هرچند با ممانعت میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری فارس تخریب در مراحل اولیه متوقف می شود اما عده ای شبانه دست به کار می شوند و باقیمانده های اثر را به یکباره از بین می برند.
معاون میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری فارس در این خصوص گفت: این خانه یکی از خانه های واجد ارزش اما غیر ثبتی در محدوده حرم مطهر شاهچراغ بود که به دلیل عدم رضایت مالک ، کار ثبت آن نزدیک به 2 سال طول کشید و هنوز به ثبت نرسیده بود.
نصیری با اشاره به اینکه اگر اثری متعلق به دوران قبل از قاجاریه باشد میراث فرهنگی این اختیار را دارد که بدون رضایت مالک برای ثبت ملی اثر اقدام کند گفت : تشخیص دوره بندی اثر با مشکل مواجه بوده است و به درستی نمی شد قضاوت کرد که این اثر متعلق به کدام دوران است اما کارشناسان آن را به اوایل دوران قاجار نسبت می دهند و در نتیجه رضایت مالک برای این کار شرط بود.
وی در ادامه افزود: این خانه یکی از خانه هایی بود که در مسیر طرح بین الحرمین قرار داشت و راه عبور برای ماشین ها را بسته بود.
معاون میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری فارس بیان کرد: دفتر فنی تولیت و معاون عمرانی آستان مقدس شاهچراغ در صورت جلسه مردادماه امسال قاعدتا می بایست برای این اثر و برخی پلاک های مشکل دار واجد ارزش به منظور توسعه گسترش طرح حرم از میراث فرهنگی استعلام های لازم را دریافت می کرد ، که این کار را نکرده است.
به گفته وی طرح گسترش بین الحرمین که از آستانه به سمت شاهچراغ چند سالی است در حال انجام است قطعا باید کمترین صدمه را به خانه های تاریخی باارزشی که در این محدوده قرار گرفته اند وارد کند.
مدیر فنی تولیت آستان شاهچراغ در جوابیه این مسئله گفت: تمام تخریب ها و تملکاتی که در محدوده پیرامون حرم شاهچراغ صورت می گیرد عملیات اجرایی آن را اداره مسکن و شهرسازی با نظارت شورای توسعه استان که نماینده میراث فرهنگی نیز در آن حضور دارد انجام می دهد .
انوار با اشاره به اینکه حرم کمترین سهم را در این قضیه داشته است افزود: میراث فرهنگی با حضور در جلسات ماهانه ای که در شورای توسعه انجام می شد خود در جریان تمام مراحل تخریب بوده است.
وی همچنین گفت : منزل تخریب شده به هیچ عنوان میراثی نبوده زیرا خود حرم برای خانه های میراثی ارزش بسیاری قائل است.
بعد از تخریب منزل پور نواب ، در جلسه گروه اعزامی سازمان میراث فرهنگی کشور که در اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری فارس برگزار شد ، مدیر کل دفتر حفظ و احیای سازمان میراث فرهنگی کشور ، مجوز طرح توسعه در بافت تاریخی شیراز و مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی را باطل اعلام کرد.
در ادامه این جلسه مدیرکل حراست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور که به شیراز سفر کرده بود، گفت: پیگیری و ارائه شکایت در خصوص تخریب خانه تاریخی «پورنواب» واقع در بافت تاریخی فرهنگی شیراز در حال پیگیری است.
محمد جواد عباباف در خصوص مقصر اصلی تخریب این بنا گفت: طی تماس تلفنی با معاون اداره کل مسکن و شهرسازی استان فارس، وی از این اتفاق اظهار بیاطلاعی کرده و گفته است که این تخریب توسط این ادراه کل صورت نگرفته است.
امیر حسین شاد نوش کارشناس دفتر حقوقی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور نیز گفت: نخستین توجیه احتمالی که اقدام کنندگان این تخریب خواهند داشت اینکه این اثر تاریخی به ثبت ملی نرسیده که برابر قانون اظهارنظر در مورد تمام طرحهای جامع و تفصیلی در مورد محوطهها و بافتها و اماکن تاریخی فرهنگی ارزشمند در اختیار سازمان میراث فرهنگی است.
وی با بیان اینکه ما از لحاظ وجود قانون با مشکلی مواجه نیستیم، اما در نحوه اجرا و برخورد با آن با مشکل مواجه هستیم گفت : شهرداریها برابر قانون مکلف هستند در این زمینه در هر موردی که خود به طور مستقیم اقدام و یا مجوزی را برای اشخاص حقیقی و حقوقی صادر میکنند باید پیش از آن نظر میراث فرهنگی را اخذ کنند.
انتهای پیام/ز