به گزارش
خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران؛اثر طبیعی ملی غار سهولان این منطقه که با مساحت بالغ بر 2 هکتار است.
اثر طبیعی ملی غار سهولان با مختصات E363918 عرض جغرافیایی و E455655 طول جغرافیایی در 30 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان مهاباد در استان آذربایجان غربی واقع گردیده است.
این غار دارای یک حوضچه بزرگ و دالانهای متصل به هم با آبی زلال، عمق متوسط 11 متر، عرض 2 متر و طول 250 متر است. وجود استالاکتیتهای آهکی جلوه خاصی به غار بخشیده است.
شکوه و عظمت غار و سرسبزی دره سهولان، زمینه ساز جلب گردشگران به منطقه شده است. به دلیل نبود نور هیچ نوع گیاهی در این غار نمی روید.از گونه های جانوری میتوان از کبوتر چاهی و خفاش نام برد.
در43كيلومتري شرق شهرستان مهاباد وسرراه جاده مهاباد-بوكان موسوم به جاده برهان قراردارد.
بازديدكنندگان غار بايستي ازكنارروستاي عيسي عبوركنند تابه روستاوغارسهولان برسند.
غار از دو بخش آبي خشكي تشکیل شده است که مجاور این بخش غار آهكي استف بنابراين داراي قنديلهاي زيبا وفراواني است.
عميق ترين قسمت آبي غار52متر وميانگين عمق آن20متر است، غارفعال بوده ودليل فعاليت آن رشد قنديل ها است.
ارتفاع بخش خشكي غار به250متر ميرسدكه مزين به قنديل هاي بسيا زيباست كه بابرق رساني انجام شده براي بازديدكنندگان ملموس است .
موجوداتي زنده درداخل غار وجوددارند كه عمده آنها كبوتروخفاش استوهمچنين نوعي سخت پوست شبه آرتيميا درداخل آب يافت شده كه مستلزم شناسايي بيشتراست.
درمحل اتصال قسمت آبي با خشكي درعمق غار يا شيب تندوجودداردكه درانتهاي ان تونلي كنده شده وجودداردكهبه عقيده ي كارشناسان مربوطه راهي مخفي براي رسيدن به قلعه ي بالاي كوه بوده كه براثر مرورزمان مسدود گشته است.
اين غار آبي با جلوههاي طبيعي و با قنديلهاي منحصر به فرد ويژهاي كه دارد در دامنه رشته كوههايي بنام كوتر قرار دارد كه بلندترين نقطه آن از سطح درياهاي آزاد داراي ۲۲۰۰متر ارتفاع است.
اين غار دو دهانه دارد كه ارتفاع دهانه اصلي آن در حدود ۱۷۶۵متر و به نام "كونه كوتر" (لانه كبوتر) به دريچهاي به عمق ۳۰متر راه دارد.
دهانه دوم كه در فاصله نه چندان دور از دهانه اصلي واقع شده در حدود ۱۷۹۵متر ارتفاع داشته و به نام "كونه مالان" بصورت يك چاه طبيعي تا ساحل اين درياچه ۵۰متر ارتفاع دارد. محوطه ورودي مدخل اين غار از سطح جاده بصورت قطعه زميني هموار و نعلي شكل پوشيده از چمن است كه چندين درختچه نيز در دل صخرههاي غار از آن بيرون زده است.
با گذر از محوطه بيروني به دهانه غار ميرسيم كه ارتفاع آن از كف محوطه حدود ۳۰متر ميرسد. محوطه غار به وسيله دالاني كه آن نيز يكي از شگفتيهاي طبيعت است به درياچه باز ميشود كه دراين دالان نقشهايي از دوران ماقبل تاريخ را ميتوان مشاهده كرد.
اين دالان با ارتفاعي حدود ۵۰متر بالاتر از اولين درياچه غار قرار گرفته كه با پلههاي سيماني طي مسير ممكن ميشود. درياچه اول حدود ۲۰۰متر مربع وسعت دارد كه در واقع اسكله غار هم محسوب ميشود.
اين درياچه نيز توسط دالانهايي به عرض يك تا دو متر به درياچههاي ديگري منتهي شود كه ديواره و سقف تالارهاي آن مجموعهاي از شگفتيها و عوارض زيباي طبيعي است.
در اطراف درياچه دوم علاوه بر يك خشكي ، شبه جزيرهاي است كه ميتوان به راحتي از قايق برروي آن پياده شد.
اين درياچه داراي گلوگاهها و ايوانهاي بلندي است كه انتهاي يكي از گلوگاهها به تونلي ميرسد كه تاكنون كشف نشده است.
مطالعات غارشناسان نشان ميدهد كه اين غار بر اثر فعاليتهاي زمين شناسي اواخر دوره "كرتاسه" برميگردد كه قدمت آن به ۷۰ميليون سال قبل باز ميگردد.
انتهای پیام/