یک کارشناس حقوق بین‌الملل گفت: اگر قرار است این مذاکرات به راه حلی جامع منتهی شود، یک اصل جدایی ناپذیر آن، رفع تمام تحریم‌های وضع شده علیه ایران است.

"بهزاد صابری" در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران، در خصوص ادعای رویترز مبنی بر اینکه ایران در مذاکرات هسته‌ای دیگر به دنبال لغو تمامی تحریم‌های اقتصادی نیست و پذیرفته است مخرب‌ترین تحریم‌ها لغو شوند، گفت: حرف و حدیث رسانه‌ای در مورد محتوای مذاکرات همیشه وجود دارد گاهی این حرف‌ها از سوی گروه‌های مخالف مذاکرات مطرح می‌شود و گاهی هم تلاشی زیرکانه برای فضاسازی از سوی برخی از طرف‌های مذاکره است. و از آنجا که قاعده حاکم بر مذاکرات از ابتدا این بوده که جای مذاکره، پشت میز مذاکره است و کشاندن محورهای مذاکرات به فضای رسانه‌ای با اصول مذاکره منافات دارد لذا معمولا  این صحبت‌ها به نقل از افراد ناشناس و بدون نام مطرح می‌شوند.

این کارشناس حقوق بین‌الملل افزود: در خصوص محتوای مطالب مورد ادعا، یک مساله اساسی هست که نباید فراموش شود و آن اینکه اگر قرار است این مذاکرات به راه حلی جامع منتهی شود، یک اصل جدایی ناپذیر آن، رفع تمام تحریم‌های وضع شده علیه ایران است که در برنامه اقدام مشترک ژنو نیز به صراحت بیان شده است. کسی هم در مذاکرات تاکنون موضعی خلاف این اصل نگرفته است.

وی با اشاره به اختلافات موجود در مورد بازه زمانی و نحوه رفع تحریم ها افزود: اما اینکه رفع تحریمها در چه بازه زمانی و به چه صورت خواهد بود مورد اختلاف طرف‌های مذاکره کننده بوده و هست و طرف‌های مذاکره کننده در مصاحبه‌های خود به این موضوع اشاره کرده‌اند.

این کارشناس حقوق بین‌الملل ادامه داد: طبیعی است که خواسته مرجح ایران، لغو یکباره همه تحریم‌ها باشد چرا که از منظر ایران اصولا این تحریم‌ها ظالمانه و غیرقانونی بوده و اساسا نبایستی وضع می‌شد، اما طرف مقابل دیدگاه متفاوتی دارد. حال در این میان، می‌توان به راه حل‌های متفاوت و ترکیبی اندیشید که بتواند باعث بیرون رفتن از بن بست شود؛ اینکه کدام دسته از تحریم‌های رنگارنگ موجود، اول برداشته شود و نیز ایده هایی مانند تعلیق و رفع تحریم‌ها به صورت مرحله‌ای و تدریجی از جمله همین راه حل‌ها است که هنوز در مورد هیچکدام از آنها توافقی صورت نگرفته است.

صابری تصریح کرد:‌ نباید فراموش کرد که اندیشیدن به هر فرمولی برای تعلیق و لغو تحریم‌ها نمی‌تواند بدون تاثیر بر اقداماتی باشد که ممکن است ایران آنها را بپذیرد و در ارتباط با برنامه هسته‌ای خود انجام دهد، به عبارت دیگر، اگر قرار باشد در مذاکرات ایران اقدامات داوطلبانه‌ای را برای اعتماد سازی و نشان دادن حسن نیت خود انجام دهد، میزان انعطاف ایران در پذیرش انجام این اقدامات و نیز ترتیب و زمان اجرای آنها قطعا بستگی به میزان انعطاف طرف مقابل در بحث تحریم‌ها خواهد داشت و بالعکس.

وی در پایان گفت: به همین دلیل است که طرف‌های مذاکره کننده در برخی اظهارنظرهای خود، مذاکرات را به مکعب روبیک تشبیه کرده‌اند که با چرخاندن هر ضلع آن، سایر اضلاع هم به حرکت در می آید و تنها زمانی راه حل جامع حاصل خواهد شد که همه وجوه این معکب در جای خود قرار گرفته و مورد رضایت اطراف مذاکره  کننده باشد.

انتهای پیام/


برچسب ها: مذاکرات ، ایران ، غرب ، ژنو ، رویترز ، امانو
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار