دارند.
کارشناس ارشد مسائل غرب حوزه آسیا در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه اعدام محکومین چه تاثیری بر سایر کشورهای منطقه خواهد گذاشت گفت: این احکام صادره با واکنشهای جدی در داخل و خارج مواجه خواهد شد به طوری که عدم اجرای حکم صادره نظام را تا حد زیادی با مشکل مواجه خواهد کرد.
* نظام مصر با سیاست مشت آهنین سعی در تثبیت خود دارد
وی اظهار داشت: نظام مصر با سیاست مشت آهنین تلاش میکند تا وضعیت خود را تثبیت سازد این در حالی است که علیرغم مشت آهنین و محاکمههای دستهجمعی همچنان شاهد اعتراضات مردمی هستیم.
رویوران با اشاره به اینکه اگر احکام صادره به اجرا در نیاید تعداد زیادی از مردم به خیابانها خواهند آمد اضافه کرد: پیامدهای حکم صادره در خارج از کشور مصر تاثیرات جدی را به دنبال خواهد داشت.
کارشناس ارشد مسائل غرب حوزه آسیا اتفاقات صورت گرفته در مصر را مورد پذیرش بسیاری از کشورها ندانست و گفت: آمریکا هم نیز نمیتواند از این نوع رفتاری که دولت کودتا انجام داده دفاع کند.
وی با اشاره به اعتراضی که آمریکا نسبت به رفتار دولت کودتا دارد ادامه داد: وزیر خارجه مصر خواهان اجازه فعالیت به حزب آزادی و عدالت اخوان است.
رویوران بااشاره به اینکه نظام فعلی مصر ناگزیر به عقبنشینی خواهد شد گفت: این رفتار نه تنها در داخل مصر بلکه در خارج از این کشور هم قابل دفاع و توجیه نیست.
کارشناس ارشد مسائل غرب حوزه آسیا با بیان اینکه اخوانالمسلمین در 38 کشور دنیا حزب دارد افزود: این احزاب در کشورهای مختلف نامهای گوناگونی دارند به طوری که در عراق به نام حزب اسلامی، در تونس به عنوان حزب نهضه و در فلسطین حزب حماس نامگذاری شده است.
وی با بیان اینکه رفتار صورت گرفته از سوی دولت مبنی بر اعدام جماعت اخوانالمسلمین به هیچ وجه قابل دفاع نیست گفت: حرکت اجتماعی در مصر کنترل شده است اما جامعهای موفق عمل میکند که اقدام به اجماعسازی کند و همه را به میدان تحریر بیاورد.
رویوران حضور در صحنه را مهمترین نتیجه قیامی دانست که در مصر رخ داده است افزود: حمدین صباحی و سیسی دو کاندیدای اصلی انتخابات ریاست جمهوری مصر هستند.
کارشناس ارشد مسائل غرب حوزه آسیا در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه آیا سیاسی در چارچوب انتخابات به پیروزی خواهد رسید یا خیر؟ گفت: آنچه که در مصر اتفاق میافتد یک نوع دموکراسی هدایت شده است این در حالی است که تمام معیارهای مردمسالاری در انتخابات تحقق پیدا نکرده است پس به همین دلیل نامزدها محدود هستند.
وی با بیان اینکه این انتخابات حتی در صورت پیروزی سیسی از مشروعیت کامل برخوردار نیست گفت: سیسی فردی نظامی است به طوری که سبب بروز ناامنی در مصر شده است.
* انتخابات در مصر دارای مشروعیت سیاسی لازم نیست
رویوران با اشاره به اینکه چیدمان انتخابات در وضعیت فعلی مصر خاص است ادامه داد: تمام تلاش نظام براین است که ظاهر انتخابات مبتنی بر دموکراسی باشد اما این در حالی است که این انتخابات دارای شاخصهای مردمسالاری و مشروعیت سیاسی لازم نیست.
برای دیدن فیلم اینجا کلیک کنید.