نیویورک تایمز نوشت: اوباما در صدد توافقی با ایران است که مستلزم رای گیری کنگره در آن خصوص نباشد.

به گزارش سرويس بين‌‌الملل باشگاه خبرنگاران، روزنامه نیویورک تایمز در اینترنت امروز در گزارشی به قلم "دیوید سانجر" نوشت: هیچکس نمی داند آیا دولت اوباما ظرف پنج هفته آینده موفق خواهد شد توافقی با ایران منعقد سازد که بسیاری ها در کاخ سفید آنرا مهمترین قرارداد دوره ریاست جمهوری وی می دانند. اما کاخ سفید یک تصمیم مهم اتخاذ کرده است و آن اینکه  در صورت حصول توافق، باراک اوباما رئیس جمهور تا جایی که بتواند مانع از رای‌گیری کنگره در آن مورد خواهد شد.

با اینکه مذاکره کنندگان هنوز در مورد تعداد سانتریفیوژهای عملیاتی در ایران و مکانهای مورد بازدید بازرسان بحث می کنند، به گفته مقامات آمریکایی و ایرانی،  ایرانیان تلویحا گفته اندکه، حداقل بطور موقت، تعلیق تحریم های نفتی را خواهند پذیرفت. به گفته مقامات رسمی، وزارت خزانه داری آمریکا در یک مطالعه مفصل که آنرا علنی نکرده است، به این نتیجه رسیده است که اوباما از اختیارات لازم برای تعلیق اکثریت وسیع آن تحریم ها بدون آنکه نیاز به رای کنگره باشد، برخوردار است.

اما اوباما نمی تواند آن تحریم ها را به طور دائم لغو کند. فقط کنگره قادر به چنین کاری است. حتی اگر دموکراتها ماه آینده بر سنا مسلط شوند، مشاوران اوباما به این نتیجه رسیده اند که احتمالا در  این رای گیری شکست خواهند خورد.

یک مقام رسمی عالی رتبه گفت: ما در توافق جامعی که طی چند سال حاصل شود،  در پی قانون کنگره نیستیم.

مقامات کاخ سفید می گویند کنگره نباید از این طرح متعجب شود. 

"برنادت میهان" سخنگوی شورای امنیت ملی روز جمعه گفت: ما این مسئله را روشن کرده ایم که هرگونه رژیم تحریم های بین المللی و آمریکا ابتدا تعلیق خواهد شد و لغو تحریم ها فقط منوط به آن است که آژانس بین المللی انرژی اتمی تایید کند ایران معیارهای جدی  اساسی را رعایت کرده است. ما باید مطمئن شویم که تعهدات ایران واقعی است و طی یک دوره زمانی دوام دارد.

اما بسیاری اعضاء کنگره آن طرح را تلاش دولت اوباما برای کنار نگاه داشتن آنها (از این موضوع) می دانند. برخی مقامات اسرائیلی نیز همین دیدگاه را دارند و رای کنگره را بهترین راه برای محدودکردن هر نوع قراردادی می دانند که اوباما ممکن است منعقد نماید.

میهان می گوید کنگره در سیاست ما در قبال ایران نقش دارد اما اعضاء کنگره خواهان نقشی وسیع تر از مشورت  و توصیه اند. هر توافقی بین ایران و کشورهای طرف مذاکره با آن - آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه و چین- یک پیمان رسمی نخواهد بود و بدین ترتیب به دو سوم رای سنا نیاز نخواهد داشت.

سناتور رابرت منِندز  دموکرات نیوجرسی و رئیس کمیسیون روابط خارجی سنا آخر هفته گذشته گفت: اگر یک قرارداد احتمالی بطور اساسی و عملی برنامه (تسلیحات) هسته ای ایران را برنچیند، انتظار دارم کنگره واکنش نشان دهد.

سناتور جمهوری خواه مارک کِرک از ایلی نویز و از منتقدان برجسته مذاکرات گفت: کنگره به رئیس جمهور اجازه نخواهد داد تحریم هایی را که با رای قاطع در سنا بر ضد ایران تصویب شد، بطور یکجانبه لغو کند،  وی به رای گیری سال 2010 اشاره داشت که به موجب آن سخت ترین مجموعه تحریم ها اعمال شد.

چنین اظهارنظرهایی دولت اوباما را نگران ساخته است و این مسئله را خاطرنشان می کند که برای حصول توافق با ایران، اوباما نه یک مذاکره بلکه سه مذاکره را باید پشت سر بگذارد: اول، مذاکره بین مذاکره کنندگان اوباما و تیم تحت رهبری محمد جواد ظریف وزیر خارجه زبده ایران. دوم، مخالفان مذاکره. سوم، مذاکره بین اوباما و کنگره.

ظریف تابستان گذشته در مصاحبه ای گفت که کار اوباما برای متقاعد کردن کنگره "سخت تر" از کار او در قبولاندن یک قرارداد در تهران است. 

وندی شرمن مذاکره کننده ارشد (آمریکا) و معاون وزیر خارجه در امور سیاسی که نامزد اصلی برای احراز سمت مقام دوم وزارت خارجه در ماه آینده است، با رهبران کنگره به توافق رسید که در زمانی که مذاکرات جریان دارد، از گزارش علنی در کنگره اجتناب ورزد و در عوض گزارشهای محرمانه ای در کمیسیونهای اصلی کنگره ارائه خواهد داد. 

کریم سجادپور از بنیاد کارنگی برای صلح بین الملل می گوید: از حالا تا سال 2017، هدف اوباما این است که از بمباران ایران جلوگیری کند. اگر کنگره تصویب تحریم های بیشتر را لازم بداند، بهترین راه برای اینکار ایجاد بازدارندگی خواهد بود. اما اوباما نیز تحت فشار است. ترکهایی در رژیم تحریم ها  در حال بروز است. بهار امسال به دولت اوباما درباره افزایش خرید نفت ایران توسط چین که تضعیف تحریم ها بنظر میرسد، هشدار داده شد.  



انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار