طی سالیان اخیر بارها و بارها شاهد بوده ایم که مسئولان فرهنگی کشور با طفره رفتن از برخوردهای ضربتی و با ادای این جمله که معضل حجاب نیازمند یک کار فرهنگی همه جانبه است، مشکل را از سر خود باز کرده اند و در ادامه نیز هیچ راهکار عملی در راستای فرهنگ سازی ارائه ننمودند.
لباسهای نامناسب و پوشش های زننده برخی افراد در جامعه مدتی است که به عنوان یک مسئله حائز اهمیت در رسانه های داخلی و خارجی مطرح شده است. مسئله چگونگی افزایش گرایش جوانان به استفاده از این نوع لباسها جز مسائل جامعه شناسی و روانشناسی متعددی است که بارها و بارها توسط متخصصان امر و کارشناسان مربوطه مورد تحلیل و گفت وگو قرار گرفته است.
استفاده از مانتوهای بدون دکمه، شال های نازک، ساپورت و شلوارهای جذب و بدن نما در سایه غفلت مسئولان فرهنگی کشور روز به روز رو به افزایش است و متاسفانه هیچ اقدام مناسبی هم در جهت مبارزه با این افراد هنجار شکن، با وجود تمامی اظهار نظر های قاطعی که از سوی مسئولان مطرح میشود تاکنون در جامعه صورت نگرفته است.
عدم وجود نظارت بر بازار پوشاک/ مسئولین در خواب غفلت
مسئله ای که کمتر مورد توجه مسئولان فرهنگی کشور قرار میگیرد اینست که در درجه نخست باید با ورود و همچنین فروش این نوع پوشاک در جامعه مقابله شود. اگر چنین پوشاکی که توسط غرب و با انجام اهداف خاص طراحی میشود، در جامعه قابل دسترسی نباشد هیچ کس هم از آنها استفاده نمی کند ولی دسترسی به چنین لباس هایی در جامعه آنقدر زیاد است که به راحتی می توان با ارزان ترین قیمت آنها را خریداری کرد.
قطعا اگر در زمینه توزیع و فروش این نوع لباس های مسئله دار دقت و کنترل بیشتری صورت گیرد، نیازی به گشت های امنیت اخلاقی نخواهد بود.
زهرا عباسی عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی در این باره می گوید: «چرا باید در جامعه اسلامی همچون ایران بدترین نوع لباسها در بازار به فروش برسد و یک دختر یا پسر متدین برای پیدا کردن لباس مناسب دچار مشکل باشد. چرا نباید نظارت بر بازار وجود داشته باشد و هر نوع لباسی که تولیدکنندگان تمایل دارند نتوانند به بازار عرضه کنند. بسیاری از لباسهای ارائه شده به بازار به ظاهر لباس مناسب برای محیط اجتماعی هستند اما مدل آنها به گونهای طراحی شده است که جذب کننده مردان است چرا نباید در این زمینه نظارتی وجود داشته باشد؟»
بازار نامناسب لباس؛ اصلی ترین ریشه معضل بدحجابی
امان قرايي مقدم دكتراي جامعه شناسي در این باره می گوید: بازار عرضه و تقاضا براي پوشاك و لباس در جامعه بسیار زیاد است تولید کنندگان نیز به دنبال سود خود هستند و برای کسب درآمد بیشتر لباس هایی را تولید می کنند که مد روز باشد. اکثر مردم خواستار مد و لباس های شیک،نو، جدید و متمایل به غرب هستند به طوری که مشاهده می شود لباس هایی که در بازار و مغازه ها وجود دارند با فرهنگ ما سازگار نیست. مصرف کنندگان بر نحوه تولید و عرضه پوشاک و لباس در بازار نقش بسیار مهمی دارند تا زمانی که آنها لباس های بیشتر را مصرف کنند و به دنبال مد روز باشند؛ تولید کنندگان از این جوی که در جامعه حاکم است سو استفاده می کنند و برای کسب درآمد بیشتر، هر روز لباس هایی را با مدهای متنوع ، تازه، نو و متمایل به غرب تولید می کنند متاسفانه گروهی از مردم که به دنبال مد نیستند و طرفدار لباس های سازگار با فرهنگ جامعه هستند دچار مشکل های بسیار می شوند.
قرایی مقدم بر همین اساس می افزاید: تولید کنندگان، لباس های نامناسب و مبتذل را وارد بازار می کنند جوانان جذب این لباس ها می شوند و آنها را تهیه و مصرف می کنند ادامه این رویه مشکلات بسیاری را همراه دارد.
فرهنگ نامناسبی در جامعه حاکم می شود اگر این لباس ها در سطح جامعه توسعه
پیدا کنند، آسیب های زیادی را به دنبال دارد به طوری که باعث رواج بی
حجابی، بی بند و باری ، فساد و فحشا در جامعه می شود.
وی در خصوص عواقب وجود لباس های مبتذل و تاثیرآن بر جوانان گفت: مصرف کنندگان زمانی که می بینند جنسی را که می خواهند در بازار و مغازه ها نیست، به ناچار سراغ لباس های مبتذل می روند.
ادامه این رویه باعث اشتیاق دختران و پسران به یک نوع پوشش خاص می شود. آنها از راه، روش و رسم گذشته دوری می کنند. دنبال مدهای تازه و نو هستند به طوری که نو خواه و نو پذیر می شوند. دیگر به وضع موجود قانع نیستند . اگر این لباس ها و سطح جامعه توسعه پیدا کند، آسیب های بسیاری را به دنبال دارد.
قرایی مقدم در ارتباط با نقش پوشش نامناسب و ایجاد آسیب های احتمالی بر جامعه گفت: پوشش نامناسب در جامعه باعث از بین رفتن حجاب است. پسران از لباس هایی استفاده می کنند که مناسب با شخصیت آنها نیست. دختران نیز از لباس هایی نامناسب و مبتذل استفاده می کنند با ظاهری نامناسب در جامعه حاضر می شوند و زمینه را برای مزاحمت پسران مهیا می سازند. گسترش این فرهنگ نادرست باعث افزایش فساد و فحشا در جامعه می شود.
زنان محجبه سرگردان در بازار لباس
اما نکته قابل توجه در این بین کمبود البسه مناسب برای بانوان محجبه در کلان شهرهاست تا جایی که هر چند وقت یکبار از گوشه و کنار خبر می رسد که فلان فروشگاه عرضه لباس اسلامی را آغاز کرده و در نهایت تاسف باید اعلام نمود که این اتفاق در جامعه اسلامی به عنوان یک خبر تعجب برانگیز گوش به گوش در سطح شهر می پیچد!
مونا.ع یکی از بانوان محجبه در میدان هفت تیر تهران که برای خرید مانتو به بازار آمده ضمن ابراز گلایه از وضعیت بازار البسه اسلامی می گوید: «گاهی اوقات انسان شک می کند که این لباس ها در جامعه اسلامی به فروش می رسد یا خیر. مگر می شود لباس آستین کوتاه بعنوان البسه بیرونی به صورت رسمی به فروش برسد و مسئولان هم هیچ اقدامی در این باره نکنند؟! »
این بانوی محجبه در ادامه می افزاید: «هر روز باید بنشینیم و منتظر خبری باشیم که فلان فروشگاه در فلان منطقه تهران عرضه پوشاک اسلامی را آغاز کرده و ما خودمان را به آنجا برسانیم. آیا واقعا وضعیت بازار پوشاک در ام القرای جهان اسلام باید اینگونه باشد؟»
شاید بهتر باشد سوال این بانوی محجبه را مسئولان فرهنگی و ناظران بخش اماکن پاسخ دهند که براستی چرا نظارتی دقیق و سخت گیرانه با عرضه کنندگان پوشاک نامناسب در سطح شهر تهران صورت نمی گیرد؟ آیا این ادعای اشتباهی است که برخی می گویند اگر لباس نامناسب در بازار عرضه نشود دیگر نیازی به گشت ارشاد و ... نخواهد بود؟!
حجاب نیوز