رجبعلی لباف خانیگی در گفتگو باخبرنگار باشگاه خبرنگاران مشهد،گفت: براي نخستين بار در ايوان مسجد ملك زوزن، هنرمندان قطعات رنگارنگ كاشي را كنار هم قرار دادند كه ما از اين اثر به عنوان كاشي معرق ياد ميكنيم.
وي افزود: اين كاشي همان كاشي معرقي است كه در دورهي تيموري و صفوي به زيباترين شكل ممكن نماي ديوارهها را تزئين كرده است اما كار تزيين ايوان مسجد جامع زوزن به دنبال حمله مغول در سال 617 هجري ناتمام مانده است.
لباف خانيكي در ادامه گفت: هنرمنداني كه اين كاشي را خلق كرده بودند به دليل حملات اقوام مغول محل سكونت خود را ترك كرده و به سمت جنوب و يا شمال غرب ايران يعني منطقه آسيا صغير يا تركيه امروزي مهاجرت كردند.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان رضوي همچنين افزود: اين هنرمندان در جنوب ايران در شهر شيراز و در آناتولي آسياي مركزي سير تكاملي كاشي معرق را ادامه دادند و تا زمان تيموريان و آمدن تيمور، روند تكاملي خود را ميگذراندند
وی همچنین از جمله آثار فاخري كه اين هنرمندان در خراسان با كاشي معرق به وجود آوردند ميتوان به مسجد گوهرشاد، ابابكر تايبادي و مدرسه غياثيه خرگرد اشاره كرد كه اين مدرسه نيز در 5 كيلومتري خواف قرار دارد و زيباترين و تكامل يافتهترين نوع كاشي در آن استفاده شده است.
اوگفت: مدرسه غياثيه خرگرد و آرامگاه ابابكر تايبادي به سعي و كوشش وزير شاهرخ ساخته شده است و ساختن اين بناهاي فاخر همراه با كاشي معرق تا پايان دوره تيموري و اوايل دورهي صفوي ادامه داشته است.
انتهای پیام//س