پایگاه اینترنتی گلف نیوز پیش‌بینی کرد که امکان دست یابی ایران و پنج بعلاوه یک به توافق نامه جامع هسته ای تا ماه نوامبر وجود داشته باشد.

به گزارش سرويس بين‌‌الملل باشگاه خبرنگاران ؛  پایگاه اینترنتی گلف نیوز در گزارشی به قلم اندرو هاموند با عنوان « ایران و قدرت های جهان می توانند تا ماه نوامبر به توافق نامه جامع هسته ای دست یابند »، نوشت: محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به منظور توافق بر سر چارچوب مذاکرات هسته ای با یکدیگر دیدار و گفتگو کردند. این دیدار زمینه را برای برگزاری نشست گروه پنج بعلاوه یک - متشکل از آمریکا، چین، روسیه، فرانسه ، انگلیس و آلمان - با ایران در اواخر این ماه با هدف دست یابی به توافق نامه جامع هسته ای فراهم کرده است . دو طرف تا روز 24 ماه نوامبر فرصت  دارند به توافق نامه جامع هسته ای دست یابند.

این پایگاه افزود: چشم انداز های برای حصول چنین توافق نامه تاریخی نامتوازن ارزیابی می شود. در روزهای اخیر، ابهامات جدیدی - از جمله در نتیجه اظهارات اخیر مقامات -درباره مذاکرات هسته ای مطرح شده است. این در حالی است که مذاکرات هسته ای بین ایران و گروه پنج بعلاوه یک در حال پیشرفت است. علاوه بر این، تلویزیون دولتی ایران در روز 25 ماه اوت با انتشار تصاویری اعلام کرد ایران یک هواپیمای بدون سرنشین اسرائیلی را در نزدیکی تأسیسات هسته ای خود  سرنگون کرده است.

این ابهامات با آنچه که به نظر می رسد شبهاتی درباره مذاکرات هسته ای است، در هم آمیخته شده است. حتی محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران که پیشتر خوش بین به نظر می رسد، تصریح کرد: شانس حصول توافق نامه جامه هسته ای قبل از پایان ضرب الاجل ماه نوامبر پایین  است.

با وجود این حقیقت که به نظر می رسد ایران و گروه پنج بعلاوه یک همچنان به دست یابی به توافق نامه جامع هسته ای متعهد هستند ، اما مخالفت های قابل توجه بین المللی از جمله از سوی محافظه کاران در واشنگتن و همچنین از سوی هم پیمانان کلیدی آمریکا در خاورمیانه و فراتر از این منطقه از جمله اسرائیل و کانادا در این زمینه وجود دارد .

تا به امروز، این طرف ها نسبتا سکوت اختیار کرده اند اما این احتمال وجود دارد که با نزدیک شدن ضرب الاجل ماه نوامبر ، مقامات این کشورها نیز شروع به اظهار نظر در این زمینه کنند.

گلف نیوز نوشت: عربستان سعودی نیز پیشتر درباره گشایش آمریکا با ایران ابراز نگرانی کرده بود. در حالی که در ریاض درباره توافق نامه هسته‌ای با تهران همچنان نگرانی های قابل توجهی وجود دارد اما روابط دو جانبه بین ایران و عربستان سعودی اخیرا رو به گرمی نهاده است که علت این امر نگرانی های مشترک تهران و ریاض درباره داعش اعلام شده است. مقامات دو کشور در روز 26 ماه اوت در این زمینه تأکید کردند، زمانی که حسین امیر عبدالهیان معاون وزیر امور خارجه ایران با سعود الفیصل وزیر امور خارجه عربستان دیدار و گفتگو کرد. از زمان انتخاب حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور ایران در سال گذشته، این نخستین نشست دو جانبه  بین دو کشور در سطح مقامات بلندپایه بود.

توافق نامه موقت هسته ای که تهران و گروه موسوم به پنج بعلاوه یک در ماه نوامبر گذشته به آن دست یافتند سبب شد ایران بخش های قابل توجهی از برنامه هسته ای خود را متوقف کند اما این فعالیت ها به صورت دائمی متوقف نشده اند. 

جان کری وزیر امور خارجه آمریکا اخیرا در جلسه کنگره اعلام کرد در حال حاضر از نظر تئوری، تهران حدود " دو ماه " با تولید مواد هسته ای کافی برای ساخت یک بمب هسته ای فاصله دارد. 

این گزارش می‌افزاید: اما احتمال دست یابی به توافق نامه جامع هسته ای وجود دارد ، توافق نامه ای که به ایران و کشورهای عضو گروه پنج بعلاوه یک اجازه می دهد تا موضوع " پیروزی " بر طرف مقابل را مطرح کنند و گروه پنج بعلاوه یک می تواند توافق نامه موقت کنونی را به توافق نامه ای جامع تبدیل کند تا بدین ترتیب مانع از آن شود که تهران بخواهد به غنی سازی بالای پنج درصد بپردازد.

ای گزارش مدعی است: چنین مصالحه هایی می تواند عناصر لازم را در اختیار گروه پنج بعلاوه یک قرار دهد و این گروه اعلام کند که توانسته است قابلیت های تهران را برای ساخت تسلیحات هسته ای از بین ببرد. در همین حال، تهران نیز می تواند رسما اعلام کند توانسته است مشروعیت بین المللی را برای موضع طولانی مدت خود در زمینه حق غنی سازی اورانیوم به دست آورد. حصول توافق نامه جامع هسته ای امری مهم تلقی می شود و نشانه پیروزی در سیاست خارجی برای گروه پنج بعلاوه یک - به ویژه برای  دولت باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا - و حسن روحانی رئیس جمهور ایران محسوب می شود . حصول توافق نامه جامع هسته ای سبب شکل دهی دوباره به چشم اندازهای جغرافیایی - سیاسی منطقه خاورمیانه خواهد شد.

از نظر حسن روحانی،  توافق نامه جامع هسته ای گامی مهم در بحبود اقتصاد ایران محسوب می شود. از نظر باراک اوباما، حصول توافق نامه جامع هسته ای از ضروریات اعلان پیروزی در سیاست خارجی اش در خاورمیانه در پی چندین شکست واشنگتن در این منطقه محسوب می شود . طی چند هفته گذشته، دولت آمریکا در پی پیشروی های داعش در عراق و سقوط آخرین دور مذاکرات صلح اعراب و اسرائیلی ها و همچنین درگیری های اخیر در غزه ، آماج انتقادات قرار گرفته است. 

دست یابی به توافق نامه جامع هسته ای با ایران موضوعی مهم در میراث سیاست خارجی اوباما محسوب می شود.

در حالی که نتیجه مذاکرات هسته ای ایران و گروه پنج بعلاوه یک هنوز مشخص نیست ، اما می توان گفت دو طرف می توانند به توافق نامه جامع هسته ای دست یابند. پیچیدگی های موجود بر سر دست یابی به چنین توافق نامه ای برای ایران و خاورمیانه بزرگ تر فراوان خواهد بود . این در حالی است که حصول چنین توافق نامه ای سبب خواهد شد جاه طلبی های اوباما برای تحیکم میراث سیاست خارجی خود جامه عمل به خود پوشد.




انتهای پیام /

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار