خروج غیرتورمی از رکود اقتصادی، بورس کالای ایران مسوولیت اصلی را در حوزه تنظیم بازار و اصلاح نظام قیمت ها بر عهده گرفته است و در اولین گام برای اجرای این مهم، طی سه هفته گذشته، اصلاح قیمت پایه کالاهای مورد معامله در بورس کالا و آغاز آزادسازی قیمت ها، توانسته ضمن کمک به کشف کارآمد قیمت ها و حذف تقاضای کاذب، تعادل نسبی را بر معاملات انواع کالاهای مورد معامله در این بورس حاکم کند.

به گزارش گروه  اقتصادی باشگاه خبرنگاران معاون عملیات و نظارت بورس کالای ایران اعلام کرد:براساس  برنامه دولت تدبیر و امید مبنی بر خروج غیرتورمی از رکود اقتصادی، بورس کالای ایران مسوولیت اصلی را در حوزه تنظیم بازار و اصلاح نظام قیمت ها بر عهده گرفته است و در اولین گام برای اجرای این مهم، طی سه هفته گذشته، اصلاح قیمت پایه کالاهای مورد معامله در بورس کالا و آغاز آزادسازی قیمت ها، توانسته ضمن کمک به کشف کارآمد قیمت ها و حذف تقاضای کاذب، تعادل نسبی را بر معاملات انواع کالاهای مورد معامله در این بورس حاکم کند.  

مهرزاد  نامداری، معاون عملیات و  نظارت بورس کالای ایران، گفت: مطابق برنامه اعلامی دولت تدبیر و امید در خصوص خروج غیرتورمی از رکود، تاکید شده که نقش دستگاه های دولتی متولی در تنظیم بازار کالاها از تعیین کنندۀ سقف قیمت ها به پایش کننده بازار و اخذ تصمیمات و سیاست های مناسب جهت حفظ بازار در شرایط رقابتی تغییر کند و کشف قیمت شفاف، منطقی و منصفانه از طریق  بورس کالای ایران صورت گیرد.

نامداری ضمن تشریح دستاوردهای حاصل شده پس از اصلاح قیمت پایه و دامنه نوسان بهای محصولات پتروشیمی و صنعتی- معدنی اظهار داشت: برخلاف معدودی از اظهار نظرها، نتیجه عملی اصلاح قیمت ها در بورس کالا به جهش قیمت ها منجر نشده و به عنوان مثال در بخش محصولات پتروشیمی طی معاملات آخرین روز کاری هفته گذشته 62 درصد وزن محصولات عرضه شده در قیمت پایه معامله شد و 11 درصد از وزن عرضه ها هم بدون تقاضا باقی ماند، لذا با وجود تمهید امکان رقابت قیمتی 10 درصدی در 73 درصد وزن عرضه های پتروشیمی رشد قیمتی صورت نگرفت.

نامداری توضیح داد: در مقایسه هفته پیش از اصلاح قیمت ها و هفته سوم پس از آن، تقاضای محصولات پلیمری از حدود 235 هزارتن به 90 هزار تن کاهش یافته است. در نتیجه به عنوان نمونه در عرضه های محصولات پلیمری طی آخرین روز معاملاتی هفته پیش، 53 درصد وزن عرضه ها در قیمت پایه داد و ستد شدند و 25 درصد هم فاقد تقاضا بودند که این اتفاق به معنای عدم افزایش قیمت 78 درصد وزن عرضه های پلیمری است.

او در مورد آثار اجرای سیاست اصلاح قیمت ها بر بازار مواد اولیه صنایع نساجی نیز گفت: در فاصله هفته پیش از اصلاح قیمت ها تا سه هفته پس از آن، عرضه پلی پروپیلن از 4 هزار و 629 تن به 9 هزار و 454 تن بالغ شده و با حذف تقاضای کاذب، میزان تقاضای این محصول از 19 هزار و 503 تن به 6 هزار و 774 تن تنزل کرده است. همچنین در مورد پلی اتیلن ترفتالات هم روند مشابه حاصل شده و بر این اساس، شکاف بالای موجود میان عرضه و تقاضای مواد اولیه مورد نیاز صنعت نساجی به سرعت در حال از بین رفتن است.

معاون عملیات و نظارت بورس کالا در خصوص تاثیر اصلاح قیمت محصولات شیمیایی نیز بیان داشت: تقاضای محصولات شیمیایی نیز طی هفته پیش از اصلاح قیمت تا سه هفته پس از آن از 77.4 هزارتن به 48.5 هزارتن کاهش یافته و در مقابل عرضه آن از 38.8 هزارتن به 47 هزارتن صعود کرده است.

او افزود: روند فوق برای محصولات پتروشیمی مورد معامله در بورس کالا که شامل محصولا شیمیایی و پلیمری است، نشان از افت تقاضا از 312.2 هزارتن به 119.2 هزارتن دارد و میزان عرضه این محصولات هم از 111.4 هزارتن به 137.3 هزارتن افزایش پیدا کرده و تعادل نسبی بر معاملات بورس کالا حاکم شده است.

نامداری تصریح کرد: در مجموع در پی اصلاح قیمت ها ضمن افزایش عرضه محصولات پتروشیمی در بورس، تعداد محصولات پتروشیمی که تقاضای برابر و کمتر از عرضه داشتند و در قیمت پایه مبادله می شد از 65 مورد در هفته پیش از اصلاح قیمت ها در قالب یک روند صعودی در هفته سوم پس از اصلاح قیمت ها با 101 مورد رسیده و در همین مدت تعداد محصولات پتروشیمی که در سقف قیمت معامله می شدند از 49 مورد به 16 مورد رسیده و میانگین قیمت آنها نزدیک به 1 درصد کاهش یافته است.

معاون عملیات و نظارت بورس کالای ایران در خصوص تجربه حاصل شده در رینگ صنعتی و معدنی بورس کالا هم توضیح داد: در مورد محصول آلومینیوم که همواره با معامله در سقف قیمت رقابتی مواجه بودیم و این مساله همواره به اختلاف قیمت بازار سنتی و بورس دامن می زد، با برداشته شدن محدوده نوسان قیمت، تنها با 12 درصد افزایش قیمت پایه شاهد از میان رفتن شکاف قیمت میان بورس و بازار سنتی هستیم.

او افزود: اساسا محصولاتی که دارای حجم تقاضای بسیار بالایی نسبت به عرضه بودند و بخش خصوصی هم عرضه ای در بورس کالا نداشتند، تفاوت فاحش میان قیمت بورس و بازار سنتی بودیم. به عنوان مثال در خصوص کربنات سدیم این شکاف قیمت گاه به 50 درصد می رسید.

نامداری ادامه داد: در مورد محصول جوش شیرین نیز پس از اصلاح قیمت پایه و دامنه نوسان، قیمت این محصول به حد محسوسی کاهش یافته و تعادل منطقی میان بهای کشف شده در بورس و بازار سنتی ایجاد شده که آثار این روند، طی هفته های آتی نمایان تر خواهد شد.

معاون عملیات و نظارت بورس کالا تاکید کرد: تعادل در بورس و نیز کاهش شکاف قیمتی در مقایسه بازار آزاد با تداوم عرضه ها طی هفته های آینده بیش از پیش نمایان خواهد شد و با ادامه کشف قیمت کارآمد، کارکرد درست سیاست اصلاح قیمت ها بر مبنای برنامه خروج از رکود دولت و بخش تولید کشور مشخص تر خواهد شد.

نامداری در پایان خاطرنشان کرد: دولت نیز در بسته اجرای اش بیش از پیش بر تقویت نقش بورس کالا در تامین مالی تولیدکنندگان تاکید داشته و خواستار تقویت تعمیق بازار کالاهای پذیرفته شده در بورس کالا از طریق معاملات سلف موازی و گواهی سپرده کالایی شده است.بر این اساس در گام های بعدی بورس کالای ایران برنامه کمک به تامین مالی بخش تولید را با توسعه بیشتر عرضه اوراق سلف مبتنی بر کالا همانند آن چه که در مورد سنگ آهن شرکت معدنی-صنعتی گل گهر با استقبال خوب خریداران صورت گرفت، اجرا خواهد کرد.

 



انتهای پیام/
برچسب ها: بورس ، کالا ، سازمان ، قیمت
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار