سیب‌زمینی گیاهی است از تیرهٔ سیب زمینیان که دارای برگهای مرکب و بریده و گلهای سفید یا بنفش است. میوهٔ آن کوچک، کروی، قرمز، سته و سمی است؛ ولی دارای ساقه‌های زیرزمینی خوراکی است که حاوی اندوختهٔ نشاسته فراوان است .

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اردبیل؛ انواع مختلف سیب زمینی بر حسب رنگ گل و پوست غده های زیر زمینی آن تقسیم بندی می شود . در روی پوست سیب زمینی سوراخهای کوچکی وجود دارد که دارای جوانه است و این جوانه هاست که منشاء گیاه تازه است .

خواص غذایی و دارویی سیب زمینی

سیب زمینی سرشار از بتاکاروتن پیش ساز ویتامین آ است که وقتی پخته می‌شود به آسانی جذب می‌شود. ساقه و برگ‌های سیب زمینی حاوی سمی بنام سولانین است، بنابراین نباید آن را مصرف کرد.

مهم‌ترین ماده اصلی موجود در سیب زمینی نشاسته‌است که معمولاً ۹ تا ۲۵ درصد آن را تشکیل می‌دهد، از این رو برای تامین انرژی ماده مفیدی است که نسبت به غلات کمتر تحت تاثیر آفات قرار می‌گیرد و پرورش آن آسان تر است.

سیب زمینی تقویت کننده قلب، محکم کننده لثه، مسکن درد و زخم معده است. سیب زمینی در بین سبزیجات حاوی ویتامین ث بالایی است و برای تامین ویتامین ث مورد نیاز برای جلوگیری از خونریزی لثه مفید است، ولی نکته بسیار مهم این است که در اثر ماندن در انبار و پخت نامناسب مقدار زیادی از ویتامین ث آن به هدر می‌رود. سیب زمینی علاوه بر ویتامین ث حاوی مواد مفید دیگری مثل پتاسیم، فسفر، آهن و منیزیم است.

سیب زمینی حاوی مقدار زیادی ویتامین ب۶ است. یک فنجان سیب زمینی پخته ۲۱ درصد ب۶ مورد نیاز روزانه شما را تامین می‌کند. می‌دانید که بسیاری از آنزیم‌های بدن خصوصاً آنهایی که در تبدیلات پروتئینی درگیر هستند به ب۶ محتاج هستند، در نتیجه برای تولید سلول‌های جدید احتیاج به ب۶ داریم. ب۶ برای ورزشکاران بسیار حیاتی است و به آمادگی و بازسازی بدنشان کمک می‌کند. پس بهتر است حتماً در رژیمشان از آن استفاده کنند. ب۶ در جلوگیری از سرطان نیز مفید است. پس بهتر است بزرگسالان و افراد مسن حداقل هفته‌ای یک بار سیب زمینی را جایگزین دیگر مواد نشاسته‌ای کنند.

سیب زمینی به خصوص تازه و پوست نکنده آن حاوی مقادیری پروتئین و ویتامین به خصوص ویتامین ث است. سیب زمینی اگر برای مدتی طولانی انبار شده یا برای مصرف پوست کنده شده باشد تا حدودی خواص غذایی خود را از دست می‌دهد. با این حال سیب زمینی سرخ کرده همچنان حاوی پتاسیم و ویتامین ث است. ویتامین ث یک آنتی اکسیدان است و به تولید پروتئینی به نام «کلاژن» که تشکیل دهنده استخوان، غضروف مفاصل، عضلات و رگ‌های خونی است کمک می‌کند. سیب زمینی مهم‌تر از هر چیز منبع نشاسته کربوهیدرات و همچنین مقداری مواد معدنی مانند پتاسیم و کلسیم است.

سایر خواص سیب زمینی:

  • سیب زمینی ادرار را زیاد می‌کند، در نتیجه برای کلیه و مثانه مفید است.
  • سیب زمینی حاوی آنزیم‌هایی است که برای التیام زخم‌های معده بسیار مفید است و برای تسکین مواضع متورم خارجی، پخته آن را گرم بر روی محل آسیب دیده می‌گذارند که موجب التیام خواهد شد.
  • ضماد خام آن را روی محل سوختگی و پلک ورم کرده می‌گذارند (البته باید کاملاً استریل باشد) و بسیار تسکین دهنده‌است.

در حال حاضر هر ساله در حدود ۳۳۰ میلیون تن سیب زمینی در سراسر جهان تولید می‌شود. چین، هند و روسیه بزرگ‌ترین تولید کنندگان سیب زمینی هستند.و شهرستانهای اردبیل و اقلید و بهار یکی از تولیدکنندگان مهم این محصول در ایران هستند.

وزیر جهادکشاورزی در سفر به اردبیل در بازدید از ایستگاه تحقیقاتی گیاهان دارویی سامیان اردبیل و مزرعه نمونه سیب زمینی دراین روستا مشکل بسیاری از سیب زمینی کاران به ویژه در استان اردبیل را پایین بودن قیمت مصوب سیب زمینی توسط دولت عنوان کرد .
حجتی گفت : امروز آنچه مطرح است از بین بردن دست واسطه ها از چرخه تولید تا عرضه سیب زمینی است چرا که هم اکنون این محصول با قیمت های 4 برابری در شهرهای بزرگ به دست مصرف کننده می رسد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل نیز این استان را جزو 10 استان برتر تولیدات کشاورزی عنوان کرد و گفت: اردبیل در تولید هشت محصول استراتژیک رتبه زیر 10 دارد.

عدیل سروی با بیان اینکه چهار دصد تولیدات کشاورزی کشور در این استان تولید می شود، افزود: یک پنجم سیب زمینی کشور را استان اردبیل تولید می کند.

وی سابقه کشت این محصول در دشت اردبیل را همزمان با سابقه زراعی این محصول در کشور عنوان کرد و بیان داشت: این استان برخوردار از ایزولاسیون طبیعی، خاک ایده آل، سلامت نسبی از نظر عوامل خسارت زا و اقلیم مناسب برای کشت سیب زمینی است.

به گفته سروی 12 هزار سیب زمینی کار و دو هزار و 400 بهره بردار در این محصول در اردبیل شناسایی شده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همچنین تصریح کرد: امسال با رشد 12 درصدی اراضی کشت سیب زمینی در 23 هزار و 370 هکتار بالغ بر 40 هزار تن محصول حاصل خواهد شد.

وی اخذ استاندار سلامت برای اولین بار در استان را از شاخصه های تولید این محصول در اردبیل دانست و افزود: در عین حال مشکلات عمده تولید سیب زمینی کاهش سطح سفره های آبی دشت اردبیل است.

سروی تولید ۶۵۰ هزار تن محصول سیب‌زمینی مازاد بر نیاز استان را یادآور شد و تصریح کرد: قرار است ۲۰۰ هزار تن از این محصولات به کشورهای خارجی صادر شود و مابقی نیز در داخل کشورمان به عنوان سیب‌زمینی پاییزه وارد بازار مصرف شود.

معاون برنامه‌ریزی سازمان جهاد کشاورزی استان نیز گفت:‌ امسال سعی کردیم تا دست دلالان را در بازار فروش و صادرات سیب‌زمینی کوتاه کنیم و به همین خاطر مجوز صادرات را به خود تولید‌کنندگان و صادرکنندگان فعال استان دادیم تا با مشوق‌های صادراتی که پیش‌بینی شده بتوانند در این زمینه مناسب و شایسته عمل کنند.

پرتوی ضرورت پایین‌ آمدن نرخ بذر سیب‌زمینی را یادآور شد و افزود: این نرخ از۳ هزار تومان نیز پایین‌تر می‌آید و قرار است با حمایت از تولیدکنندگان در این بخش قیمت بذر سیب‌زمینی تعدیل شود.

صادرات سیب زمینی

سیدحامد عاملی گفت: پیش‌بینی می‌کنیم 40 هزار تن محصول سیب‌زمینی از این استان در ماه‌های آینده صادر شودو با برطرف شدن موانع و به صفر رسیدن عوارض گمرکی صادرات سیب‌زمینی انتظار می‌رود این فرایند توسعه یافته و تقویت شود.

وی از پرداخت یارانه‌های تشویقی به صادرکنندگان سیب‌زمینی خبر داد و افزود: صادرات سیب‌زمینی از گمرکات استان آغاز شده استو این فرایند با تسهیلات خاص انجام می‌شود.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اردبیل در مورد مشکل عوارض اعمال شده برای صادرکنندگان سیب‌زمینی در سال 86گفت: با گذشت هفت سال هنوز مشکل این صادرکنندگان نه تنها حل نشده استبلکه عده‌ای از صادرکنندگان با احکام قضایی و حتی احتمال رفتن به زندان روبه‌رو هستند در حالی که مصوبه در سال 91 تغییر یافته و باید گمرک استان مصوبه‌ جدید را اعمال کند.

سید حامد عاملی تصریح کرد: صادرات سه هزار تن سیب زمینی از استان اردبیل از ابتدای امسال نشان دهنده روند رو به رشد صادرات این محصول نسبت به سال گذشته است.

وی افزود: جمهوری آذربایجان و روسیه بازارهای اصلی صادرات سیب زمینی اردبیل هستند.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اردبیل گفت: با توجه به برنامه ریزی صورت گرفته برای توسعه مناسبات تجاری و اقتصادی با جمهوری آذربایجان، توسعه این مناسبات باعث افزایش صادرات سیب زمینی می شود.

وی افزود: سیب زمینی یکی از محصولات عمده صادراتی استان اردبیل است و حدود 30 تا 40 درصد مجموع صادرات آن را به خود اختصاص می دهد.

عاملی گفت: پارسال پنج میلیون دلار صادرات از استان اردبیل انجام گرفت که بیشتر آن از صادرات 23 هزار تن سیب زمینی حاصل شد.

استان اردبیل سالانه به طور میانگین بین 500 تا 600 هزار تن سیب زمینی تولید می کند و یکی از تولیدکنندگان عمده این محصول در کشور محسوب می شود.

انتهای پیام/ش

برچسب ها: اردبیل ، سیب ، زمینی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.