سوپرلیگ بسکتبال از نظر سطح کیفی و رقابت بین تیمها یکی از ضعیفترین دوره های خود را گذراند. فرزاد کوهیان سرمربی ذوب آهن با قبول این افت کیفی از دلایل آن صحبت می کند.

 فرزاد کوهیان در گفتگو با خبرنگار ورزشی باشگاه خبرنگاران در مورد فصل 92-93 سوپرلیگ بسکتبال توضیح داد: کیفیت لیگ امسال برای بسکتبال کشور مناسب نبود. اگر تیمهای امسال به غیر از دو یا سه تیم با هزینه و ساختار خوب را به صورت تک به تک آنالیز کنیم هر کدام مشکلات خاصی داشتند بسیاری از تیمهای امسال حتی برای هزینه های روزمره هم مشکلاتی داشتند همین موضوع باعث شد که برخی تیمها از بازیکن ملی هم استفاده نکنند و به نوعی کیفیت لیگ با این شکل حضور تیمها پایین آمد.

محدودیت بازیکنان خارجی در چند فصل گذشته کمکی به بازیکنان ایرانی نکرده است. کوهیان توضیح می دهد: یکی از قوانین امسال این بود که بازیکنان سهمیه ملی ایرانی را به جای بازیکن خارجی می توان استفاده کرد این در تضاد با قانون 3 سهمیه ملی در هر تیم است. با این شرایط رقابتها هم تنگاتنگ نبود به طوری که در نهایت پتروشیمی با تنها یک باخت قهرمان شد. هر چه در لیگ رقابت بین تیمها نزدیکتر و کیفیت بازیها بهتر باشد آن لیگ قویتر است البته پتروشیمی تیم قدرتمندی بود و با مدیریت خوب یاوری موفق به قهرمانی شد اما برای کیفیت لیگ نیاز است که چالش میان تیمها بیشتر از این باشد.

حدس 4 تیم نهایی آسان بود

این چالش چطور پیش می آید؟ کوهیان بحث اسپانسر را تکرار می کند: ما مدتها است که در مورد اسپانسر صحبت  می کنیم و در سوپرلیگ هم این اسپانسرها سال به سال تحلیل رفته اند. در سالهای گذشته 7 یا 8 تیم داشتیم که مشخص نبود از بین آنها کدام تیمها بالا می آیند و تعیین 4 تیم نهایی کار دشواری می شد اما امسال از شروع لیگ هم می توانستیم حدس بزنیم که کدام تیمها بالا می آیند.

وی اضافه کرد: حداقل باید احساس خطر برای تیمها وجود داشته باشد. این که اسپانسرها و هزینه ها کم شده اند در لیگ تاثیر مستقیم گذاشته است. نمونه بارز آن هم علاقمندی بازیکنانی مثل صمد و بقیه ملی پوشان به بازی در لیگهای دیگر است. اینکه بازیکنان خوب برای بازی به کشورهای دیگر بروند واقعا برای لیگ ما خوب نیست. 

تجمع ملی پوش داشتیم

کوهیان به بحث تقسیم سهمیه ها برمی گردد: قانون تقسیم بازیکنان خوب ملی در قالب سهمیه های ملی که اتفاقا برای تقسیم قوا، قانون خوبی است با تبصره امسال نقض شد و تیمها علاوه بر گرفتن 3 ملی پوش، دو نفر دیگر را هم به جای سهمیه خارجی گرفتند و تجمع در برخی تیمها ایجاد شد. در نهایت در مرحله پلی آف بازیکن خارجی خود را هم آوردند.

وی از مشکل تعداد سهمیه های خارجی صحبت می کند: این قانون که در مرحله مقدماتی یک بازیکن خارجی داشته باشیم و بعد در مرحله پلی آف دو خارجی حق بازی داشته باشند از دلایل دیگر افت کیفیت لیگ است. بسیاری از تیمها با صرفه جویی کل فصل را بدون خارجی سپری می کنند چون کنترل یک بازیکن خارجی در تیمهای حریف آسانتر از دو بازیکن است. در حالی که اگر حق استفاده از دو خارجی را داشتیم شرایط عوض می شد و تیمها برای عقب نماندن در گردونه لیگ ناگزیر به آوردن یار خارجی می شدند. زمانی تیمهای خارج از مراکز استانها هم برای عقب نماندن از بقیه مجبور به آوردن دو خارجی می شدند و خودشان را قوی می کردند. 

کوهیان ادامه می دهد: باید دنبال این باشیم که باشگاهها با حمایت و سرمایه گذاری بیشتری به لیگ بیایند در نهایت این کار به سود تیم ملی هم تمام می شود. درلیگ امسال تعداد بازیکنان خارجی به دو انگشت دست هم نمی رسید. کمبود بازیکن خارجی دو ضرر برای لیگ دارد اول اینکه کیفیت مسابقات را پایین می آورد و دوم الگوسازی در لیگ پایین خواهد بود. بازیکنان در این شرایط باید با هم رده های خود تمرین کنند و مربیان هم دغدغه ای ندارند.

آرن، اوشین و بقیه در زمان 2 بازیکن خارجی معرفی شدند

آیا این قانون به ظهور بازیکنان جوان داخلی کمکی کرده است؟ سرمربی ذوب آهن اعتقاد دارد: اگر به گذشته برگردیم نسل بازیکنانی مثل اوشین ساهاکیان، آرن، جابر، علی باهران و ... در زمانی به لیگ معرفی شدند که 2 بازیکن خارجی در هر تیم بازی می کرد و همین نفرات هم به قهرمانی آسیا رسیدند. بعد از آن هم نسل امجد، هنرمند و ... در زمان استفاده از دو بازیکن خارجی به آسیا رفته و قهرمان مسابقات شدند اما حالا چه شرایطی برای جوانان داریم؟

وی بحث جا باز کردن برای بازیکنان جوان را منطق درستی نمی داند: این بازیکنان جوان در تمرینات شناخته و کامل می شدند و بعد وارد زمین شدند. بازیکنانی مثل مهدی کامرانی و اصغر کاردوست در تمرینات زیاد با بازیکنان خارجی به بازیکنان مطرح کشور تبدیل شدند. 

بازیکنان انگیزه تمرینی ندارند

محمد کسایی پور در بررسی فینال اعتقاد به افت بازیکنان خوب ملی داشت. کوهیان نیز این صحبتها را با بازگشت به بحث خارجیها تایید می کند: اینکه بازیکنان ملی افت کنند چندان غیر طبیعی نیست چون در هر تیمی که باشند بهترین هستند. بازیکنان انسان هستند و نمی توان مانند کامپیوتر به آنها انگیزه داد. وقتی بازیکن با رقبایی پایینتر از خود تمرین می کند انگیزه تمرینی و تلاشش پایین آمده و بعد از یک دوره کار با این شرایط افت هم می کند. در حالی که اگر رقیبان خارجی قویتر کنارشان بود به سختی خود را ارتقا می دادند. ضمن اینکه برخی بازیکنان ملی خطری از جهت پشتوانه برای خود حس نمی کنند و این هم انگیزه های تمرین را پایین می آورد. قطعا در صورت کارشناسی دلایل دیگری هم پیدا می شود که ما نمی دانیم.

جام حذفی تشکیل دهیم

سرمربی ذوب آهن  به پایین آمدن کیفیت برخی تیمها به خاطر شروع و پایان فشرده لیگ و انجام دو بازی در هفته اشاره کرد و اضافه شدن مرحله دوم به لیگ را هم طرح پخته ای ندانست: مرحله دوم لیگ مرحله پخته ای نیست. بحث اول این است که تمام مقامهای مرحله اول نادیده گرفته می شود و دوم اینکه برای اضافه شدن تعداد بازیها راهکارهای دیگری هم با برنامه ریزی درازمدت وجود دارد. برای مثال می توان لیگ را منطقه بندی کرد یا تعداد بازیهای پلی آف را افزایش داد و حتی می توان خارج از تمام این بحثها یک جام حذفی را موازی با لیگ تشکیل داد تا تعداد بازیهای بیشتری انجام شود اما اینکه بازیهای انجام شده در فصل عادی را دوباره در مرحله دوم انجام دهیم طرح پخته ای نیست. البته هر طرحی نقاط ضعف و قوت خود را دارد و بهتر است تمام طرحها قبل از وارد شدن در جلسه لیگ کارشناسی و بررسی شود و بعد به رای گذاشته شود.

داوران بهتر شدند

حسنهای لیگ امسال چه بود؟ کوهیان اشاره می کند: لیگ امسال حسنهایی هم داشت. اول اینکه سازمان لیگ تشکیل شد. این سازمان لیگ هم روی مقررات و اجرای آن تاکید زیادی داشت که افزایش این نظم و انضباط باعث ثبات لیگ می شود. از نکات مثبت دیگر امسال این بود که با رایزنی ها تعداد تیمها در یک حدی نگه داشته شد و از طرفی داوری های لیگ هم قابل قبول و منطقی تر به نظر می رسد. نمی توان گفت داوران ضعفی نداشتند اما تغییرات قابل توجه بود.

وی ادامه می دهد: باید همانطور که روی بازیکن و مربی دقت می کنیم در مورد داوران هم دقت شود که کدام داوران هماهنگی چشم، دید و تصمیمگیری بهتری دارند. این نفرات قطعا در آینده داوران بهتری می شوند و باید روی آنها تمرکز کرد. 

حداقل بودجه شرط ورود تیمها باشد

سرمربی ذوب آهن همچنین اعتقاد دارد در حال حاضر میان تیمهای دسته اولی و سوپرلیگی تفاوتی وجود ندارد و باید شرایطی ایجاد شود که امتیاز تیم سوپرلیگی مانند فوتبال دارای قیمت شده و تیمهایی که از خارج لیگ وارد می شوند مجبور به خرید امتیاز تیمهای حاضر شوند. وی می گوید: باید چارچوبی هم برای تیمهای دسته های مختلف بگذاریم. برای مثال حدود بودجه ای برای سوپرلیگ تعیین کنیم همانطوری که سال قبل بحث ضمانت گرفتن از تیم ها مطرح شد. برخی تیمهای امسال حتی توان ادامه کار را هم نداشتند و زنجانی ها حتی نتوانستند مدیریت کنند که لیگ را به پایان برسانند. 

سرمربی ذوب آهن همچنین پیشنهاد می دهد برای تیمها بالاتر و بهتر مثل مهرام و پتروشیمی امتیاز بیشتری در جلسات لیگ با داشتن دو یا سه رأی در نظر گرفته شود و تیمها براساس بودجه و مقام با هم فرق داشته باشند نه اینکه تیمی که از دسته اول آمده حق رایی برابر با پتروشیمی و مهرام داشته باشد. باید این واقعیت را پذیرفت که باشگاهی با هزینه بیشتر، خدمت بیشتری هم به بسکتبال می کند.

حدادی ستاره لیگ بود

کوهیان هم پدیده لیگ امسال را بهنام یخچالی می داند: استعداد یخچالی از قبل هم معلوم بود. به غیر از وی در تیم ما عدنان دورقی و عباس محبت جهش داشتند و در تیمهای نیروی زمینی و گرگان هم چند بازیکن با استعداد بودند. ستاره لیگ را هم حامد حدادی می دانم که در بازی آخر 52 امتیاز آورد و در بیشتر بازیها آمار دبل دبل و ریباند بالایی داشت. البته تمام بازیکنان ستاره هم در مقاطعی تیمهای خود را نجات می دادند و نمی توان تک تک از آنها نام برد. بازیکن بسیار متفاوت و خاص امسال هم بدون شک گیبسون در پتروشیمی بود.  
 
وی در مورد چهارم شدن ذوب آهن و شکست در دیدار رده بندی مقابل دانشگاه آزاد گفت: شرایط آن بازی خاص بود. ما بعد از واگذار کردن دیدارهای مقابل پتروشیمی شرایط خوبی نداشتیم و در بازی آخر با دانشگاه آزاد هم یکی از بدترین بازیهای لیگ را انجام دادیم به خصوص از نظر دفاعی خوب نبودیم.

انتهای پیام/
برچسب ها: فرزاد ، کوهیان ، لیگ
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.