به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگارانبه نقل از روزنامه آمریکایی "واشنگتنپست"، برای نخستین بار در چند دهه اخیر تاجران و بازرگانان آمریکایی در حال دیدار از ایران هستند تا شرایط را برای بررسی احتمال آینده شراکت میان تاجران ایرانی و آمریکایی و بازگشایی کانالهای ارتباطی تجاری مورد ارزیابی قرار دهند.
بر اساس این گزارش، اگرچه تحریمها باعث شده است روابط تجاری میان دو کشور با موانع زیادی روبرو شود، اما به نظر نمیرسد مانعی بر سر راه سفر شرکتهای آمریکایی و یا تاجران این کشور به ایران وجود داشته باشد. به همین دلیل است که سفرهای اخیر تاجران آمریکایی به ایران افزایش یافته است.
واشنگتن پست نوشت: در واقع دولت حسن روحانی در نظر دارد سرمایهگذاران و شرکتهای خارجی را برای سرمایهگذاری در ایران ترغیب کند، اما تاکنون در اینباره به ویژه در زمینه جذب شرکتهای آمریکایی کمتر سخن گفته است. این در حالی است که غولهای نفتی و اتومبیلسازی آمریکایی در ماههای اخیر و از زمان به قدرت رسیدن روحانی در ایران، سفرهای متعدد و دیدارهای بسیاری با شرکتهای ایرانی داشتهاند.
این در شرایطی است که در سالهای اخیر به دلیل تحریمهای اتحادیه اروپا، میزان مشارکت شرکتهای فرانسوی، آلمانی و ایتالیایی در ایران در زمینه انرژی و اتومبیل کاهش یافته است. اما با این وجود شرکت کنندگان در کنفرانس سازمان ملل در زمینه تجارت و توسعه اعلام کردند که سرمایهگذاری خارجی در ایران در سالهای اخیر افزایش داشته است.
از سوی دیگر سرمایهگذاری آمریکا در ایران ممکن است در کوتاهمدت نتواند مشکلات ایران در این زمینه را حل کند، اما دستکم تاجران امریکایی که اخیرا به ایران آمدهاند، تاکید کردهاند که پتانسیل سرمایهگذاری در بخشهای مختلف در ایران گسترده است.
"دیک سیمون"، دبیرکل شرکت توسعه و سرمایهگذاری "آراسآی" در آمریکا در اینباره میگوید: فرصتهای فوقالعادهای در ایران برای سرمایهگذاران آمریکایی وجود دارد، من به نوبه خود این مسئله را مد نظر قرار میدهم و فکر میکنم این نوع سرمایهگذاری بتواند پاسخ مناسبی به مشکلات اقتصادی در عرصه جهانی بدهد.
از سوی دیگر با توجه به فقدان روابط خوب دیپلماتیک میان دو کشور، این دیدارها و سرمایهگذاریها بتواند تنشها میان حکومت دو کشور را نیز تا حد زیادی کاهش دهد. مسئلهای که از نظر بسیاری از کارشناسان، هدف اصلی دولت روحانی در ایران و اوباما در آمریکا است.
رضا مرعشی، پژوهشگر شورای ایرانیان آمریکا در اینباره میگوید: تعداد روزافزونی از آمریکاییها چه در داخل و چه در خارج از بدنه دولت در حال درک ارزش سرمایهگذاری در ایران هستند. در سالهای اخیر بسیاری از آمریکاییها که خواهان سفر به ایران شدهاند، درخواست خود را به شورای ایرانیان آمریکا ارائه کردهاند و شورا برای برقراری ارتباط با دولتهای دو کشور تلاش میکند.
این در شرایطی است که برقراری رابطه تجاری میان دو کشور با چالشهای بسیاری روبرو است و ممکن است سالها طول بکشد تا این مشکلات حل شود. علاوه بر تحریمها، موضوعاتی مانند سوءتفاهمهای موجود میان دو کشور وجود دارد که کار را سخت میکند. اما برخی شرکتها و مقامات تجاری ایرانی معتقدند که بهبود سرمایهگذاری آمریکاییها در ایران میتواند به عنوان کاتالیزوری در بهبود روابط دو کشور عمل کند.
نکته مهم دیگر در این زمینه این است که علاوه بر مسئله انرژی، بحث سرمایهگذاری در زمینه نانوتکنولوژی و فناوری آیتی در ایران نیز مورد استقبال شرکتهای خارجی قرار گرفتهاند. تاجران آمریکایی سفر کرده به ایران اعلام کردهاند که از پیشرفتهای ایران در این زمینهها به ویژه در مقایسه با دیگر کشورهای منطقه شگفتزده شدهاند.
زمینههای دیگری نیز برای سرمایهگذاری در ایران نظر شرکتهای آمریکایی را به خود جلب کرده است. زمینههای چون میوه ایران و همچنین صنایع دستی و صنایع سنتی در این کشور. تلاش برای پیشرفت در زمینه مواد غذایی ارگانیک در ایران نیز از دیگر مسائل مورد علاقه تاجران آمریکایی است که جیم ریدل، کارشناس مواد غذایی ارگانیک در آمریکا در سخنرانی اخیر خود در یک کنفرانس کشاورزی در ایران، به آن اشاره کرد.
در واقع میتوان امیدوار بود که در صورت لغو کامل تحریمهای ضد ایرانی و در دراز مدت، این مسائل تحقق یابد و از سوی دیگر کالاهای آمریکایی نیز راه خود را به بازار ایران پیدا کنند. در واقع شرکتهای آمریکایی میتوانند از رونق مصرف در ایران که به دلیل تقاضای جوانان تحصیلکرده ایرانی، بهبود روند شهرنشینی و تغییر الگوی مصرف خانواده های ایرانی بهبود پیدا کرده است، سود ببرند.
انتهای پیام/