به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران همدان؛ در مراسم امضای این تفاهم نامه رئیس دبیرخانه مجمع جهانی شهرهای اسلامی گفت: سال گذشته در همایش انتخاب شهر سبز پایدار در قزوین، 23 کشور از 58 کشور اسلامی شرکت کردند که در آن 158مهمان خارجی، مدیران و کارشناسان حضور داشتند.
مجید نصرتی اضافه کرد: در این همایش دانشمندان علوم دینی و شهری حضور داشتند و به بررسی شاخص های انتخاب شهر سبز پایدار پرداختند که بر این اساس شهر همدان به عنوان نخستین شهر سبز پایدار در بین کشورهای اسلامی انتخاب شد.
نصرتی افزود: همایش مجمع جهانی شهرهای اسلامی هر دو سال یکبار برگزار می شود که سال گذشته این جلسه در قزوین که مقر کنونی این دبیرخانه است تشکیل شده بود.
وی یادآورشد: در این جلسه بعد از بررسی های صورت گرفته قرار شد همایش بعدی در آوریل 2015 در شهر بغداد برگزار شود اما اکنون با شرایط خاص این کشور سه کشور دیگر از جمله ترکیه، قطر و لبنان کاندیدای برگزاری همایش این دبیرخانه برای سال 2015 شده اند که اکنون در حال بررسی است.
به گفته نصرتی اکنون 203 شهر کشورهای اسلامی متقاضی عضویت در مجمع جهانی شهرهای اسلامی هستند.
در ادامه رئیس دبیرخانه مجمع جهانی شهرهای اسلامی ، اضافه کرد: با اتحاد ، همدلی و پیگیریهای مسولین استان و مدیریت شهری همدان فضایی ایجاد شد تا این شهر به عنوان نخستین شهر سبز پایدار در بین کشورهای اسلامی انتخاب شود.
وی با بیان این که همدان جزو پنج شهر ایران است که مقرر شده برای آن اطلس زیست محیطی تهیه شود گفت: در آذر ماه سال جاری بحث جایزه شهر اسلامی را خواهیم داشت و 13 شهر از کشورهای اسلامی در بخش جایزه اول آن شرکت خواهند کرد که انتظار می رود از ایران نیز شهرهایی نامزد دریافت جایزه باشند.
معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان محیط زیست نیز در این جلسه اظهار کرد: با توجه هب پیشینه زیست محیطی و تاریخی شهرهمدان، انتخاب این شهر به عنوان پایلوت نخستین شهر سبز ایران اقدام بسیار ارزشمندی است
سید محمد مجابی اضافه کرد: همدان با داشتن شهری با قدمت و جامعیت بالا می تواند در اجرای طرح شهر سبز پایدار ایران اثرگذار بوده و الگویی برای دیگر شهر ها باشد.
مجابی با تاکید بر ضرورت پرداختن به توسعه پایدار در شهرها ادامه داد: کیفیت زندگی در دنیای امروز حائز اهمیت است و اگر نتوانیم کیفیت زندگی مطلوب داشته باشیم بدون شک حق شهروندی را رعایت نکردهایم.
وی با بیان اینکه سلامت در یک محیط زیست سالم امکانپذیر خواهد بود، افزود: به منظور تحقق این مهم اخیرا در دنیای امروز تلاشهای بسیاری صورت گرفته است.
وی در این خصوص یادآور شد: در اصل 50 قانون اساسی کشور ما به توسعه پایدار توجه ویژهای شده است و این نشان از فرهنگ ارزشمند ایرانی-اسلامی دارد اما به دلایل زیاد از جمله عدم نگاه به توسعه پایدار بخشینگری و عدم وجود مدیریت یکپارچه هم اکنون در حوزه محیط زیست در فعالیت های توسعه ای با مشکلات متعددی روبرو هستیم.
وی با بیان اینکه در شرایط حاضر بیش از 20 شهر کشور درگیر پدیده آلودگی هوا هستند، گفت: ریزگردها و خشک شدن تالابها امروز در قالب آلودگی هوا خود را نشان دادهاند.
معاون توسعه، مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: با توجه به وضعیت کم آبی و چالش های زیست محیطی در کشور، پیشنهاد می دهیم محور برنامه ششم توسعه، آب و محیط زیست باشد.
سید محمد مجابی با اشاره به اینکه هم اکنون هزار و 200 سد شناسنامه دار در کشور وجود دارد ، اضافه کرد: این در حالی است که بالاترین میزان تبخیر در دنیا به ایران تعلق گرفته است و از سوی دیگر ایرانیان جزو پرمصرف ترین شهروندان جهانی در آب هستند.
مجابی با تاکید بر جدی گرفتن رویکرد توسعه پایدار در کشور افزود: با برنامه ریزی های اصولی و توجه جدی به اصول توسعه پایدار می توان بسیاری از این مشکلات زیست محیطی کشور را برطرف کرد.
مجابی با اعلام اینکه در حال حاضر 100 دشت کشور بیلان آب منفی دارند اضافه کرد: بدون شک با ادامه این روند طی سالهای آینده بحران آب به صورت جدی نمایان میشود که باید رویکرد توسعه پایدار شهری مورد توجه قرار گیرد.
مجابی گفت: اکنون در بسیاری از شهرهای کشور محیط زیست به عنوان اصلی ترین بحث مطرح است که می توان با رویکرد صحیح توسعه پایدار از این معضل عبور کرد.
وی با اشاره به انتخاب همدان به عنوان شهر سبز اسلامی گفت: یکی از منویات مقام معظم رهبری داشتن الگوی مناسبی برای شهرهای اسلامی است که داشتن محیط زیست سالم یکی از مولفه های اصلی آن است.
مجابی تاکید کرد: برای پیشرو بودن در حفظ محیط زیست باید دو اقدام جدی شامل کاهش مصرف آب و انرژی تجدید پذیر جدی گرفته شود.
معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: مبنای بحث ما توسعه پایدار است توسعه پایدار مبنایی است که باید فعالیت های اجتماعی ، اقتصادی و زیست محیطی را با آن گره زد.
سیدمحمد مجابی با رویکرد توسعه پایدار شهری شهرهای جهان دور هم جمع می شوند تا مشکلات شان را حل کنند و در بسیاری از شهرها محیط زیست به عنوان اصلی ترین مسئله مطرح است.
وی تاکید کرد: عدم درآمد پایدار شهری و حاشیه نشینی شهری بر روی کیفیت زندگی و محیط زیست شهری تاثیر منفی می گذارد.
مجابی از تشکیل کمیته خاص محیط زیست در مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد و افزود: سیاست های کلان حفظ محیط زیست در حال بررسی است که پس از نهایی شدن تصویب خواهد شد.
وی با اشاره به رویکرد دولت یازدهم در حوزه محیط زیست خاطرنشان کرد: فصلی برای محیط زیست قرار داده شده و در آن به کیفیت زندگی در شهرها پرداخته است که تحقق کیفیت زندگی و حفظ محیط زیست با مشارکت همگانی میسر خواهد شد.
مجابی با اشاره به ویژگی های ارزشمند شهر همدان تاکید کرد: 15 شهر دیگر به عنوان نامزد شهر سبز پایدار اعلام آمادگی کردند که از آن میان شهر همدان انتخاب شد.
وی استانداردسازی را از مصادیق محیط زیست برای توسعه پایدارعنوان کرد و گفت: لازم است مسئولان شورای اسلامی شهر همدان آگاهی از وضعیت موجود محیط زیست این شهر را جهت برنامه ریزیها در این زمینه در دستور کار جدی خود قرار دهند./ش/ن