حسین ابراهیمیمقدم، روانشناس در گفتگو با
خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران درباره تاثیرات منفی شبکههای ماهوارهای که گریبان اعضای کوچکتر خانوادهها را میگیرد، گفت: تاثیرات منفی و معضلات استفاده از کانالهای غیرمجاز مثل شبکههای ماهوارهای در تمام سنین وجود دارد اما هر چه قدر فردی در سنین پایینتری قرار گرفته باشد آسیبپذیری بیشتری خواهد داشت با توجه به اینکه شخصیت افراد در پنج سال اول کودکی شکل میگیرد، بنابراین مضرات ماهواره در پنج سال اول کودکی بسیار بدتر خواهد بود زیرا چگونگی شکلگیری شخصیت فرد را تحت تاثیر قرار میدهد.
وی همچنین در ادامه افزود: خانوادههایی که از سطح تحصیلات پایینتری برخوردار هستند نسبت به خانوادههای تحصیل کرده بیشتر آسیب میبینند حتی خانوادههای پا به سن گذاشته و سنتی هم آسیب خواهند دید اما با درصد کمتر ولی همچنان دوام این خانوادهها را هم تهدید میکند.
این روانشناس با بیان اینکه در برنامهها و سریالهای ماهواره قبح و زشتی بعضی از مسائل و تخلفها به راحتی شکسته میشود، افزود: خانوادهای که مدام در حال تماشای صحنههای خیانت و مواردی از این دست هستند به تدریج نسبت به این موارد احساسهای منفی قبلی خود را از دست رفته میبینند و کم کم یک رفتار عادی و حساسیتزدایی نسبت به آن رفتارها به وجود میآید.
وی معتقد است که رواج خشونت و پرخاشگری در اجتماع هم یکی دیگر از آسیبهای ماهوارههاست که رفتار فرد را تحت تاثیر قرار میدهد و با وجود همه توصیههایی که میشود و آثار زیانباری که درباره استفاده از ماهوارهها در جامعه به چشم میبینیم باز هم شاهد گرایش افراد جامعه به تماشای شبکههای ماهوارهای هستیم.
این روانشناس درباره علت استفاده روزافزون از ماهوارهها تصریح کرد: در درجه اول انسان نسبت به هر آنچه منع شود حریص میشود در درجه دوم با توجه به سرمایهگذاریهای سرسامآوری که شبکههای ماهوارهای انجام میدهند و از رنگ و لعاب خاص و فراوانی استفاده میکنند که در شبکههای داخلی کمتر شاهد آن هستیم. همچنین، استفاده از تصاویر و یا صحنههای مستهجن و استفاده از زنان به عنوان یک ابزار قوی برای جذب مخاطب از روشهای ویژه ماهوارهها است که در شبکههای داخلی استفاده از آنها ممنوع است. بالاخره اینکه در لابهلای بعضی از این برنامههای ماهوارهای میتوان شاهد فیلمهای به روز و جدید هستیم که احتمالا در شبکههای داخلی کمتر یافت میشود.
این روانشناس تاکید کرد: تنوع شبکههای ماهواره باعث میشود بینندگان فقط برای مرور شبکههای ماهوارهای چندین ساعت وقت صرف کنند و این نشانگر این است که شبکههای ماهوارهای میتوانند همه سلیقههای متفاوت و گوناگون را پوشش بدهند و برای آنها برنامه بسازند. وجود برخی از حریمها در تهیه برنامههای داخلی و جذابیتهای تصویری و موضوعی ماهوارهها باعث شده است تا این فرصت به دست شبکههای ماهوارهای بیفتد و مخاطبین زیادی را جذب کنند. با افزایش تعداد بینندگان ماهوارهها در میان کودکان و شکلگیری شخصیت آنان با این برنامهها آنها تبدیل به تماشاگران ثابت این کانالها در سالهای آینده هم شوند.
انتهای پیام/