هفتمین دور مذاکرات هسته‌ای ایران و 1+5 در نیویورک در حالی پایان یافت که رسانه‌های خارجی به گمانه‌زنی‌هایی در این خصوص پرداختند.

به گزارش سرويس بين‌‌الملل باشگاه خبرنگاران ، خبرگزاری رویترز گزارش داد: منابع دیپلماتیک اعلام کردند ایران و گروه پنج به علاوه یک در تازه‌ترین دورگفتگوهای خود در نیویورک در باره برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی "پیشرفت اندکی" داشتند.

این مقام آمریکایی گفت: ما هنوز در مورد مسائل اصلی توافق نکرده‌ایم. هنوز باید بر سر بسیاری از نقاط به توافق برسیم و همه باید تصمیم‌های دشواری بگیرند و ما همچنان منتظریم تهران چنین تصمیماتی بگیرد تا مذاکرات پیشرفت کند.

پیش‌تر یک مسئول بلندپایه اروپایی همین مطلب را عنوان کرده بود.
 
به گفته یک مسئول ایرانی، با وجود ساعت‌ها گفتگو و دیدار، هیچ پیشرفتی برای برطرف کردن اختلافات حاصل نشده است.

سایت راشاتودی در تحلیلی نوشت به نظر می‌رسد در این دور مذاکرات، آمریکا موضع خود را درباره برنامه هسته ای ایران، نرم کرده باشد.

راشاتودی نوشت، در میانه مذاکرات متوقف شده بر سر محدود شدن برنامه هسته ای ایران، آمریکا ظاهرا سرگرم بررسی پیشنهادی است که به تهران اجازه می دهد نیمی از سانتریفوژهای خود را نگه دارد و همزمان ذخیره اورانیوم گازی خود را به حدی کاهش دهد که ساخت سلاح هسته ای را بیش از یک سال به تاخیر بیندازد. 

دیپلمات ها گفتند با توجه به اینکه روند کار پیشرفت کمی داشته است، آمریکا سرگرم بررسی پیشنهاد جدیدی است که به ایران اجازه می دهد تقریبا نیمی از سانتریفوژهای خود را که امروز فعال هستند، نگه دارد و در مقابل ذخیره اورانیوم گازی خود را کاهش دهد. 

لس آنجلس تایمز نیز در گزارشی مدعی شد: ‌هیچ پیشرفتی در مذاکرات هسته ای ایران در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل حاصل نشده است. 

"پل ریختر" در مقاله ای در روزنامه آمریکایی لس آنجلس تایمز نوشت: آخرین دور از مذاکرات بر سر برنامه هسته ای ایران بر خلاف انتظار برخی که امیدوار بودند در طول نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل بتواند راه به جایی ببرد، در روز جمعه هم "هیچ پیشرفتی" نداشت. 

به نوشته این روزنامه، وزرای خارجه شش قدرت بزرگ یعنی آمریکا، ‌انگلیس، فرانسه، آلمان، ‌چین و روسیه که در تلاش برای رسیدن به یک توافق با ایران هستند، جلسه برنامه ریزی شده برای مذاکرات هسته ای را لغو کردند. دیپلمات ها به نقل از لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه گفتند که نشست به این دلیل لغو شد که هیچ پیشرفت مهمی که بتوان در مورد آن بحث کرد، وجود نداشت. 

برخی از دیپلمات ها به طور محرمانه اظهار داشته اند که این گروه نتوانسته است در مورد مسائل اساسی به توافق برسد. 

به نوشته این روزنامه، در همین حال برخی مقامات تصریح کرده اند که مذاکرات منجر به مطرح شدن برخی نظرات و ایده های جدید شده است و در مقایسه با ماه ژوییه در برخی موضوعات، توافق اندکی به دست آمده است. مثلا این که ایران چه میزان از خروجی تاسیسات آب سنگین خود را در اراک محدود خواهد کرد. 

ریختر در پایان به نقل از یکی از شرکت کنندگان در مذاکرات نوشت: دو طرف نه تنها در مورد برخی از مسائل دشوار سیاسی با یکدیگر اختلاف دارند، ‌بلکه در مورد موضوعات فیزیک هسته ای پایه نیز با یکدیگر اختلاف دارند. 

شبکه تلویزیونی الجزیره نیز گزارش داد گروه پنج به اضافه یک ، پایتختهای غربی و ایران روی ظرفیتی که این هفته در مجمع عمومی سازمان ملل متحد وجود داشت حساب کرده بودند تا پیشرفت ملموسی حاصل شود اما به نظر می رسد چنین اتفاقی نیفتاد و مذاکرات نیویورک شکست خورد.

این شبکه با اشاره به این مطلب اعلام کرد : یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا نیز گفته است ایران و شش کشور بزرگ مذاکرات یک هفته ای هسته ای را بدون دستیابی به تفاهمی درباره همه مسائل اساسی پایان دادند.

این مسئول افزود درباره همه مسائل اساسی تفاهمی وجود ندارد بلکه برخی تفاهمات کمک می کند این روند به جلو حرکت کند.
وی خاطر نشان کرد جزئیات زیادی وجود دارد که  باید درباره آنها گفتگو شود.

منابع غربی آگاه تأیید کردند مذاکرات هیچ پیشرفت ملموسی در این دور نداشت. 

آمریکایی ها این دور از مذاکرات را پیچیده توصیف کردند.

خبرگزاری آلمان با بازتاب سخنان دکتر حسن روحانی رئیس جمهور ایران، از پیشرفت کند روند مذاکرات خبر داد.

دکتر روحانی در گفتگو با خبرنگاران در نیویورک جایی‌که در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل شرکت کرده است، اعلام کرد: زمان باقیمانده برای دستیابی به توافق، بسیار کوتاه است.

وی با اعلام این‌که پیشرفت چند روز گذشته بسیار کند بوده است، افزود: به منظور دستیابی به توافق، ما باید سریع‌تر جلو برویم.


روزنامه نیویورک‌تایمز نیز نوشت با وجود حضور مقامات ارشد ایران و شش قدرت جهانی در نیویورک مذاکرات ۱۰ روزه بین دیپلمات‌ها نتوانست به پیشرفت محسوسی دست یابد.

این روزنامه نوشت: بزرگترین مانع، مقدار اورانیومی است که ایران می‌تواند غنی‌سازی کند.

شبکه العربیه هم مدعی شد مذاکرات پرونده هسته ای ایران به بن بست رسیده است.  به گزارش شبکه تلویزیونی العربیه، منابع آمریکایی اعلام کردند مذاکرات هسته ای ایران در نیویورک در دستیابی به توافق بین دو طرف شکست خورد و همچنان جزئیات زیادی وجود دارد که باید حل و فصل شود. هشت روز مذاکره فشرده بین تهران و گروه پنج باضافه یک با حضور کاترین اشتون مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا در نیویورک انجام شد. 

وال استریت ژورنال نوشت: دیپلمات های غربی روز جمعه گفتند یک هفته مذاکرات ایران و شش قدرت جهان بر سر برنامه هسته ای تهران در کاهش اختلافات در مورد دشوارترین موضوعات، پیشرفت کمی داشته است.

این نشریه آمریکایی در تحلیلی به قلم "لارنس نورمن" نوشت: با این وجود نمایندگان آمریکا و ایران گفتند دستیابی به توافق تا مهلت 24 نوامبر همچنان ممکن است.

وال استریت ژورنال نوشت: مقامات تا اواخر جمعه در مورد میزان پیشرفت حاصل شده نظرات ضد و نقیضی داشتند هر چند دیپلمات های ارشد همه طرفها می گفتند هیچ پیشرفت عمده ای وجود ندارد و اختلاف های قابل توجهی در مورد دشوارترین مسائل باقی مانده است. 
لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه جمعه به خبرنگاران گفت: پیشرفت های قابل توجهی در این مذاکرات وجود ندارد.



انتهای پیام./

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار