به گزارش خبرگزاری فرانسه، گفتگوهای هسته‌ای بین ایران و گروه 1+5 روز سه‌شنبه به مرحله حساسی وارد می‌شود؛ این در حالی است که دو طرف سرگرم تدوین پیش‌نویس یک توافقنامه هستند.

به گزارش سرويس بين‌ الملل باشگاه خبرنگاران، خبرگزاری فرانسه در گزارشی به قلم "سیمون استردوی" از وین نوشت: چنین توافقی می‌تواند تحریم‌ها علیه اقتصاد ایران را از میان بردارد. در صورتی که دو طرف به چنین توافقی دست یابند، یکی از حادترین مشکلات ژئوپلیتیکی قرن بیست و یکم بعد از یک دهه تلاش دیپلماتیک، حل و فصل خواهد شد. چنین توافقی حتی می تواند به بهبود روابط ایران و امریکا منتهی شود. 

"علی واعظ"، تحلیلگر مسائل ایران در گروه بحران بین الملل،‌ به خبرگزاری فرانسه می گوید شکست مذاکرات می تواند پیامدهای بسیاری داشته باشد. وی می افزاید: زمان از اهمیت زیادی در این زمینه برخوردار است.

خبرگزاری فرانسه می‌نویسد: هم ایران و هم گروه پنج به علاوه یک توافقی را که در ماه نوامبر سال میلادی گذشته در ژنو به دست آمد مبنای گفتگوهای خود قرار داده اند. بر اساس آن توافق،‌ ایران  برخی اقدامات اعتماد ساز انجام داد و بخشی از تحریم‌ها علیه این کشور برداشته شد. ایران و گروه پنج به علاوه یک تا کنون سه دور مذاکره در وین داشته اند و اکنون در مورد هر مسئله ای با احتیاط اظهار نظر می کنند. پنج عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد،یعنی امریکا،‌ روسیه،‌ چین،‌ فرانسه و انگلیس به همراه آلمان اعضای گروه پنج به علاوه یک را تشکیل می دهند. 

خبرگزاری فرانسه می‌نویسد: یکی از مسائل مهمی که در مذاکرات دو طرف وجود دارد مسئله راکتور آب سنگین اراک است و به نظر می رسد این مسئله حل و فصل شده است. ایران اعلام کرده است این امکان وجود دارد طراحی راکتور آب سنگین اراک تغییر کند. 

محمد جواد ظریف،‌ وزیر امور خارجه ایران،‌ بعد از دور قبلی مذاکرات گفت درباره 50 تا 60 درصد مسائل توافق شده است. با این حال،‌ دو طرف بر یک اصل تاکید دارند: تا زمانی که درباره همه چیز توافق نشده است در واقع توافقی به دست نیامده است. یکی از اعضای تیم مذاکره کننده امریکایی فرآیند گفتگوهای گروه پنج به علاوه یک با ایران را به فرآیند چیدن "مکعب روبیک" تشبیه کرده است. تا زمانی که همه مکعب های همرنگ در کنار هم چیده نشده باشند نمی توان گفت که معما حل شده است. 

وزیر امور خارجه ایران به رسانه های این کشور گفت: حتی اگر دو درصد از مسائل باقی مانده باشد، این امکان وجود دارد که کل مسئله تحت الشعاع آن دو درصد قرار گیرد» وی در عین حال تاکید کرد که مسائل باقی مانده مسائل مهمی هستند.
 
واعظ می‌گوید از جمله مهمترین مسائلی که باقی مانده است موضوع ظرفیت غنی سازی اورانیوم در ایران است. مسئله دیگری که اوضاع را پیچیده تر کرده است ساخت نسل جدیدی از سانتریفوژها توسط ایران است. از دیگر مسائلی که همچنان مورد بحث مذاکره کنندگان دو طرف است موضوع بازرسی های بیشتر از تاسیسات هسته ای ایران توسط بازرسان بین المللی است. برنامه ساخت موشک های بالستیک توسط ایران نیز از دیگر مسائل است که برخی طرفین غربی برای سنگ‌اندازی، آنرا در مذاکرات هسته‌ای وارد کرده‌اند. 

خبرگزاری فرانسه می‌نویسد: از سوی دیگر، اسرائیل،‌ که تنها قدرت هسته ای در منطقه خاورمیانه محسوب می شود،‌ موضع رسمی‌اش چیز دیگری است. دولتمردان صهیونیست می گویند نباید به چیزی کمتر از برچیده شدن برنامه ها و فعالیت های هسته ای ایران رضایت داد. این موضع اسرائیلی ها دارای طرفدارانی در کنگره امریکا نیز می باشد. با این حال، گزارش های منعکس شده در رسانه ها و نیز اظهار نظرهای اخیر برخی از مقامات اسرائیلی نشان داده اند که با محتمل شدن امکان دستیابی به توافق در مذاکرات هسته ای ایران و گروه پنج به علاوه یک، این احتمال نیز وجود دارد که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل،‌ مواضع خود را تعدیل کند. 

ظریف در هفته گذشته در اظهاراتی خاطرنشان کرد سیاست خارجی جدید ایران باعث شده است اسرائیل در انزوای بین المللی قرار گیرد. 

خبرگزاری فرانسه می‌نویسد: شش قدرت عضو گروه پنج به علاوه یک تا کنون موضع واحدی در قبال ایران اتخاذ کرده‌اند. از جمله مسائلی که می‌تواند مسئله هسته ای ایران را تحت الشعاع خود قرار دهد بحران اوکراین است اما طرفین اجازه دخالت این موضوع در مذاکرات را نداده‌اند.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار