مناظره ناصر نوبری سفیر سابق ایران در شوروی و صادق زیبا کلام عضو هیئت رئیسه دانشگاه تهران در دانشگاه آزاد تهران غرب برگزار شد.

به گزارش خبرنگار دانشگاه باشگاه خبرنگاران، ناصر نوبری سفیر سابق ایران در شوروی با حضور در دانشگاه آزاد پیرامون مذاکرات هسته‌ای و سیاست خارجی با صادق زیباکلام به مناظره پرداخت.

وی در ابتدای سخنان خود گفت: دانشگاه خانه احزاب نیست، بلکه محیط علمی است تا بحث کارشناسی در آن صورت گیرد و بحث علمی نیز نباید در فضای جناحی قرار گیرد.

وی افزود: بنده یکی از افراد حاضر در همایش دلواپسیم بودم چرا که معتقدم که باید محیط آزاد نقد را ایجاد کنیم.

این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه علت دعوای ایران و آمریکا تنها به خاطر ایران نبوده است، گفت: اینطور نبوده است که در طول تاریخ همه تقصیرها به گردن ملت ایران باشد. اینطور نبوده است که تمام رفتار ملت ایران غلط بوده باشد و آمریکایی‌ها با نیت خیرخواهانه اقداماتی انجام دهند.

نوبری ادامه داد: ملت ما بی‌هیچ دلیل آمریکاستیز نشده است. اگر ما در همه مسائل اشتباه کرده باشیم در مورد صنعتی‌شدن نفتمان چی؟ اساس مشکل ما با غرب برخورد استعمارگرایانه آمریکا و انگلیس با ایران بوده است. به همین خاطر نسبت مشروطه و جریان ضد استعماری و انقلاب اسلامی به وجود می‌آید. اینگونه نیست که اگر ما لانه جاسوسی را تسخیر نمی‌کردیم آمریکا ایران را گل و بلبل می‌کرد. البته عده‌ای هم برای دوستی و هم برای دشمنی به بالای دیوار می‌روند اما باید بدانم که برای دوستی باید از درب وارد شد.

سفیر سابق ایران در شوروی در ادامه سخنان خود، گفت: آقای زیباکلام تنها به تمسخر حرکت‌های ملی می‌پردازد، گرچه ما جهان سومی هستیم و مشکلات زیادی داریم اما نباید مانند آقای زیباکلام همه حرکات ملی را مسخره کنیم و مدل پیشنهادیمان نیز برای پیشرفت کشور عربستان باشد.

وی افزود: البته ما برای پیشرفت الگوهای مختلفی از جمله کشور عربستان را داریم که تنها نفت بفروشیم و ماشین لوکس وارد کنیم. الگوی دیگری مانند هند نیز وجود دارد حال ما باید تشخیص دهیم که الگوی صحیح برای جمهوری اسلامی چیست؟

نوبری در ادامه خاطرنشان کرد: مذاکرات هسته‌ای برای اولین بار تحویل همین تیم فعلی داده شد، اگر الآن بحران هسته‌ای به قول آقای زیباکلام به وجود آمده ابتدائش دست همین تیم فعلی بود و استراتژی که آنان به کار بردند اعتمادسازی بود. چون مدل دیپلماسی دوران قاجار را یادآوری می‌کند بدین صورت که هرچه غرب می‌گوید عمل کنیم تا آنان به ما اعتماد کنند. توافق سعدآباد و پاریس نتیجه همین استراتژی بود. و این اعتمادسازی تا جایی پیش رفت که آنان مدعی شدند که ما باید بگوییم که شما در کتب فیزیک هسته‌ایتان چه بخش‌هایی باید وجود داشته باشد.
 *

در ادامه صادق زیباکلام در ابتدای سخنان خود گفت: اصلی‌ترین و مهمترین اتفاقی که در این دولت در رابطه با برنامه هسته‌ای افتاده است این نیست که در ژنو چه مذاکراتی انجام دادیم بلکه مسئله اصلی این است که اجازه داده شده است تا در محافل عمومی در خصوص برنامه هسته‌ای صحبت شود.

وی افزود: من در یک دهه گذشته بارها در خصوص مسئله هسته‌ای مقاله نوشتم که روزنامه‌ها به صراحت می‌گفتند نمی‌توانیم چاپ کنیم. البته ما بخش عمده‌ای از این فضای باز کنونی را نیز مدیون مخالفان هستیم. چرا که آنان با زور درباره برنامه هسته‌ای صحبت کردند.

وی افزود: اگر قرار است سیاست هسته‌ای دولت روحانی نقد شود باید سیاست‌های دولت قبلی نیز مورد انتقاد قرار گیرد. البته من از جبهه پایداری (البته نمی‌دانم این جبهه یا گروه‌های دیگر) که همایش دلواپسیم را برگزار کردند تشکر می‌کنم ولی آنان بدانند شاخه‌ای را بریدند که خودشان روی آن نشسته بودند.

عضو هیأت‌علمی دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: در گذشته موضوعاتی وجود داشت که جز تصدیق آنان نمی‌شد صحبت کرد. برای مثال مسئله جنگ و پذیرش قطعنامه، اشغال سفارت آمریکا و همچنین برنامه هسته‌ای از جمله این موارد بود. اما باید بدانید این وضعیت حاصل خوبی نداشت از اینکه از سال 84 نگذاشتند درباره برنامه هسته‌ای صحبت شود به نفع کشور تمام نشد زیباکلام با ابزار خواندن مسئله‌ هسته‌ای برای استکبار ستیزی گفت: اولین مسئله‌ای که درباره هسته‌ای وجود داشت این بود که ابزاری در دست حاکمیت برای اشاعه آمریکاستیزی شد و قرائت دولتی بر آن حاکم شد. بعد از سال 82 که موضوع هسته‌ای ما لو رفت دلیل برای آن ادامه آن عنوان شد اولین مسئله پیشرفت علمی کشور و مسئله دیگر رشد صنعتی و اقتصادی کشور بود.

وی افزود: آمریکا از زمانی که متوجه شد ما در حوزه هسته‌ای فعالیت می‌کنیم از درب مخالفت وارد شد. ما باید بررسی کنیم که چرا برزیل و دیگر کشورها صنعت هسته‌ای را دارند و مخالفتی با آنان نمی‌شود اما با ایران مخالفت می‌شود. بنده می‌گویم دو دلیلی که برای فعالیت‌های هسته‌ای عنوان می‌کنند اشتباه است. در خصوص صنعت هسته‌ای تنها چیزی که وجود ندارد پیشرفت علمی است. از اینکه بگوییم در صنعت هسته‌ای نوآوری علمی داریم اینگونه نیست و اینکه بگوییم ما مرزهای علمی را شکافته‌ایم و غربی‌ها نگران آن هستند صحت ندارد.

این استاد دانشگاه تهران با اشاره به سیاست خاتمی در قبال برنامه هسته‌ای گفت: در دوران خاتمی برنامه هسته‌ایمان کج‌دار و مریض پیش می‌رفت تا دنیا در مقابل ایران قرار نگیرد اما احمدی‌نژاد تمامی این سیاست را کنار گذاشت و رویکرد دولت قبلی را به خائن بودن متهم کرد و عنوان کرد که ما برنامه هسته‌ایمان را با سرعت جلو می‌بریم و غرب هرچه می‌خواهد بکند که نتیجه آن صدور قطعنامه‌های شورای امنیت شد.

زیباکلام پیرامون مخالفت آمریکا با برنامه هسته‌ای ایران گفت: کشوری که می‌تواند اروانیوم را سه درصد غنی‌سازی کند می‌تواند به مرز 90 درصد نیز برسد که امکان تولید سلاح هسته‌ای فراهم می‌شود. حال چرا دیگر کشورها که به این درصد رسیده‌اند باعث نگرانی آمریکا نشده‌اند. این موضوع بدین‌خاطر است که ایران تنها کشوری است که علناً اعلام می‌کند که می‌خواهد اسرائیل را نابود کند.

وی افزود: رفتار ما در جریان هسته‌ای به گونه‌ای بود که این احساس نا امنی دست داده است و اولین مشکل آن نیز این بود که تا سال 82 برنامه هسته‌ای ما مخفیانه بود.

این استاد دانشگاه در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: با توجه به فضای بازی که به وجود آمده خواهیم فهمید که کشور چه بهای سنگینی را برای انرژی هسته‌ای پرداخته است و این حق ملت است که بگوید هسته‌ای می‌خواهد یا خیر.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار