دبیر فرهنگی انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه بیرجند، در یادداشتی به خواسته‌های امام‌ خمینی(ره) و تحقق این خواسته‌ها پس از انقلاب تا امروز پرداخته است.

به گزارش خبرنگار دانشگاه باشگاه خبرنگاران، "مجتبی مرادی" در یادداشت خود نوشت: دانشگاه در نگاه امام خمینی(ره) به عنوان مبدا همه تحولات و مرکز سعادت و شقاوت جامعه معرفی شده است. رسالت و وظیفه دانشگاه از سیره و سخنان امام خمینی(ره) این‌گونه استخراج می‌شود که نسبت به جامعه سه وظیفه مهم انسان‌سازی، استقلال کشور و همچنین حفظ انقلاب اسلامی را برعهده دارد. باید دید  این سه وظیفه که در نگاه امام بیان شد، چگونه تبیین می‌شود؟ دانشگاه چه مقدار توانسته این سه وظایف را محقق کند؟

دانشجو به عنوان قشری شناخته می‌شود که وظیفه بیدار کردن جامعه را برعهده دارد و انسان شدن ملزوماتی دارد که امام خمینی(ره) همیشه به آن تاکیدات بسیاری داشته‌اند تا قشر دانشگاهی مخصوصا اساتید و دانشجو به مسئله تزکیه نفس و بعد اصلی انسان توجه کنند. امام راحل مسئله مهار نفس را هم‌پای مسئله علم‌آموزی در دانشگاهیان می‌دانستند اما با توجه به وضعیت دانشگاه و مشکلات و معضلات جامعه امروز باید گفت که متاسفانه به این مسئله آن ‌چنان که امام‌(ره) تاکید داشتند، پرداخته نشده و بعد علم‌آموزی نیز به علت نپرداختن به بعد انسان‌سازی، به انحرافات کشیده شده است.

اما رسالت دومی که امام برعهده دانشگاهیان گذاشته‌اند، بخش سخت ‌افزاری تمدن اسلامی یعنی استقلال کشور و عدم وابستگی چه از نظر فکری و چه از نظر علمی و تکنولوژی بوده است. با توجه به رشد روزافزون و مقام اول تولید علم و همچنین رشد 13 برابری تولید علم و تکنولوژی در کشور که بیشتر توسط متخصصان داخلی صورت گرفته، گواه این است که کشور و قشر دانشگاهی توانسته این رسالت را به دوش بکشد و این نتیجه همان خودباوری است که امام(ره) به جامعه تزریق کردند که همیشه باید  برای رشد و پیشرفت انقلاب به درون کشور نگاه کرد.

انسان‌سازی، تولید علم و حفظ استقلال همه خواسته‌هایی است که امام خمینی(ره) به عنوان زمینه‌هایی برای ساخت و تداوم انقلاب اسلامی در نظر داشته‌اند تا دانشگاه بتواند وظیفه اصلی خود یعنی تمدن اسلامی را بسازد بنابراین دانشگاه تمدن‌ساز باید برای تداوم انقلاب اسلامی، اسلامی شود.

امام(ره) همیشه به دانشجو به عنوان یک تحلیل‌گر سیاسی نگاه ویژه‌ای داشته‌اند، دانشگاه سیاسی از دیدگاه ایشان باید دارای فضایی به‌دور از هرگونه تنش و وابستگی سیاسی بوده و دانشجو باید بتواند دانشگاه فضای سیاسی جامعه را تحلیل کند و این امر زمانی حاصل می‌شود که دانشگاه آرامش و استقلال سیاسی داشته باشد چراکه تنش و وابستگی سیاسی جریان دانشجویی به احزاب هم‌چون دوران اصلاحات، سبب تنش‌های سیاسی و سیاست‌زدگی و عدم تولید علم خواهدشد.

همان‌طور که بنیان‌گذار انقلاب اسلامی در جهت ایجاد تمدن و جمهوری اسلامی، از هیچ تلاشی دریغ نکردند، همه موظفیم تا خواسته‌های ایشان را برای رسیدن به این هدف مهم در همه امور به کار بندیم. از آنجایی که هر قشری در جایگاه خودش موظف به پیاده‌سازی اهداف نظام جمهوری اسلامی است، دانشگاهیان نیز وظایفی بس خطیرتر از همه بر دوش دارند چراکه باید بینش و آگاهی صحیح را به جامعه تزریق کنند.

وزارت علوم که برنامه‌ریز و قانون‌گذار دانشگاه‌هاست، و تسلط ویژه‌ای بر فضای علمی و پیشرفت کشور دارد، باید خود را از هر گونه فعالیت‌های وابسته به احزاب سیاسی که سبب ایجاد تنش در فضای دانشگاه‌ها می‌شود، دور نگه دارد.

این روزها که روزهای رفت و آمد روسای جدید و قدیم دانشگاه‌هاست، به خوبی می‌توان با تامل بر انتصابات مشاهده کرد که تحقق خواسته‌های امام خمینی(ره) برای دانشگاه‌ بدون فضای سیاسی تا چه حد محقق شده که شواهد خود گویای این مسئله است.
 
اگر نگاهی به دیدگاه امام خمینی(ره) درباره اسلامی‌شدن دانشگا‌ه‌ها بیندازیم، می‌بینیم که فاصله زیادی با تحقق این خواسته بنیان‌گذار انقلاب داریم، چراکه دانشگاه از نگاه امام(ره) زمانی اسلامی است که فضای آن منجر به تربیت انسان شود تا بعد مادی تمدن اسلامی را در خدمت بعد اصلی تمدن اسلامی که سبب سعادت انسان است، قرار دهد، یعنی سبک زندگی اسلامی در دانشگاه‌ها تبیین و به جامعه تزریق شود و این امر زمانی اتفاق می‌افتد که علاوه بر اسلامی شدن محیط و ظاهر دانشگاه و پاک شدن آن از هرگونه آلودگی اخلاقی، متون علمی و تحقیقاتی آن نیز منطبق بر اسلام و نوع نگاه انسان به اسلام باشد که متاسفانه هنوز در دانشگاه‌های امروز چنین مسئله‌ای صورت نگرفته است.

انتهای پیام/
 
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار