وی با اشاره به اینکه با احتساب جمعیت بالای 60 سال هم اکنون در فاز اول سالمندی هستیم، افزود: با افزودن بر نرخ زاد و ولد میتوان از درصد سالمندی جامعه کاست.
علی محمدزاده با تاکید بر اینکه ایران جزو سه کشور اول جهان است که به سرعت به سمت کهنسالی میرود، افزود: در سه دهه آینده تعداد سالمندان کشور بیش از سه برابر خواهد شد.
وی با اشاره به این مطلب که در 25 سال اخیر، نرخ باروری کل در ایران، سه و نیم برابر کاهش یافته است، گفت: نرخ باروری ما الان 1.8 فرزند است و این در حالی است که میانگین نرخ باروری جهان 2.5 فرزند است.
علی محمدزاده همچنین، با اشاره به کاهش درصد رشد جمعیت نزدیک به دو و نیم برابری ایران طی همین دوره زمانی گفت: طی این مدت درصد رشد جمعیت دنیا از 1.6 به 1.2 رسیده است.
وی با اشاره به شاخص میانی سنی و رابطه مستقیم آن با نسبت جمعیت سالمندی گفت: میانه سنی ما سال 1389، 27.1 سال اعلام شد، و سال 1429 پیش بینی شده است، به 40 تا 43 سال خواهد رسید. یعنی حدود 13 تا 16 سال طی این مدت به عدد این شاخص در ایران اضافه خواهد شد. در حالیکه میانگین تغییر این شاخص طی این مدت برای دنیا 8.7 سال خواهد بود.
علی محمدزاده گفت: همانطور که از نظر کاهش شدید نرخ باروری کل در جهان شگفتی آفریدیم، سرعت و شدت نسبت سالمندی ما نیز غافلگیر کننده خواهد بود.
وی با اشاره به برخی از عوارض و پیامدهای سالمندی و لزوم آمادگیهای لازم، به طرح طلا در ژاپن برای جبران هزینههای چندین برابری مراقبت های پزشکی سالمندان اشاره کرد و اظهار داشت: یکی از چالشهای ما در آینده غیر از مسئله سالمندی، این خواهد بود که هزینههای بالای این دوره، مانع از آن خواهد شد که بتوانیم برای نسل جوان خود سرمایه گذاری کنیم.
این استاد دانشگاه با اشاره به پنجره جمعیتی که معمولاً تنها یک بار در طول تاریخ کشوری به روی او گشوده میشود، گفت: از جمله تکالیف همه دولتهایی که در این دوره واقع میشوند، رسیدگی به نیازهای نسل جوان و میانسال درباره تحصیلات، اشتغال، ازدواج و مسکن است، تا ضمن تاثیرگذاری این گروههای سنی در روند توسعه و پیشرفت کشور، آنها بتوانند در دوره سالمندی استقلال اقتصادی و خودباوری بیشتری داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: پنجره جمعیتی از سال 1385 برای ایران باز شده است و پیش بینی میشود، در سال 1425 به روی ما بسته خواهد شد. بنابراین در صورتی که تکالیف خود را در این فرصت جمعیتی به درستی انجام ندهیم، این فرصت طلایی به تهدید تبدیل خواهد شد.