شرط اصلی برای این‌که ماست بگیرد، باید شیر آن پاستوریزه و فاقد آنتی‌بیوتیک و بار میکروبی و میزان مواد جامد آن در حد نرمال باشد.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، ماست فرآورده‌ای سودمند است، چون بر اثر تخمیر به دست می‌آید. طی تخمیر بر میزان مواد مغذی و خاصیت درمانی محصول افزوده می‌شود و چون ماست حائز این ویژگی‌ها بوده و نسبت به سایر فرآورده‌های لبنی بهترین منبع کلسیم است به شما پیشنهاد می‌کنیم نحوه تهیه ماست خانگی را به خاطر بسپارید و قبل از آن که ماست قبلی به اتمام برسد ماست بعدی را تهیه کنید.

 اما سوالاتی که اغلب در مورد ماست خانگی پرسیده می‌شود این‌ است که چرا گاهی ماست خانگی ترش و گاهی شیرین یا بی‌مزه می‌شود؟ دلیل آب‌انداختن ماست چیست؟ چه کنیم تا ماست قوام بیشتری پیدا کند و در اصطلاح سفت شود؟ اگر ماست نگرفت چه باید کرد؟

ـ شرط اصلی برای این‌که ماست بگیرد، باید شیر آن پاستوریزه و فاقد آنتی‌بیوتیک و بار میکروبی و میزان مواد جامد آن در حد نرمال باشد.

ـ اگر می‌خواهید ماست سفت شود بهتر است شیر را در دمای ملایم به میزانی حرارت دهید که حدود 10 تا 20 درصد آب شیر تبخیر شود و مواد جامد آن افزایش یابد. دلیل شل‌شدن ماست، پایین بودن مواد جامد شیر است.

ـ حالا دمای شیر را به حدود 40 درجه سانتی‌گراد به گونه‌ای که انگشت را نسوزاند کاهش دهید.

ـ به ازای هر لیتر شیر یک تا دو قاشق غذاخوری ماست به عنوان مایه به شیر بیفزایید و خوب به هم بزنید. بهتر است ماست را از قبل با مقدار کمی شیر مخلوط کنید و سپس در حین هم‌زدن شیر عمل افزودن را انجام دهید.

ـ ظرف شیر مایه‌زده شده را حدود دو تا سه ساعت با پتو یا مشابه آن بپوشانید تا از پایین آمدن دمای شیر ممانعت شود. به این مرحله به اصطلاح گرمخانه‌گذاری می‌گویند.

ـ بعد از مدت مذکور ظرف را به آرامی داخل یخچال بگذارید و قبل از سرد شدن کامل به آن دست نزنید. اگر ماست زود از گرمخانه خارج شود یا قبل از سرد شدن کامل تکان بخورد یا قاشق در آن وارد شود مانع بسته‌شدن کامل ماست شده و ماست آب می‌اندازد.

ـ البته اگر ماست آب انداخت، آن را دور نریزید چون آب ماست همان سرم شیر است و ارزش غذایی فراوانی داشته و سرشار از پروتئین‌های محلول و ویتامین‌های گروه B است. این آب را همراه ماست استفاده کنید یا همچون شیر بنوشید.

دلیل ترش و شیرین شدن ماست

اگر دمای شیر مایه‌زده شده بیش از 50 درجه سانتی‌گراد یعنی سوزان باشد، مایه ماست تازه نباشد یا میزان آن زیاد باشد، دمای گرمخانه‌گذاری بالا باشد، زمان تخمیر طولانی شود یا ماست پس از خروج از گرمخانه به کندی سرد شود، بدون شک ماست ترش می‌شود. البته بد نیست بدانید ترشی ماست از نظر تغذیه‌ای به جذب کلسیم کمک می‌کند.

 حال اگر دمای شیر مایه‌زده شده و گرمخانه کمتر از دمای بدن باشد و مایه ماست تازه باشد احتمال این‌که ماست شیرین شود زیاد است و اگر زمان تخمیر یعنی گرمخانه‌گذاری کوتاه باشد چون مواد مولد شیر مایه‌زده شده برای ایجاد عطر و طعم خوشایند فرصت چندانی ندارد احتمال این‌که ماست بی‌مزه شود وجود دارد. حال اگر ماست نگرفت و همچون شیر آبکی بود کمی آن را حرارت دهید و به میزان مشخص به آن قرص پنیر بیفزایید که پنیر آن بسیار خوشمزه خواهد شد.
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
مهران
۲۱:۱۷ ۱۴ اسفند ۱۳۹۹
با سلام و خسته نباشید خدمت شما بزرگواران
میشه بجای ماست مایه....ماست موسیر بزنم؟؟
لطفا جواب فوری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۰ ۳۰ بهمن ۱۳۹۹
بعدازاینکه ماست سفت شدوقبل ازگذاشتنش داخل یخچال لازم وضروری هست بادربزاریم یابدونه در.خیلی ممنون میشم راهنماییم کنید،
Netherlands
پرویز حسن آبادی
۱۵:۱۶ ۲۸ بهمن ۱۳۹۹
همان طور که راهنمایی فرموده ای شیر رو جوشاندم گذاشتم تا کمی سردشد که انگشتو نسوزونه به ازای هر بطری شیر یک و نیم قاشق ماست + یک پیمانه از شیرخشت آپتامیل نوه ام ابتدا در کاسه ای خوب مخلوط کردم و سپس به شیر اضافه کردم بعد ظرف رو در پتو پیچیدم البته یک دور هم در اون سفره مانندی که سبزی و ظرف رو روش خشک می کنیم پیچیدم چون داخلش ابر دارد و گرم نگه می دارد ..... بعد شش ساعت که درب ظرف رو برداستم دیدم مثل ماست چکیده شده (البته کمی اغراق ) بعد در یخچال گذاشتم روز بعد نوه ام پرنیان که کلاس سوم دبستان است خیلی خوشش امد یک ظرف هم پر کرد برد خونه شون ...‌‌سپاس از راهنمایی ها تون...
Iran (Islamic Republic of)
اميرمنصورى
۱۸:۳۷ ۱۵ آبان ۱۳۹۹
خوب خوب
Iran (Islamic Republic of)
آناهیتا
۱۴:۲۱ ۰۸ آبان ۱۳۹۹
ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۸ ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۹
سلام ممنون از راهنمایتون چه‌کار کنم که ماست یه مقداری ترش بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۱ ۰۶ بهمن ۱۳۹۸
من دوغ درست میکنم مشتیییی
Iran (Islamic Republic of)
الهه
۱۰:۴۸ ۱۸ دی ۱۳۹۸
سلام . شیری که ماست نشده سالم است؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۴ ۲۲ تير ۱۳۹۸
سلام اگه دمای شیر از ۴۰ درجه کم باشه و مایه رو زده باشیم و ماست نشه چه کار میتونیم بکنیم؟ مرسی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۱۱ ۲۹ خرداد ۱۳۹۸
سلام وقتی ماست میزنم تو گرمخونه ، ماستهای طبقه پایین عالی ولی طبقات بالا شل و کش دار میشن البته یه مدتی اینجوری شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۰۱ ۱۹ فروردين ۱۳۹۸
ماست من اینسری مثل عسل کش میاد،حالم بد شد چکنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۴ ۱۵ اسفند ۱۳۹۷
شیر داغ بود مایه کردم ماست نشده چکار کنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۴ ۱۵ اسفند ۱۳۹۷
شیر داغ بود مایه کردم ماست نشده چکار کنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۶ ۰۸ اسفند ۱۳۹۷
سلام. من ماست درست میکنم ولی هیچکی نمیخوره
Iran (Islamic Republic of)
رحیم
۱۴:۴۵ ۱۸ آبان ۱۳۹۷
بهترین دماچهل درجه هست میتونید از دماسنج دیجیتال استفاده کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۵۲ ۲۶ شهريور ۱۳۹۷
يه چشمه اى در نوسود است كه ابشو به شير اضافه كنى ماست ميشه
Iran (Islamic Republic of)
مهناز
۰۷:۳۶ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۷
چرا من ماست درست میکنم بیش از اندازه کش میاد و بیمزه میشه؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۲ ۲۴ فروردين ۱۳۹۷
سلام من ماست درست کردم ولی کمی به تلخی میزنه علتش چیه؟
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۲۳:۲۵ ۱۵ آذر ۱۳۹۶
سلام من هر وقت ماست درست میکنم روش اصلا مثل ماستهای لبنیاتی نمی گیره باید چیکار کنم با تشکر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۹ ۲۷ خرداد ۱۳۹۶
بعد از این که ماست رو قاشق زدین بعدش با یه قاشق چن تا حرکت بهش بزنید یعنی داخلش حرکتش بدید دیگه اینجوری هیچوقت آب نمیندازه و همیشه ماستون قالبی هست
Iran (Islamic Republic of)
سبا
۱۱:۰۵ ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۶
ایا از سرکه می توان به جای مایه استفاده کرد
Iran (Islamic Republic of)
مصطفی
۲۰:۵۷ ۱۱ اسفند ۱۳۹۵
بهترین دما برای مایه زدن چند درجه است؟چند ساعت در گرمخانه بمونه خوبه؟ممنون
Iran (Islamic Republic of)
جلال
۱۸:۱۶ ۰۳ دی ۱۳۹۷
در زمستان ۴۵ودرتابستان۴۰.زمان بین دو تا دوساعت ونیم
Iran (Islamic Republic of)
محمود
۱۱:۵۸ ۱۷ آذر ۱۳۹۵
با سلام ،ماست درست کردم اما روی آن آب جمع می شه و رویه تشکیل نمیشه چیکار کنم ؟ مرسی از راهنماییتون
Iran (Islamic Republic of)
وحید
۰۰:۴۳ ۰۲ آذر ۱۳۹۵
سلام.لطفا دقیقا مشخص کنید برای تهیه یک ماست خوب در چه درجه ای باید مایع را اضافه کرد وچه مقدار و درچه درجه ای و چقدر در گرمخانه بماندو.....ممنون
Iran (Islamic Republic of)
جلال
۱۸:۲۰ ۰۳ دی ۱۳۹۷
در زمستان در درجه ۴۵وتابستان ۴۰.اگر ماست در گرمخانه درست میکنید با ی سرنگ بزرگ مخصوص ماست زدن هر سرنگ در از مایه برا چهار ظرف کوچک ودو ظرف بزرگ.ودرگرمخانه در دمای ۴۲در زمستان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۱ ۲۵ آبان ۱۳۹۵
تشکر از راهنمای شما چرا بعضی مواقع ماست خیلی چسبندگی دارد همراه قاشق چسبند گی دارد
United States of America
محمد مهدی
۰۸:۵۷ ۱۵ دی ۱۳۹۷
سلام
اگرازماست بازاری برای مایع ماست استفاده کنید ماست شماچسبندگی پیدا میکند(البته بعضی ماست های کارخونه ای)
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۴۱ ۲۴ دی ۱۳۹۴
سلام من خودم در خانه ماست درست مکنم خیلی خوب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۴۱ ۲۴ دی ۱۳۹۴
سلام من خودم در خانه ماست درست مکنم خیلی خوب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۹ ۲۹ اسفند ۱۳۹۷
تو گرم خونه چند ساعت باید بماند در چه دما
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۰ ۰۹ تير ۱۳۹۹
چر ماست میزنم سفت نمیشه ممکن به خاطر شیر ش باشه که کم چربی داره
آخرین اخبار