آشناترین تصویر از امیرکبیر برای ما، تصویر تمام‌قد از مردی است که می‌توان از نحوه‌ی ایستادن و طرز نگاهش به اقتدار او پی برد؛ تصویری که بارها در نقاشی‌ها، مجسمه‌ها و عکس‌های منتسب به او تکرار شده است.

به گزارش  گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران،آشناترین تصویر از امیرکبیر برای ما، تصویر تمام‌قد از مردی است که می‌توان از نحوه‌ی ایستادن و طرز نگاهش به اقتدار او پی برد؛ تصویری که بارها در نقاشی‌ها، مجسمه‌ها و عکس‌های منتسب به او تکرار شده است.

27 مهرماه 1227 بود که میرزا محمدتقی‌خان فراهانی رسما به‌عنوان صدراعظم ناصرالدین‌شاه انتخاب شد. انتخابی که او را به یکی از معروف‌ترین و محبوب‌ترین مردان سیاست ایران تبدیل کرد.



عکس امیرکبیر

شاید آشناترین تصویر از امیرکبیر برای ما، عکسی منتسب به صدراعظم است که او را تمام‌قد در لباس خاص مردان سیاست در دوره‌ی قاجار نشان می‌دهد؛ در حالی‌ که دستش را به پایه‌ی یک ستون تکیه داده است. این تصویر نخستین مواجهه‌ی دانش‌آموزان ایرانی با چهره‌ی امیرکبیر در کتاب‌های درسی نیز بوده است. ظاهرا این عکس نخستین‌بار در روزنامه‌ی اطلاعات به چاپ رسید و آن را منتسب به امیرکبیر دانستند.

با این حال، فاصله‌ی زمانی انتشار روزنامه‌ی اطلاعات با درگذشت امیرکبیر و همچنین رایج نبودن عکاسی در زمان حیات او در ایران، این شائبه را به‌وجود آورد که این عکس به امیر تعلق ندارد. از عکاس این تصویر و همچنین زمان به ثبت رسیدن آن نیز اطلاعاتی در دست نیست و همین موضوع این شائبه را پررنگ‌تر کرده است.



مجسمه‌ی امیرکبیر

ابوالحسن صدیقی، مجسمه‌ساز معروف ایرانی و شاگرد کمال‌الملک، مجسمه‌ای تمام قد از امیرکبیر ساخته که در پارک «ملت» تهران نصب شده و داستان ساخت و نصب این مجسمه در نوع خود جالب است؛ مجسمه‌ی امیرکبیر در سال 1356 به سفارش انجمن مفاخر ملی ایران در کشور ایتالیا ساخته شد و به‌دلیل همزمانی ساخت و آماده شدن آن با روزهای پیروزی انقلاب، انتقال آن به ایران 32 سال به تعویق افتاد. در سال 1388 و با پیگیری اسناد ساخت این مجسمه، محل نگهداری آن شناسایی و با طی شدن مراحل قانونی، در سال 1389 به ایران آورده شد.

جنس مجسمه‌ی امیرکبیر برنز، ارتفاع آن سه متر و 10 سانتی‌متر و وزنش 450 کیلوگرم است. این مجسمه پس از انتقال به ایران در پارک «ملت» نصب شد.



نقاشی امیرکیبر

نقاشی‌هایی مختلفی وجود دارد که آن‌ها را به چهره‌ی امیرکبیر منتسب می‌دانند. یکی از تصویرهایی که منتسب به امیرکبیر است، نقاشی محمدابراهیم نقاش‌باشی است. محمدابراهیم از هنرمندان بنام دوره‌ی قاجار بود و لقب «نقاش‌باشی» را از محمدشاه گرفت. او از چهره‌ی امیرکبیر (یک سال پس از انتخابش به‌عنوان صدراعظم) یک تابلوی رنگ روغن کشید. این نقاشی اکنون در کاخ گلستان نگهداری می‌شود.

در کنار این تصویر، امضای نقاش‌باشی نیز وجود دارد که نوشته است: «برحسب امر مبارک سرکار اقدس شهریاری روحنا فداه، تصویر جناب جلالت مآب، صاحب السیف و القلم، مقتدی الرجال و الامم، آصف الامجد الافخم الاجل الاکرم الاعظم، سرکار امیرکبیر میرزا تقی‌خان ادام‌اللّه اقباله. جان نثار محمدابراهیم نقاش‌باشی، ۱۲۶۵ (قمری)».
برچسب ها: چند نما ، چهره ، امیر کبیر
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.