به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران قم؛ گرد و غبار یا ریزگرد،یک تودهای از ذرات جامد، ریز غبار و گاه دود است که در جو پخش شده و دید افقی را میان 1 و 2 کیلومتر محدود میکند و برای بیماران تنفسی بسیار زیانآور است. ریزگرد همچنین گاه باعث بروز پدیده ماه آبی میشود.
در مریخ ریزگرد رویدادی تقریباً همیشگی است که گاه تا ارتفاع 30 کیلومتری (بیش از 5 برابر ارتفاع کوه دماوند از سطح دریا) بالا میرود و در فصل تابستان شدت گرفته و توفانهای شدیدی را ایجاد میکند. یکی از دلایل بسیاری از انقراضهای بزرگ تاریخ - از جمله انقراض دایناسورها - پدیدهٔ ریزگرد است، زیرا این پدیده در موارد بحرانی با جلوگیری از تابش نور خورشید به زمین موجب زمستان جهانی میشود.
با وجود بارها، تجربه ورود ریزگردهای به شهرمان هنوز به نظر می رسد اطلاع رسانی در زمینه تبعات این پدیده در حد مطلوب و کافی نیست و بسیاری نمی دانند که این ذرات کوچک و ریز می تواند چه بلایی سر ریه های انسان بیاورند.
به هنگام بروز پدید گرد و غبار احتمال حملات قلبی، آسمی و ریوی در بیماران قلبی و تنفسی افزایش می یابد، به عقیده یک متخصص جراحی قلب ، گردوغبار همانند سیگار یکی از ریسک فاکتورهای بیماری قلبی عروقی بوده و می تواند در درازمدت در افراد ایجاد عارضه قلبی کند.