مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، انتخابات ریاست جمهوری مصر را مورد واکاوی قرار داد.

به گزارش حوزه پارلمانی باشگاه خبرنگاران به نقل از روابط عمومی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، دفتر مطالعات سیاسی این مرکز اعلام کرد: مصر پس از برکناری "محمد مرسی" از قدرت وارد مرحله جدیدی از حیات سیاسی خود شده است.

نخبگان سیاسی و نظامی جدید در مصر با رهبری "عبدالفتاح السیسی" وزیر دفاع سابق این کشور در تلاش بوده‌اند تا روند سیاسی جدیدی را در این کشور طراحی و هدایت کنند که باعث تثبیت قدرت و تسلط نهادهای نظامی – امنیتی و نیروهای سیاسی سنتی و تضعیف و به حاشیه راندن نیروهای سیاسی رقیب به محوریت "اخوان المسلمین" در این کشور شود.

 بر این اساس از یکسو نقشه سیاسی جدیدی طراحی و به پیش برده شده و از سوی دیگر تلاش می‌شود تا با مخالفین به شدت برخورد و ایجاد ثبات و امنیت از طریق رویکردهای امنیتی دنبال شود. بر این اساس بعد از کنار گذاشتن محمد مرسی از قدرت، نقشه راه سیاسی جدید با انحلال پارلمان و معلق کردن قانون اساسی آغاز شد و سپس با تدوین و همه پرسی قانون اساسی جدید ادامه یافت. هر چند قانون اساسی جدید شامل تعدیلاتی به نفع نهادهای نظامی – امنیتی و قضایی و نیروهای سیاسی سنتی و همچنین کنار گذاشتن جایگاه قانونی اخوانی‌ها بوده است، اما انتخابات ریاست جمهوری گام عملی مهمی برای مشروعیت بخشی و تثبیت رهبری سیاسی جدید در این کشور است. 

در انتخابات ریاست جمهوری مصر سه جریان سیاسی عمده با گفتمان‌ها و رویکردهای متفاوت در حال رقابت و جدالند که نشانگر رویارویی جدی بازیگران اصلی مصر در دوره جدید است، در یک سو جریان اسلام‌گرای اخوانی قرار دارد که از قدرت کنار گذاشته شده و حکومت جدید با ابزارهای سیاسی و امنیتی مختلف سعی در به حاشیه راندن و تضعیف جدی آن در عرصه سیاست مصر دارد. این جریان ضمن تداوم اعتراض‌ها و مخالفت‌های خود در قبال حکومت و روند سیاسی جدید و نامشروع و غیرقانونی خواندن آن، گفتمان تحریم انتخابات ریاست جمهوری را مطرح ساخته است. موضوعی که کاهش نسبی سطح مشارکت در انتخابات و ضربه زدن به مشروعیت آن را در پی دارد.

جریان دوم بخشی از نیروهای سیاسی نوگرای چپ و لیبرال به رهبری "حمدین صباحی" نامزد انتخابات است که گفتمان اصلاح و انقلاب را مطرح ساخته و در ضمن به مخالفت با نیروهای اخوانی و رقابت با نهادهای نظامی و سنتی پرداخته است و جریان سوم شامل نهادهای نظامی – امنیتی حاکم و نیروهای سیاسی سنتی به رهبری سیسی است که گفتمان ثبات و امنیت را مطرح ساخته و خود را به عنوان گزینه گریزناپذیر مصری‌ها برای عبور از بحران مطرح کرده است. 

شرایط کنونی مصر و شواهد موجود نشان می‌دهند که عبدالفتاح السیسی با اختلاف چشمگیری در انتخابات ریاست جمهوری در مقابل حمدین صباحی پیروز خواهد شد. این پیروزی تحت تاثیر مولفه‌های مختلفی مانند تسلط نظامیان و نیروهای سیاسی سنتی بر روند انتخاباتی، جذاب شدن گفتمان ثبات و امنیت برای بخش مهمی از مردم مصر، تحریم انتخابات از سوی جریان اسلامگرای اخوانی و حمایت‌های خارجی از سیسی است و باعث آغاز مرحله سیاسی جدیدی در این کشور خواهد شد.

 هر چند ریاست جمهوری سیسی امیدهایی را برای ایجاد سطحی از ثبات و امنیت و بهبود نسبی اوضاع اقتصادی به وجود می‌آورد. اما حکومت جدید تحت تاثیر فعالیت‌های دو جریان مخالف عمده یعنی اخوانی‌ها و نیروهای جوان، خواستار تحولات دمکراتیک، با چالش‌های مهمی روبرو خواهد بود. به خصوص اینکه تلاقی و پیوستگی تدریجی این دو جریان مخالف و مشکلات ساختاری اقتصادی در مصر، معضلات اساسی را پیش روی نخبگان نظامی و سیاسی حاکم قرار خواهد داد که در این میان مدت و بلندمدت به بروز تحولات جدیدی در این کشور خواهد انجامید.


انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار