به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران؛ جمهوری اسلامی ایران در مقام ریاست جنبش عدم تعهد در نشست شورای امنیت از انفعال سازمان ملل متحد در برخورد با اقدامات تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی به شدت ابراز تاسف و تاکید کرد: رژیم صهیونیستی به هیچ یک از اصول پذیرفته شده بین المللی پایبند نیست.
"غلامحسین دهقانی"، سفیر و سرپرست نمایندگی ایران در سازمان ملل در نیویورک در نشست خاورمیانه ای شورای امنیت به نمایندگی از کشورهای عضو جنبش عدم تعهد علاوه بر این ابراز تاسف افزود: جنبش عدم تعهد شدت بخشیدن به تلاشهای بین المللی را به منظور احقاق حقوق فلسطینیان خواستار است.
دهقانی همه اقدامات تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی و رفتارهای تحریک کننده آن را برخلاف حقوق بین الملل و در تضاد با رعایت حقوق حقه فلسطینیان خواند که فرایند حل مسائل کلیدی از جمله آوارگان فلسطینی، وضعیت بیت المقدس، شهرک سازی ها، مسائل مرزی و امنیتی، زندانیان را تضعیف و دستیابی به حل همه جانبه این بحران را با مشکل مواجه می کند.
وی افزود: این رژیم همچنان به سیاستها و اعمال غیرقانونی خود مانند شهرک سازی ها، غصب اراضی فلسطینی، ایجاد دیوار حائل، تخریب منازل ، آواره کردن ساکنان فلسطینی، عملیات نظامی منجر به قتل و جراحت غیرنظامیان، افراطی گری مذهبی و محاصره غزه ادامه می دهد.
سفیر و نماینده کشورمان در سازمان ملل خطاب به اعضای شورای امنیت گفت: جنبش عدم تعهد نسبت به اقدامات تحریک کننده افراطیون اسرائیلی در محوطه مسجد الاقصی و مناطق اطراف آن و نادیده گرفتن حرمت این منطقه و نمازگزاران آن هشدار می دهد و اعلام خطر می کند.
دهقانی افزود: جنبش عدم تعهد در این راستا توجه جدی شورای امنیت به چنین اقدامات تجاوزکارانه ای را که صلح و امنیت بین المللی را به خطر انداخته است، خواستار است و اقدام فوری سازمان ملل برای توقف این اقدامات را به طور جدی توصیه می کند.
سفیر و سرپرست نمایندگی کشورمان در سازمان ملل همچنین به تجاوزات مکرر رژیم صهیونیستی به خاک لبنان که همواره به کشته و مجروح شدن مردم این کشور انجامیده است اشاره کرد و گفت: این اقدامات برخلاف قطعنامه های بین المللی بویژه قطعنامه 1701 شورای امنیت است.
وی تصریح کرد: درباره ادامه اشغال بلندیهای جولان از سوی رژیم صهیونیستی، موضع جنبش عدم تعهد را در محکومیت هرگونه اقدام این رژیم در تغییر وضعیت جمعیتی و محیطی آن منطقه اعلام می کنم.
دهقانی در پاسخ به اظهارات بی اساس نماینده رژیم صهیونیستی که جمهوری اسلامی ایران را تهدیدی برضد صلح و امنیت بین المللی خوانده بود، گفت: اتهامات و اظهارات نماینده این رژیم و متهم کردن دیگران توسط وی، شیوه معمول این رژیم اشغالگر برای انحراف افکار بین المللی از سیاستهای تبعیض نژادی این رژیم، اقدامات خشونت بار، ادامه ظلم و تعدی، اقدامات تجاوزکارانه برضد فلسطینیان و به مسخره انگاشتن دمکراسی از سوی این رژیم است.
سفیر و سرپرست نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد در پایان گفت: رژیمی که خود بطور مکرر به مرزهای شناخته شده بین المللی و دیگر کشورها تجاوز و آنها را تهدید می کند و طبق اسناد سازمان ملل، مرتکب جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت شده است، به خود اجازه می دهد دیگران را تهدیدی برضد صلح و امنیت بین المللی بخواند، موضعی بسیار مضحک است.
همچنین نماینده ناظر فلسطین در سازمان ملل گفت: ما از سطح موجود حمایت گسترده و تفاهم ایجاد شده جامعه جهانی درباره اوضاع فلسطین راضی هستیم و اسرائیل در این شرایط، با اقدمات غیرقانونی خود به انزوای کاملش در جهان کمک میکند.
" ریاض منصور "بعد از نشست غیر علنی شورای امنیت با موضوع فلسطین، در جمع خبرنگاران گفت: اعضای شورای امنیت از موضع ما در برابر اسرائیل حمایت کردند.
وی افزود: اگر کسی بخواهد عکسالعمل واقعی اعضای شورای امنیت را تحلیل کند، میتواند نتیجه بگیرد که از نظر اعضای شورا، اسرائیل مسئول وضعیت بغرنج و تنگنایی است که در آن به سر میبریم.
نماینده ناظر فلسطین در سازمان ملل متحد همچنین اسرائیل را مسئول عدم موفقیت و عدم پیشرفت مذاکرات نه ماهه اخیر دانست وگفت: آنها به اقدامات غیرقانونی خود در شهرکسازی ادامه دادند، به تعهد خود مبنی بر آزادسازی 30 زندانی سیاسی عمل نکردند و در اقدامی یکطرفه، گفتگوهای صلح را متوقف کردند.
وی درباره آشتی اخیر میان فتح و حماس اشاره کرد و گفت: روشن بود که اعضای شورای امنیت از تصمیم ما برای مصالحه و آشتی دوباره میان فتح و حماس حمایت کردند.
ریاض منصورهمچنین گفت: اعضای شورای امنیت محمود عباس را بخاطر موضعگیری و بیانیهاش مورد تحسین قرار دادند و گفتند آیندهی دولت او، یعنی آینده دولت آشتی دوباره فتح و حماس مورد احترام آنهاست و طبق تعهدات و مواضع پیشین به آن متعهد هستند.
وی به عکسالعمل اعضای شورای امنیت به درخواست محمود عباس برای پیوستن به معاهدات بینالمللی نیز اشاره کرد و گفت: کاملا روشن بود که از این پیشرفتها استقبال گرمی به عمل آمد و حتی یک هیأت نمایندگی کشورهای مختلف در شورای امنیت با حقوق قانونی ما برای الحاق به کنوانسیونها و معاهدات بین المللی مخالفت نکرد.
نماینده و ناظر کشور فلسطین در سازمان ملل افزود: هیچ یک از اعضای شورای امنیت نگفتند که ما چنین حقی نداریم، البته فقط شاید یکی از کشورها نگران زمان این اقدام بود که آیا به مذکرات صلح کمک میکند یا خیر.
وی افزود: پس از این دور مذاکرات شورای امنیت، انتظار داریم دیگر کشورها و نهادهای مختلف نیز موضعگیری و پیام روشنی در این زمینه اتخاذ و به صراحت اسرائیل را به علت ادامه اقدامات غیرقانونی خود در حرم شریف و صحن مقدس مسجد الاقصی و حمله هوایی به مردم غزه، مقصر اعلام کنند.
از سوی دیگر فلتمن ،معاون دبير کل سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره اوکراین گفت:« ما منتظر نتایج گفتگوهای چارجانبه ای هستیم که قرار است در روزهای آینده در ژنو برگزار شود و هدف از آن کاهش دادن تنش در اوکراین است.
امروزه ما متاسف هستیم که روح مصالحه هفدهم آوریل ظاهرا از بین رفته است. اجرای بیانیه ژنو نیز متوقف شده است. طرفهای حاضر در گفتگوها، تفسیرهای متفاوتی از آنچه موردتوافق بوده است ارائه داده اند.
سخنان تند بی فایده سبب تشدید تنشی شده است که قبلا نیز شدید بود. در این میان باید توجه داشت که اوضاع در بخشهایی از شرق و جنوب اوکراین همچنان سیر قهقرایی دارد.
در بیست و پنجم آوریل گروهی از سازمان همکاری و امنیت درقالب ناظران نظامی به همراه کارکنانی از دولت اوکراین دستگیر و بازداشت شدند.
فقط یک نفر ازاین افراد آزاد شده است و بقیه در بازداشت باقی مانده اند. همانطور که دبیرکل سازمان ملل متحد روز گذشته اعلام کرد سازمان ملل متحد به شدت این اقدام را محکوم می کند و از کسانی که مسئول این کار هستند به شدت می خواهد تا ناظران سازمان مذکور و کارکنان دولتی اوکراین را به سرعت و بدون قید و شرط و صحیح و سالم آزاد کند.»
وی در ادامه افزود:« من از همه کسانی که می توانند بر اوضاع اوکراین تاثیر و نفوذ داشته باشند تا برای حل وفصل این مسئله به شدت تلاش کنند. جان مردم در معرض خطر قرار دارد. تعداد گروههای از شبه نظامیان و افراد مسلح غیرنظامی در حال افزایش هستند و به تصرف شمار بیشتر و بیشتری از شهرها در این منطقه ادامه می دهند . آنها ساختمانهای بیشتری را به تصرف خود در می آورند و جاده ها مسدود می کنند و برخی از محله ها و شهرها را کاملا از بخشهای دیگر قطع ارتباط می کنند. گزارشهای فزاینده ای درباره شکنجه، آدم ربایی و اقدامات خشونت آمیز منتشر می شود. امروز گروههای جدایی طلب خودخوانده ظاهرا عملیاتی را شروع کردند که برای کنترل منطقه لوگانز بود. چند ساعت پیش آنها به یک مقر پلیس در این شهر حمله کردند و با سلاح های خودکار و نارنجکهای صوتی به سمت افسران پلیسی شلیک کردند که هنوز در داخل ساختمان بودند. ساعتی پیش از این کار نیز آنها چند ساختمان دیگر را به تصرف خود درآوردند. یکی از ساختمانهای اداری منطقه ای و دفتر دادستانی ازجمله این ساختمانهای تصرف شده بود. ساختمانهای سازمانهای امنیتی در لوگانز که در اوایل آوریل تصرف شد همچنان در کنترل این گروهها است. روز گذشته یعنی در بیست و هفتم آوریل ، شهردار خارکیف از ناحیه پشت سر به دست مهاجمان ناشناس هدف گلوله قرار گرفت. حال او وخیم است. درست همین روز ، گروههای جدایی طلب خودخوانده ساختمانی دولتی را در دونتسک تسخیر کردند. در دونتسک تظاهراتی در حمایت از وحدت برپا شد که به خشونت کشیده شد زیرا گفته می شود عناصر جدایی طلب با زنجیر و چماق به مردم تظاهرکننده حمله کردند. در بیست و هفتم آوریل در خارکیف، درگیری هایی بین طرفداران و مخالفان دولت اوکراین رخ داد که به زخمی شدن چندین نفر منجر شد.»
وی گفت:« تحولاتی که توضیح دادم رویدادهایی است که فقط در چند روز گذشته رخ داده است. این تحولات باید به اندازه کافی هشداردهنده باشد. سازمان ملل متحد درقالب نهاد نماینده جامعه بین المللی براساس ماموریت دیده بانی حقوق بشر سازمان ملل متحد ، اطلاعات مبتنی بر واقعیتها درباره وضع حقوق بشر در اوکراین ارائه می دهد. دبیر کل سازمان ملل متحد به شدت با سران جهان در این خصوص تعامل دارد. او در تلاش است سیر مسائل درباره اوکراین به دیپلماسی بازگردد و این مسئله به صورت مسالمت آمیز حل وفصل شود. در همین قالب ، وی از من خواسته است تا هفته آینده به اوکراین سفر کنم. همانطور که دبیرکل سازمان ملل متحد روز گذشته گفت ما باید راهی برای بازگشت به فضای مصالحه پیداکنیم که در هفدهم آوریل در ژنو خودش را نشان داد. باید راه حلی دیپلماتیک و سیاسی برای این بحران پیدا شود و این کار ضروری است و این کار بایستی مدتها قبل انجام می شد. اقدام فوری و توجه به عنصر زمانی بسیار حائز اهمیت است. باید با سرعت بیشتر و با هماهنگی بیشتر در این زمینه اقدام کرد و برای صلح و ثبات تلاش کرد.»
همچنین نماینده فرانسه در سازمان ملل متحد اقدامات روسیه را در اوکراین محکوم کرد.
"ژرار آرو" نماینده فرانسه در سازمان ملل متحد در سخنانی در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره اوکراین گفت:« اوضاع در مناطق شرقی اوکراین به صورت مستمر سیر قهقرایی پیدا کرده است.
شبه نظامیان مسلح در این مناطق به صورت هماهنگ و سازماندهی شده فعالیت دارند و ساختمانهای دولتی را در کنترل خود در می آورند.
اوضاع در کریمه نیز شوکه کننده است. خشونت در این مناطق ادامه دارد.
هفت بازرس سازمان امنیت و همکاری بیست و پنجم آوریل به گروگان گرفته شدند.
این افراد باید بدون تاخیر آزاد شوند. روز یکشنبه شهردار خارکیف هدف حمله قرار گرفت و حالا وضع او وخیم است. ما شاهد اقدامات خرابکارانه ای با تحریکات روسیه در اوکراین هستیم.
روز گذشته نماینده روسیه در سازمان ملل متحد دست داشتن مسکو را در این اقدامات انکار کرد.
فرانسه این اقدامات غیرقابل قبول برای بی ثبات کردن اوکراین را محکوم می کند.
باید برای تنش زدایی در اوکراین اقدام شود.
باید توافق نامه هفدهم آوریل در ژنو اجرا شود که مورد توافق اوکراین و روسیه و آمریکا و اتحادیه اروپا است. طرفهای مطرح در این قضیه باید از اقدامات خشونت آمیز خودداری کنند. آنها باید از سخنان تحریک کننده خودداری کنند. باید گروههای مسلح غیرقانونی خلع سلاح شوند و ساختمانهای دولتی تخلیه شود که به صورت غیرقانونی تسخیر شود. براساس این توافق نامه باید به کسانی که سلاحهایشان را زمین می گذارند، عفو عمومی داده شود. اجرای این توافق نامه ازجانب همه طرفها بدون هیچ گونه تاخیری و با حسن نیت ، ضروری است. باید این کارها انجام شود تا اوکراین بتواند حاکمیتش را بار دیگر برقرار کند.»
در همین حال نماینده انگلیس در سازمان ملل متحد در سخنانی در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره اوکراین گفت:« انگلیس خواهان برگزاری این جلسه بوده است زیرا ما به شدت نگران سیر قهقرایی اوضاع امنیتی در مناطق جنوبی و شرقی اوکراین هستیم و اینکه توافق نامه هفدهم آوریل ژنو هنوز به اهداف خودش یعنی بازگرداندن ثبات در اوکراین دست نیافته است. این مسئله بسیار حائز اهمیت است که شورای امنیت همچنان رویدادها را از نزدیک زیرنظر داشته باشد و اینکه این رویدادها چه تهدیدی برای صلح و امنیت جهانی به شمار می رود. مقامات روسیه مدعی هستند که اقدامات دولت اوکراین سبب بی ثبات شدن مناطق شرقی و جنوبی این کشور شده است. ما درخصوص این سخنان تردید داریم. واقعیت این است که روسیه گام های خطرناک بیشتری برای تشدید بی ثباتی در اوکراین برمی دارد. روسیه اقدامات گروههای شبه نظامی را در شهرهای شرقی اوکراین هدایت می کند. جتهای نظامی و بالگردهای نظامی روسیه حریم هوایی اوکراین را نقض کرده اند. نیروهای مسلح روسیه در امتداد مرزهای اوکراین، رزمایشهای نظامی برگزار می کنند. همه این اقدامات، تلاشهایی آشکار برای تشدید تنش در اوکراین است. این اقدامات با سخنان تند، همراه شده است. نماینده دائم فدراسیون روسیه در شورای امنیت سازمان ملل متحد گفته است روسیه استدلالهایی حقوقی برای مداخله در اوکراین دارد و این کار همسو با حق دفاع از خود و براساس اصل پنجاه و یک منشور سازمان ملل متحد است. این ادعای روسیه ، تحریف قوانین بین المللی است و روسیه با این کار، تحریف قوانین بین المللی را به سطح جدیدی می کشاند. هیچ توجیه یا پایه و اساس حقوقی برای استفاده از اصل پنجاه و یکم منشور در این خصوص وجود ندارد. اتباع روسیه در اوکراین در معرض خطر نیستند. این مسئله در چندین مورد تاکید شده است ازجمله اینکه ماموریت بشردوستانه سازمان ملل متحد در اوکراین این نکته را بیان کرده است. کمیسر سازمان امنیت و همکاری در امور اقلیتها نیز به این مسئله اشاره کرده است. این سخنان مقامات روسیه غیرمسئولانه و باهدف مرعوب کردن دولت اوکراین و ایجاد بهانه ای ساختگی برای نقض هرچه بیشتر حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین است که اقداماتی غیرقانونی هستند.»
وی در ادامه مدعی شد:« درنتیجه اقدامات روسیه ، اوضاع امنیتی در شرق و اوکراین بیش از پیش بدتر شده و معاون دبیرکل سازمان ملل متحد نیز به این مسئله اشاره کرده است. انگلستان ربوده شدن گروه بازرسی سازمان امنیت و همکاری به زور سلاح و در خیابان گردانده شدن آنها و همراهان اوکراینی آنها را محکوم می کند. ما از کسانیکه مسئول این کارها هستند می خواهیم تا اعضای این گروه به سرعت آزاد شوند و صحیح و سالم بازگردانده شوند. ما از روسیه که خودش از اعضای سازمان امنیت و همکاری است می خواهیم تا از نفوذ خودش استفاده کند تا این اتفاق بدون تاخیر بیشتر رخ بدهد.»
وی گفت:« هفدهم آوریل گفتگوها بین روسیه ، ایالات متحده، اوکراین و اتحادیه اروپا به گامهایی منتهی شد که هدف از آن کاستن تنش در اوکراین بود. انگلستان از این توافق نامه و فرصت ناشی از آن برای احیای ثبات در اوکراین استقبال می کند. اما این فرصت از دست رفته است. از هفدهم آوریل اقداماتی که کی یف و مسکو صورت داده اند با هم تضاد اساسی دارند. برای روشن شدن مسئله باید به واقعیتها توجه داشت. توافق نامه ژنو از همه طرفها خواسته است تا از خشونت و ارعاب و اقدامات تحریک کننده خودداری کنند. دولت اوکراین به هنگام اقدامات امنیتی برای مقابله با گروههای مسلحی که به صورت غیرقانونی، ساختمانهای دولتی را اشغال کرده و مراکز ایست و بازرسی خودشان را به وجود آورده اند، با خویشتنداری قابل ستایشی رفتار کرده است. دولت اوکراین این حق و مسئولیت را دارد که قانون را حاکم کند و از شهروندان و مقامات خودش در خاک اوکراین محافظت کند. اما روسیه از سوی دیگر همچنان به رزمایشهای نظامی خود و سخنان تند تجاوزگرانه خودش ادامه می دهد. توافق نامه ژنو از همه گروههای مسلح غیرقانونی خواسته است تا خلع سلاح شوند. دولت اوکراین جمع آوری تسلیحات غیرقانونی را از زمان به قدرت رسیدنش شروع کرده است. در حال حاضر، هیچ معترض مسلحی در میدان شهر کی یف وجود ندارد و هیچ گروه مسلح شبه نظامی در خیابانهای کی یف گشت زنی نمی کند. اما در شهر اسلوویانسک و دیگر شهرهای شرق اوکراین، همچنان شاهد آن هستیم که نیروهای شبه نظامی به شدت مسلح و مورد حمایت روسیه و مجهز به تفنگهای خودکار و آر پی جی در حال گشت زنی هستند. نکته سوم اینکه توافق نامه ژنو خواستار آن شده است که همه ساختمانهای تسخیر شده به صورت غیرقانونی و همه مکانهای عمومی و خیابانهای اشغال شده ، تخلیه شوند. دولت اوکراین به صورت قاعده مند و مستمر ، موانع ایجاد شده در اطراف میدان شهر کی یف را جمع آوری می کند و تظاهرات در این مکان به صورت تدریجی در حال کم شدن است. اما از سوی دیگر می بینیم روسیه که از نفوذ خود برای مهار کردن گروههای مسلح در شرق اوکراین استفاده نمی کند. "سرگئی لاوروف" وزیر امورخارجه روسیه در بیست و سوم آوریل اعلام کرد که روسیه از این گروههای شبه نظامی غیرقانونی نخواهد خواست تا سلاحهای خود را بر زمین بگذارند . شاهد آن هستیم که بجای این کار، موانع ایجاد شده و مراکز ایست و بازرسی در مناطق شرقی اوکراین تقویت شده است. افزون بر این، درحالیکه دولت اوکراین پیش نویس طرحی را به پارلمان این کشور داده است که به معترضان در صورت تخلیه ساختمانهای دولتی و همچنین کسانی که تسلیحاتشان را زمین می گذارند، عفو عمومی می دهد ، دولت روسیه دستور پارلمان این کشور را برای دادن مجوز استفاده از نیروی نظامی در اوکراین لغو نکرده است و اقدامات گسترده گروههای شبه نظامی طرفدار روسیه را در نقض حقوق افراد در مناطق شرقی و جنوبی اوکراین محکوم نمی کند که گزارشهای مفصلی درخصوص آن منتشر شده است. این نوع اقدامات دربرگیرنده دست کم یازده آدم ربایی است که در زمره آنها روزنامه نگاران اوکراینی و بین المللی قرار دارند. شکنجه مقامات محلی اوکراینی و دو نفر دیگر ازجمله این اقدامات است. تیراندازی به سمت شهردار شهر خارکف نشانه دیگری از خشونتهایی است که علیه جریان وحدت گرایانه اوکراینی در جریان است. نکته آخر اینکه اوکراین روند اصلاحات قانون اساسی را که اقدامی فراگیر به شمار می رود، شروع کرده است و به سمت تمرکززدایی در قدرت است. دولت اوکراین اقداماتی را اعلام کرده است که برای تضمین زبان روسی است. دولت اوکراین اقداماتی علیه کسانی صورت داده است که به بیگانه ستیزی در اوکراین مبادرت کنند. اما سخنان تند مقامات روسیه همچنان سبب تشدید تنش می شود. مقامات روسیه به نادرستی ادعا می کنند که زبان روسی در اوکراین درمعرض خطر قرار دارد و مدعی هستند که دولت اوکراین بیگانه ستیز است. وقتی واقعیتها را در کنار هم قرار می دهیم متوجه می شویم که مقامات روسیه چه خیال پردازی هایی می کنند. روسیه به صورت غیرقانونی منطقه کریمه را به خاک خودش ملحق کرده است و حالا نیز سرگرم بی ثبات کردن مناطق شرقی و جنوبی اوکراین است و این اقدامات بخشی از طرح روسیه برای تضعیف کردن توانایی مردم اوکراین برای تعیین آینده خودشان به صورت مسالمت آمیز است. روسیه با انجام دادن این کارها، صلح و امنیت بین المللی را تهدید می کند. اما درهای دیپلماسی همچنان باز است. ما از روسیه می خواهیم از حرکت در مسیر خطرناکی که در آن قرار دارد دست بکشد و گامهای فوری برای اجرای توافق نامه ژنو بردارد. دولت اوکراین در شرایط بسیار خطرناکی که پیش روی دارد، در تلاش است برنامه استقرار دموکراسی و اصلاحات اقتصادی و قانونی فراگیر را اجرا کند که هدف از آن، اصلاح وضع گذشته و فساد دولتی گذشته است. حمایت از این روند در جهت منافع همه ما قرار دارد. این امر ، بازی با حاصل جمع صفر در عرصه سیاسی نیست بلکه مسئله به بازگرداندن ثبات در اوکراین و به کل منطقه برمی گردد و به اینکه به مردم اوکراین این امکان داده شود تا آینده خودشان و کشورشان را تعیین کنند. ما از روسیه می خواهیم تا بخشی از این تلاشهای بین المللی هماهنگ باشد.»
در همین حال نماینده روسیه در سازمان ملل متحد ، اوکراین را به نقض توافق ژنو متهم کرد.
"ویتالی چورکین " نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره اوکراین گفت:« اوضاع در شرق اوکراین و کل این کشور بسیار نگران کننده است. رژیم حاکم بر اوکراین با حمایت غربی ها به قدرت رسیده است و این رژیم ، اوکراین را به صورت مستمر به سمت فاجعه سوق می دهد. امروز نمایندگان کشورهای غربی در سازمان ملل متحد، سخنان انتقادی بسیار زیادی درباره تظاهرات معترضان در مناطق جنوب شرقی اوکراین مطرح کردند. اگر کشورهای غربی به یک دهم تعهدات خودشان پایبند می بودند می توانستیم از بروز بحران جاری جلوگیری کنیم. در هفدهم آوریل در ژنو، توافقی حاصل شد که براساس آن، همه طرفها باید از خشونت و ارعاب و اقدامات تحریک کننده خودداری کنند . اما درست چند روز پس از توافق ژنو شاهد آن بودیم که اقدامات به اصطلاح ضدتروریستی دولت اوکراین شروع شد و این اقدامات ناقض توافق نامه ژنو بود. در ژنو فرصتی محدود برای تنش زدایی از اوکراین بوجود آمد و اینکه از طریق گفتگوی ملی بتوان این مشکل را حل کرد. اما درست یک روز پس از امضای توافق نامه ژنو، دولت اوکراین به اقداماتی مبادرت کرد که نشان می داد به هیچ وجه قصد ندارد توافق ژنو را اجرا کند.»
همچنبن از سوی دیگر نماینده روسیه در سازمان ملل گروه های تروریستی در سوریه را مانع اصلی امدادرسانی به مردم این کشور دانست.
به گزارش شبکه تلویزیونی العربیه، ویتالی چورکین تاکید کرد فعالیتهای تروریستی در سوریه مانع اصلی در برابر انتقال کمکها است.
چورکین تروریسم را بزرگترین خطر در سوریه دانست.
وی بر مخالفت روسیه با تصمیم کشورهای غربی برای ارائه قطعنامه ای در چارچوب فصل هفتم منشور ملل متحد علیه دولت سوریه تاکید کرد و زمان کنونی را برای طرح چنین قطعنامه ای مناسب ندانست.
همچنین "سامانتا پاور" نماینده امریکا در سازمان ملل درباره اوکراین گفت:« روز هفدهم آوریل اوکراین، فدراسیون روسیه، اتحادیه اروپا و ایالات متحده ، بیانیه مشترک ژنو را منتشر کردند که هدف از آن کاهش دادن تنش در اوکراین بود که علت جمع شدن امروز ما در کنار هم نیز بررسی همین بحران است. توافق نامه ژنو دربرگیرنده یک سری اقدام عینی برای پایان دادن به خشونت، متوقف شدن اقدامات تحریک کننده و محافظت از حقوق و امنیت همه شهروندان اوکراینی است. همانطور که "جان کری "وزیر امورخارجه آمریکا در هفدهم آوریل گفت توافق نامه ژنو تعهداتی را بوجود آورده است و سخنان درج شده روی کاغذ فقط زمانی معنا خواهد داشت که با اقدامات عینی و عملی همراه باشد.
جان کری ، "سرگئی لاوروف" وزیر امورخارجه روسیه و وزیر امورخارجه اوکراین را به علت همکاری هایشان در دستیابی به توافق نامه ژنو که با مذاکرات سخت به دست آمد، ستود. دستیابی به توافق نامه ژنو، امیدوارکننده بود. از آن زمان، دولت اوکراین به تعهداتش با حسن نیت عمل کرده است. اما متاسفانه نمی توان همین سخن را درباره فدراسیون روسیه بیان کرد. درحالی ما اینجا تشکیل جلسه داده ایم که هیئت نظارت بر مسائل اوکراین اعلام کرده است بخش اعظم اوکراین ازجمله مناطق شرقی این کشور آرام است. البته سه منطقه دونتسک، لوهانسک و اسلوویانسک از این قاعده مستثنی هستند. در این مناطق، جدایی طلبان طرفدار روسیه همچنان به اشغال ساختمانهای دولتی ادامه می دهند و به مقامات محلی حمله می کنند. در این سه شهر شاهد سیر قهقرایی نظم و امنیت بوده ایم. امروز جدایی طلبان طرفدار روسیه با چماقهای خود به ساختمانهای دولتی در لوهانسک یورش بردند و مرکز فعالیتهای شهرداری را به تصرف خود درآوردند که بزرگترین ساختمان دولتی منطقه ای در شرق اوکراین است. این اقدامات اوباش و اراذل تقلیدی از اقدامات حکومتهای پلیسی در یورش به ساختمانها است و حالا درباره ساختمانهای دولتی در دونتسک و لوهانسک و اسلوویانسک در جریان است. افراد مسلح علاوه بر اشغال ساختمانهای دولتی ، در دو هفته گذشته به ربودن افسران بلندپایه پلیس در لوهانسک و دونتسک مبادرت کرده و شبه نظامیان طرفدار روسیه با چماقهای خود به شرکت کنندگان درراهپیمایی طرفداری از وحدت اوکراین حمله کرده اند و پانزده نفر را به شدت زخمی کرده اند. گروههای طرفدار روسیه در منطقه دونتسک همچنان هفده ساختمان ازجمله ساختمان رادیو و تلویزیون منطقه ای را در کنترل و تصرف خود دارند. در شهر اسلوویانسک ، شهردار این شهر و چندین خبرنگار ربوده شده اند. عناصر جدایی طلب در این شهر، حدود چهل نفر را گروگان گرفته اند. در این شهر، اخیرا جسد سه نفر از رودخانه بیرون کشیده شده است. روی بدن هر سه نفر نشانه هایی از شکنجه وجوددارد. یکی از این افراد، از سیاستمداران محلی بوده است. فرد دیگر جوان نوزده ساله ای بود که از طرفداران وحدت اوکراین بود.»
وی در ادامه افزود:« روز گذشته افراد مسلح چند نفر از اقلیتهای روما در منطقه اسلوویانسک را با تعقیب کردن به زور از خانه هایشان بیرون راندند. نباید اشتباه کنید. در مناطق شرقی اوکراین، بهار اوکراینی و تظاهرات مسالمت آمیز در جریان نیست بلکه تلاشهایی بسیار هماهنگ با حمایت خارجی برای بی ثبات کردن دولت اوکراین در جریان است. همانطور که همه می دانند جدایی طلبان طرفدار روسیه در دونتسک هفت بازرس بین المللی را ربوده اند و همچنان در اسارت خود دارند. همراهان اوکراینی آنها نیز در این جمع هستند. دولت ایالات متحده به همراه همه دولتهای مسئولیت شناس جهان این اقدام غیرقانونی و به نمایش گذاشته شدن شرم آور این افراد را در مقابل رسانه های بین المللی محکوم می کند.»
نماینده اوکراین در سازمان ملل متحد ، روسیه را به دخالت در امور داخلی اوکراین متهم کرد.
نماینده اوکراین در سازمان ملل متحد درباره اوکراین مدعی شد :«یک ماه از زمانی می گذرد که روسیه به صورت غیرقانونی منطقه کریمه را به خاک خودش ملحق کرد. این اقدام روسیه که با کمک نیروهای نظامی اش بود نقض آشکار قوانین بین المللی بود. متاسفانه روسیه از این اقداماتش دست نکشیده است. ظاهرا حالا مقامات روسیه مناطق دیگری از اوکراین را نشانه گرفته اند. آنها به صورت وقیحانه در امور داخلی اوکراین مداخله می کنند. توافق نامه ای که در هفدهم آوریل در ژنو بین وزرای امورخارجه اوکراین، روسیه، آمریکا و نماینده اتحادیه اروپا حاصل شد ، امیدهایی برای رسیدن به راه حل دیپلماتیک برای مسئله اوکراین بوجود آورد. دولت اوکراین برای اجرای توافق نامه ژنو برای کاهش تنش در مناطق شرقی اوکراین، گامهای ضروری و عملیاتی برداشته است. در مدت یک هفته از زمان امضای توافق نامه ژنو، دولت اوکراین فعالیتهایی را به حال تعلیق درآورد که اقدامات ضدتروریستی بود. هدف اصلی از این اقدامات بازگرداندن نظم و قانون به کشور و محافظت از غیرنظامیان بود. دولت اوکراین اصلاحات در قانون اساسی را شروع کرده است. دولت اوکراین مفهوم حکومتهای محلی را پذیرفته است که هدف اصلی از آن، تمرکززدایی قدرت در کشور و اختیار دادن به مقامات محلی است. پیش نویس طرح اعطای عفو به شرکت کنندگان در تنشهای مناطق شرقی اوکراین نیز آماده شده است. این عفو شامل همه کسانی می شود که سلاح خود را زمین بگذارند و از تسخیر غیرقانونی ساختمانهای دولتی دست بکشند. این عفو فقط شامل کسانی نخواهد بود که در این مدت، جنایتهای بزرگ مرتکب شده اند.»
وی در ادامه افزود:« دولت ائتلافی اوکراین از همه احزاب سیاسی حاضر در پارلمان کشور دعوت کرده است تا تفاهم نامه ای امضاء کنند که درباره حل و فصل مسائل در مناطق شرقی اوکراین باشد. دستگاههای امنیتی اوکراین تلاشی گسترده در سطح کشور را ادامه می دهند که هدف از آن جمع آوری تسلیحات غیرقانونی است که در اختیار مردم قرار دارد. بیش از شش هزار سلاح در روزهای اخیر تسلیم شده است. اوکراین تعهد خود را به تعامل سازنده با نهادهای فعال در زمینه حقوق بشر و سازمانهای بین المللی نشان داده است. اما سوال مطرح این است که روسیه درقبال توافق نامه ژنو چه کارهایی انجام داده است؟ روسیه هیچ کاری انجام نداده است. روسیه به علت فقدان حمایت از برنامه هایش در مناطق شرقی اوکراین، به دنبال یافتن راههای جدیدی برای بی ثبات کردن این منطقه است. روسیه از یگانهای مسلح غیرنظامی حمایت می کند و استمرار این حمایتها سبب ادامه یافتن بی ثباتی در مناطق شرقی اوکراین می شود و سبب می شود زمینه برای دور جدیدی از تجاوزات نظامی به این مناطق مهیا شود. رهبران روسیه هیچ کاری انجام نداده اند تا خودشان را به صورت علنی از جدایی طلبان مسلح در مناطق شرقی اوکراین جدا کنند یا اینکه از آنها بخواهند سلاحهایشان را زمین بگذارند و گروگانهایشان را آزاد کنند. روسیه ربوده شدن افراد ازجمله خبرنگاران را محکوم نکرده است. سخنان مقامات روسیه درباره اقدامات دولت اوکراین نادرست است. در اوکراین همه از آزادی بیان برخوردار هستند و این حقوق در قانون اساسی اوکراین تصریح شده است. اما وقتی گروههای آموزش دیده و مجهز به تسلیحات سنگین با هدایت نظامیان روسیه، تاسیسات اداری و انتظامی کشور را تسخیر می کنند و به پاسگاههای پلیس حمله می کنند و گروگان می گیرند، اقدامات این گروهها تروریستی است و باید مطابق با نوع اقداماتشان با آنها برخورد شود. اقدامات یگان های ضدتروریستی پلیس اوکراین منحصرا متوجه گروه های مسلح مذکور است که غیرنظامیان را تهدید می کنند. گروههای مسلح تحت کنترل روسیه، در چندین شهر در شرق اوکراین به گروگان گیری غیرنظامیان مبادرت کرده اند. رفتارهای آنها بسیار غیربشری است.»
انتهای پیام/