به گزارش
مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، مردم لرستان در ماه مبارک آیینهای جالب و دوستداشتنی و سادهای دارند؛ یکی از آنها «کاسم سا»ست و قصه آن هم از این قرار است که بسیاری از لرها عادت دارند هنگام سحر یا افطار قسمتی از غذاهای خود را به منزل همسایگان میفرستند و در اصطلاح خودشان به این کار «کاسم سا» میگویند که خلاصهای از ترکیب «کاسه همسایه» است یعنی «این ظرف غذا مال همسایه است» و به این دلیل بر سر سفره لرها گاه پنج، شش رقم غذا مشاهده میشود و از این طریق هم از وضع و حال همسایگان خود باخبر میشوند.
زنان لرستانی هم در این ماه با پختن انواع آش، شله زرد، فرنی، حلوا و شیربرنج سعی میکنند سفرههای خودشان را رنگینتر کنند و به این خاطر است که نذری دادن هم در این ماه بین مردم لرستان رواج دارد بویژه که در شبهای قدر و عزاداری برای امیرالمؤمنین علی (ع) حلوای نذری میپزند و بنا به سنت دیرینه مردم خرمآباد و ازنا و دورود، مقداری از این حلوای نذری را به عنوان شیرینی برای روز عید فطر نگه میدارند و معتقدند که این حلوا مقدس و خوشیمن است و به همین دلیل، نخستین صبحانه ماه شوال را در روز عید فطر با این حلوا کامل میکنند.
چزنک رغویکی از غذاهای سنتی مردم استان لرستان که معمولاً در ماه مبارک در سر سفره افطاری آنها به چشم میخورد «چزنک رغو» است که یک نوع فطیر نازک و روغنی است که در کنار «سغدو» تناول میشود. «سغدو» هم برنج یا کته مخصوصی است که با آلو مخلوط میشود و در درون شکمبه گوسفند پخته میشود و مزه هوسانگیز سیرابی و شیردون هم به خود میگیرد و لرها خیلی به آن علاقه دارند.
«شومی کوکو» یا همان کوکو شامی همه مردم ایران هم یکی از غذاهای دوست داشتنی مردم لرستان است که همراه نان برساق و سمنو در سفره برخی از لرهای خوش سلیقه دیده میشود.
یکی دیگر از آیینهای مردم لرستان در ماه مبارک این است که لرها شب عید فطر در خانه بزرگتر فامیل و قوم خود جمع میشوند و فطریه خود را به بزرگ قوم میسپارند تا او به مستمندانی که میشناسد بویژه افرادی که در فامیل هستند بدهد و این طور آبروی فرد نیازمند هم پیش فامیل محفوظ بماند و مورد شناسایی قرار نگیرد.