ستاری در گفتگوی ویژه خبری:
ستاری در گفتگوی ویژه خبری:
به گزارش
خبرنگار سیاسی باشگاه خبرنگاران؛سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس جمهور و رئیس بنیاد علمی نخبگان که به منظور بررسی برنامه های دولت برای توانمند سازی نخبگان و استفاده از توانایی استعداد های برتر در بخش های مختلف در برنامه امشب چهارشنبه 30 مهر ماه در گفتگوی ویژه خبری حضور یافته بود در پاسخ به اولین سوال مجری برنامه مبنی بر این که نخبه از منظر رئیس بنیاد علمی نخبگان به چه کسی گفته می شود و چه تعریفی دارد،اظهار داشت: در ابتدا ارتحال آیت الله مهدوی کنی را تسلیت عرض می کنم،برای اینکه وارد بحث نخبگان در جامعه شویم همان طور که گفته شد یکی از بحث های اصلی تعریف نخبگی است،که این تعریف در سند جامع راهبردی نخبگان به صورت مشخص تعریف شده است.
وی ادامه داد: ما یک استعداد برتر داریم و این استعداد برتر جوانی است که پتانسیل نخبگی را داراست و وظیفه بنیاد علمی نخبگان این است که این استعداد برتر را تبدیل به نخبه کند و در واقع زمینه های لازم برای رشد و شکوفایی این عزیزان باید توسط دولت فراهم شود و دولت زمینه ساز و تسهیل گر این موضوع است به این معنی که این ها باید بیشتر تلاش کنند و در اهدافشان ثابت قدم باشند؛بیشتر تلاش کنند برای این که بتوانند به آن درجه نخبگی برسند.
نخبه کسی است که بتواند در جامعه اش تاثیر گذار باشد
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با طرح این سوال که درجه نخبگی چگونه تعریف می شود اظهار کرد: و بتواند مشکلی از مشکلات کشور را حل کند این آن تعریفی است که از نخبه می شود و نخبگی به امتحان کنکور و المپیاد نیست گرچه این اتفاق اتفاقی خوبی است که جوانی رتبه اول کنکور شود و قطعاً این پتانسیل در او وجود دارد که بتواند در آینده یک نخبه خوب شود و معنی اش این است که بتواند یک دانشمند طراز اول شود و یا بتواند افرادی را تربیت و یا یک شرکت دانش بنیان احداث کند و افراد مشابه خود را بتواند تربیت کرده و تاثیر بزرگی بر اقتصاد کشور داشته باشد.
ستاری در ادامه در پاسخ به این سوال که تعداد نخبگان در کشور به چه میزان است اظهار داشت: آن چه از طرف بنیاد علمی نخبگان به عنوان نخبه شناسایی می شود به طور مشخص برندگان جوایز علامه طباطبایی هستند و در حال حاضر این عزیزان چیزی بیش از 100 نفر هستند،ولی واقعاً دایره نخبگی به یک جایزه ختم نمی شود، ما الان در بنیاد علمی نخبگان حدود 15 هزار عضو داریم و از سیاست های جدید بنیاد توسعه ورودی نخبگان است، تسهیلات بنیاد حداقل در دوره های کارشناسی ارشد و تسهیلات تکمیلی هم نزدیک به 4 برابر شده است اما معنی اش این نیست که ما پولی را ماهیانه به افراد بدهیم.
سیاست بنیاد علمی نخبگان در حوزه توانمندسازی آن هاست
رئیس بنیاد علمی نخبگان کشور ادامه داد: ما جوایزی را اهدا می کنیم افراد باید بتواند ورودی های لازم را برای دریافت این جوایز داشته باشند و سیاست ما به گونه ای طراحی شده است که بتوانیم آن ها را در راستای علم و دانش هدایت کنیم. سیاست ما این گونه است که این جوایز بتواند در بروز استعداد این افراد کمک کند. در واقع عمده فعالیت های بنیاد علمی نخبگان در حوزه توانمندسازی نخبگان است و دید قبلی نسبت به بنیاد باید عوض شود، بنیاد یک موسسه رفاهی نیست؛بلکه بنیاد علمی نخبگان جایی است که باید بتواند زمینه های توانمندسازی این افراد را در جامعه فراهم کند.
وی در ادامه در پاسخ به این سوال که با توجه به پیشرفت های بالایی که به دست آمده چرا ایران در آن جایگاه شایسته ای که باید باشد قرار ندارد؟ گفت: فضای کلی کشور باید متحول شود، زمانی که ما درباره اقتصاد دانش بنیان صحبت میکنیم که امروز هم همان طور که در فرمایشات مقام معظم رهبری و اظهارات بنده اشاره شد اقتصادی که پایه اش فروش منابع زیر زمینی باشد هیچ زمانی ظرفیت های بالقوه آن از جمله نخبگی شناسایی نمی شود و رشد پیدا نمی کند؛چرا که نیازی به نخبه ندارد و این موضوع در اولویتش قرار ندارد،لذا اگر ما می خواهیم اقتصاد دانش بنیان را توسعه دهیم دیگر نباید بر روی منابع زیر زمینی خود فکر کنیم ،چرا که کشوری که نفت را 5، 6 دلار به ازای هر بشکه کسر می کند و آن را به مبلغ بالاتری می فروشد هیچ وقت به فکر آن نمی افتد که از نخبگان یا دانشش استفاده کند و اینجا شروع عقب ماندگی است و پیشینه این موضوع به چند صد سال قبل بر می گردد.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور،افزود: شتاب فعلی شتاب فوق العاده مناسبی است ولی عقب ماندگی های گذشته مانع این کار می شود،حرکت جدیدی در دنیا شروع شده که اگر الان ما بتوانیم به این حرکت بپیوندیم و بتوانیم در این حوزه درست سرمایه گذاری کنیم می توانیم یکی از پیشگامان آن باشیم.
به لحاظ تعداد دانشجو جزء 10 کشور اول جهان قرار داریم
ستاری تصریح کرد: یکی از خصوصیات اقتصاد دانش بنیان جوانی جمعیت و دانش است و ما در حال حاضر بیش از 4 میلیون دانشجو داریم که هر زمان در ملاقات های خود با مسئولین خارجی این آمار را ارائه می دهند هیچ کس این موضوع را باور نمی کند و ما از لحاظ تعداد دانشجو یکی از 10 کشور اول جهان هستیم. و همین طور نیروی جوان که این نیرو محرک اقتصاد دانش بنیان است، شرکت های دانش بنیان شامل شرکت هایی است که مدیران آن سنین کمتر از 30 سال دارند و شرکت های دانش بنیان شرکت هایی است که به واسطه نخبگانی ایجاد می شوند که می توانند تکنولوژی را وارد زندگی روزمره مردم کنند و باعث افزایش ارزش افزوده فراوان حتی برای خود شوند.
رئیس بنیاد علمی نخبگان کشور در ادامه در پاسخ به این سوال که باید چه کار کنیم که به این نقطه برسیم اظهار داشت:من همیشه گفته ام بزرگ ترین مشکل، مشکل فرهنگی است. در کل جامعه باید این موضوع رسوخ پیدا کند، دانسته های ما راه های اشتباهی را در حوزه پژوهش می روند. ارائه مقاله در دانشگاه ها فرهنگ بدی نیست ولی وقتی مقاله هدف شود این جای بازنگری دارد، فرهنگ ثبت اختراع خصوصاً ثبت اختراع بین المللی در هر 820 مقاله یک اختراع بین المللی داریم که یکی از پایین ترین آمارهای جهانی در حوزه پژوهش است در برخی از کشورها که پژوهش خیلی صنعتی است و به کمک حال کشور آمده است مانند ژاپن این عدد یک به یک است، ضمن این که این موضوع مورد قبول ما نیست چون توجه به علوم پایه یکی از بحث های اساسی است ولی نه به این شکلی که ما در دانشگاه آن را توسعه بدهیم؛ لذا باید اصلاحاتی صورت بگیرد ولی اگر ما نتوانیم به آن دست پیدا کنیم و درست پیوند بخوریم از این شتاب حرکت علم در جهان عقب می مانیم.
در اقتصاد دانش بنیان فواصل بین علوم در حال از بین رفتن است
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با بیان این که علوم بین رشته ای زایده اقتصاد دانش بنیان است گفت: وقتی راجع به نانو، علوم شناختی و سلول های بنیادی صحبت می کنیم دیگر فواصل بین این رشته ها از بین رفته و فواصل بین علوم در حال از بین رفتن است که این موضوع قطعاً در آینده دنیا را متحول می کند.
ستاری در پاسخ به اینکه اگر دانشگاه ها متحول شوند مشکلات مرتفع خواهند شد یا خیر پاسخ داد: برخی از تحول مربوط به دانشگاه ها و برخی دیگر مربوط به سیستم اقتصادی کشور است،هیچ یک از شرکت های دانش بنیان نمی توانند از بانک وام بگیرند و دلیلش این است که بانک ها نمی توانند روی دانش واختراع قیمت گذاری کنند و سرمایه گذاری روی این موضوعات در سیستم بانکداری ما موضوعیت ندارد و برای همین است که در قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان صندوق نوآوری و شکوفایی پیش بینی شده است و هدف از تاسیس این صندوق این بود که این صندوق بتواند در آینده جهت گیری اقتصاد کشور را به سمت شرکت های دانش بنیان سوق دهد و این صندوق جایی است که روی دانش، اقتصاد و بحث اقتصاد دانش بنیان قیمت می گذارد.
رئیس بنیاد علمی نخبگان کشور درادامه در پاسخ به وضعیت شرکتهای دانش بنیان در استان های کشور،اظهارداشت: ما در حال حاضر بیش از 900 شرکت دانش بنیان را تایید کردیم ، البته در ابتدای امر ما در تعاریفی که چه شرکتی می تواند شرکت دانش بنیان باشد یا نباشد مسائلی داریم که باید اصلاح شود، گمان می کنم حدود 1500 شرکت در کارگروه مربوطه مورد ارزیابی قرار گرفتند.
وی در رابطه با فرهنگ نوشتن مقاله اظهار داشت: فرهنگ نوشتن مقاله فرهنگ
بدی نیست ؛ولی وقتی مقاله بشود هدف بله همه جای دنیا اساتید مقاله می نویسند
ولی هیچ وقت هدفشان از پژوهش مقاله نیست؛ فرهنگ ثبت اختراع خصوصاً ثبت
اختراع بین المللی که ما امروز به ازای هر 820 مقاله یک ثبت اختراع بین
المللی داریم که یکی از پایین ترین آمارهای جهانی است.
علوم جدید زاییده دانش بنیان است
معاونت
علمی و فناوری رئیس جمهور افزود: در گروه پژوهش در برخی از کشورها که
آموزش عالی شان صنعتی است و کمک حال صنعت است، یعنی خیلی پیشرفته مثل کشور
ژاپن 1 به 1 است نسبت مقاله به ثبت بین الملل البته باز ما این را تایید هم
نمی کنیم چون به هر حال توجه به علوم پایه یکی از بحث های اساسی است ؛ولی
نه به این شکل که ما داریم در دانشگاه این را توسعه می دهیم این ها باید
اصلاحات اساسی شوند اگر ما در حال حاضر به این جریان نتوانیم درست پیوند
بخوریم خیلی عقب ماندگی مان سریع تر است این دفعه شتاب حرکت جهانی در بحث
دانشگاهیان بسیار زیاد است علوم جدید زاییده دانش بنیان است ،وقتی ما داریم
راجع به نانو و بایو صحبت می کنیم، علوم شناختی، سلول های بنیادی صحبت می
کنیم فواصل بین این رشته ها کاملاً از بین رفته شما می بینید کسی که در
بایو کار می کند می تواند پایه پزشکی، مهندسی داشته باشد و در بحث بایو می
تواند مقاله بنویسد و تحقیق کند فواصل بین علوم دارند از بین می روند و
رشته های بین رشته ای یکی از پایه های اصلی دانش بنیان هستند که قطعاً در
آینده این را متحمل می کند.
قیمت گذاری روی دانش و اختراع در سیستم بانکداری ما معنی ندارد
ستاری
در پاسخ به این سوال که یعنی به طور جدی باید از دانشگاه ها شروع شود
تصریح کرد: یک بخش دانشگاه است یک بخش سیستم اقتصادی کشور است، هیچ کدام از
شرکت های دانش بنیان نمی تواند وام از بانک های ما بگیرند دلیل آن نیز این
است که بانک های ما چیزی که به عنوان عَسِت فیزیکی یعنی چقدر زمین و سوله
است این موضوع ها مطرح است قیمت گذاری روی دانش و اختراع این ها در سیستم
بانکداری ما معنی ندارد و این ها باید اصلاح شوند برای همین است که برای
قانون حمایت دانش بنیان صندوق نوآوری و شکوفایی و پیش بینی شده صندوق
نوآوری می توانست قانون گذار بگوید بروید از بانک وام بگیرید
رئیس بنیاد
علمی نخبگان افزود: ولی هدفش این بود که صندوقی درست شود که جهت گیری کشور
را به سمت دانش بنیان تغییر بدهد این صندوق جایی است که روی دانش و اختراع
و بحث اقتصاد دانش بنیان قیمت می گذارد.
وی در پاسخ به این سوال که
تشکیل این صندوق ظاهراً از تعداد شرکت های دانش بنیان کم شده و شرکت های
دانش بنیان قرار بود به معنای واقعی معرفی شوند عده ای از نخبگان اعتقاد
دارند از لحاظ مدیریتی وضعیت خوبی ندارند این را شما قبول دارید اظهار
داشت: ما در حال حاضر بیش از 900 شرکت به شرکت دانش بنیان تایید کرده ایم
البته در ابتدای امر تعاریفی که مثلاً چه شرکتی می تواند دانش بنیان باشد
یا نباشد مشکلاتی داریم و این ها باید اصلاح شوند حدود 1500 شرکت در
کارگروه مربوطه ارزیابی شدند و در حال اضافه شدن نیز هستند یعنی در حال
حاضر حجم شرکت هایی که به این طرح اضافه می شوند خیلی زیاد است البته ما
تاییدهایی که در کارگروه ارزیابی شرکت های دانش بنیان داریم یا یک ساله است
یا دو ساله دلیلش هم همین تاییدیه است که باید انجام شود.
معاونت علمی و
فناوری رئیس جمهور افزود: محصول دانش بنیان هم محصولی نیست که 5 یا 10 سال
در بازار باشد چرا که در مدت 2 تا 3 سال می تواند در بازار مطرح باشد و
بعد از آن به عنوان یک محصول دانش بنیان نمی شود روی آن حساب کرد،این یک
حرکت است که انتها ندارد .هر روز باید تلاش و نوآوری باشد تا بتواند خودش را
به عنوان یک محصول دانش بنیان نشان دهد در ابتدای کار هم قطعاً در حوزه
فرهنگ سازی که می گوییم مشکلات خیلی زیادی داریم این که ما بتوانیم در
افکار عمومی این موضوع را تثبیت کنیم که برای عزیزانمان در شرکت هایی که
حضور دارند و این که منظور ما از دانش بنیان چیست این خود یکی از بحث های
اصلی است.
ستاری افزود: و قطعاً این تفاوت فرهنگی و تعاریفی که وجود
دارد ممکن است اعتراضات را به دنبال داشته باشد ولی باید بدانیم که جهت
گیری مان درست و راه مان صحیح است و با هم بسازیم این راه را هیچ چیزی
نبوده که از قبل تعریف شده باشد،چرا که ما داریم همه چیز را در این زمینه
ابداع می کنیم و جا انداختنش در سیستم کشوری که تاکنون هیچ سابقه ای در این
حوزه نداشته خیلی سخت است
رئیس بنیاد علمی نخبگان در پاسخ به این
سوال که اشاره کردید که ما می خواهیم نخبه در کشور تاثیرگذار باشد نخبه
باید در کشور چه کاری انجام دهد که تاثیرگذار باشد.
وی افزود:
تاثیرگذاری را باید تعریف کنیم قطعاً تاثیرگذاری در این است که شما بتوانید
یک ارزش افزوده برای کشور داشته باشید که می تواند در حوزه های علمی،
اقتصادی و فرهنگی باشد همین که جهت گیری های اقتصادی را بتوانیم با هم
اصلاح کنیم و ببریم به سمت دانش بنیان این ها آن فاکتورهای اصلی است که می
تواند تاثیرگذار باشد.
هر تغییر در جامعه باید با هزینه های سنگین اتفاق بیفتد
معاونت
علمی و فناوری رئیس جمهور اظهار داشت: ولی باید یک واقعیت را بدانیم این
که ایجاد هر تغییر در این جامعه باید با هزینه های خیلی سنگینی اتفاق افتد ؛
این یک مشکل بزرگ است هر تغییری که شما می خواهید در جامعه بدهید باید
هزینه وجود داشته باشد که این هزینه ها نمی تواند هزینه های شخصی باشد ،چرا
که هزینه های آبرویی و اقتصادی است که باید اتفاق بیفتد.
ستاری افزود:یک نخبه باید طوری تربیت شود که آمادگی دادن هزینه ها را داشته باشد این
هزینه ها باید برای یک نخبه خیلی سنگین تر از یک آدم عادی باشد ؛ولی باید
عادت کنیم که هر چقدر نخبه تر می شویم باید هزینه های سنگین تری را بدهیم و
هر چه که ثابت قدم تر می باشیم می توانیم تاثیرگذاری بیشتری داشته باشیم.
دولت باید مراکز سرمایه گذاری مثل صندوق خطرپذیر داشته باشد
رئیس
بنیاد علمی نخبگان در پاسخ به این سوال که در کل کشور انتظار دارد که نخبه
تاثیرگذار باشد باید بررسی کنیم دولت چه طور رسالت خود را در برابر نخبگان
ادا کرده است اظهار کرد: بحث اقتصاد دانش بنیان یکی از پایه های اصلی است
که دولت باید این را ارتقا دهد ،بنده اعتقادم این است که دولت کارش تسهیل
گری است.در این حوزه شما باید بتوانید جامعه ای داشته باشید که به راحتی بتواند
ایده ها را بپذیرد و از آن استقبال کند؛ مراکز سرمایه گذاری داشته باشد، مثل
صندوق های خطرپذیر یا بقیه موارد که در اقتصاد دانش بنیان تعریف می شوند
این هزینه ها را برای نخبه کمتر کنیم که می خواهد یک تاثیرگذاری در جامعه
داشته باشد و مقاومت های شدید از طرف بازار به او می شود.
وی اظهار
داشت: رقابت های سالم و ناسالم و هر چیزی که در زندگی روزمره وجود دارد این
ها آن هزینه هایی است که باید بتواند یک مسئول جدید به بازار آورد و
اشتغال ایجاد کند
ما کار تجاری نکردیم چرا که ما می خواستیم یک غرور ملی داشته باشیم
معاونت
علمی و فناوری رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که دولت چه شرایطی ایجاد می
کند که مشکل علم با مشکلات را پیوند دهد تصریح کرد:ما نهادهای واسطه ای
را در دانش بنیان تعریف می کنیم که نهادها بنیان دانش و صنعت قرار می گیرند
مثل بانک های علم و فناوری، شرکت های دانش بنیان، چرا که این ها مراکزی
هستند که آن فرهنگ را در جامعه راه می اندازند.
ستاری تصریح کرد: یک زمانی
فکر می کردیم اگر یک دفتر ارتباط با صنعت در دانشگاه بزنیم ارتباط صنعت و
دانشگاه محقق می شود ،بنده به قطعیت می گویم که به ندرت این اتفاق افتاد از
طریق دفاتر ارتباط با دانشگاه ما داریم راجع به دو جنس متفاوت صحبت می کنیم
صنعت و دانشگاه و تجارت ، ما قطعاً کارهای بزرگ در حوزه پژوهش کردیم ،در
انرژی اتمی و صنایع موشکی پیشرفت خوبی داشتیم.
رئیس بنیاد علمی نخبگان
تاکید کرد:ولی یک نکته را فراموش نکنیم ما کار تجاری نکردیم ما کاری کردیم
که می خواستیم یک غرور ملی داشته باشیم؛ مثلاً در حوزه موشکی هزینه را حساب
نکردیم در اقتصاد دانش بنیان هزینه پایه است شما باید محصول تولید کنید که
علاوه بر جذابیت بتواند رقابت هزینه ای کند.
وی افزود: یک استاد و
دانشجوی سال اول تصوری از تجارت ندارد و این تصور فقط از طریق نهادهای
واسطه وارد سیستم ذهنی و فکری او می شود که می تواند یک محصولی را ارائه
کند که سریعاً در جامعه توسعه داشته باشد این کلیت اصل دانش بنیان است.
معاونت
علمی و فناوری رئیس جمهور با اشاره به نقش دولت افزود: نهادها باید توسعه
پیدا کنند شرایط اقتصادی باید محیا شود از این جهت که اصل فرهنگ دانش بنیان
در همه ی بخش های اقتصادی جاری شود در نظام بیمه،بانکداری و گمرک این
تغییرات خیلی سخت است باید جهت گیری مان درست باشد. برای جا انداختن این
موضوع باید هزینه ها را بدهیم.
ستاری در پاسخ به این سوال که در
گذشته نیاز به ارزش افزوده از طریق نخبه احساس نمی شد چون وابستگی نفتی
امری طبیعی بود اما در حال حاضر جریان فرق کرده است و باید به این ارزش
افزوده یک نگاه جدی شود شما گفتید دولت یک نگاه جدی به این قضیه داشته
باشد این نگاه جدی یعنی چه تصریح کرد: در دو حوزه باید صحبت کنیم یکی راجع
به نخبگان یکی اتفاقاتی که در بحث اقتصاد دانش بنیان می افتد.
رئیس
بنیاد علمی نخبگان افزود: اول این را قبول کنید که باید یک فضای کلی
اقتصادی درست کنیم تا نخبه در فضای اقتصادی جذب شود این امکان برای ما وجود
ندارد؛ ما با پدیده مهاجرت نخبگان مواجه هستیم بنده خودم زمانی جزء نفرات
اول کنکور بودم و همیشه در این فضا بودم و دوستانی داشتم که به خارج از
کشور مهاجرت و مشغول تحصیل شدند اما مشکلشان 2 یا 3 هزار دلار نبود.
وی
اظهار داشت: چون کشور ما خیلی بیشتر از این ها هزینه کرده برای یک جوان که
توانسته جزء نفرات اول کنکور شود مشکل این بود که آن ها فراموش کردند که
کشورمان برای آنها هزینه کرده اما ایرادی ندارد ؛کسی از کشور خارج شود و درس
بخواند مهم این است که بداند به یک جایی تعلق داشته و ما باید برای
احساستمان هزینه بدهیم.
معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور با اشاره به این که نخبگان را باید از لحاظ کاری راضی کرد ،گفت: بسیاری از آن ها مشکل مالی ندارند.
ستاری
با بیان این که اگر به کشور اعتقاد داشته باشیم و بخواهیم روش ها را عوض
کنیم باید مقاومت را در پیش بگیریم افزود: باید هزینه پرداخت کنیم تا به
سمت اقتصاد دانش بنیان پیش برویم
رئیس بنیاد علمی نخبگان با اشاره
به این که در اقتصاد نفتی قطعاً افراد به جای خود نیستند ،اظهار داشت: روند
اقتصاد را باید به درستی تعریف کنیم.
وی با اشاره به این که باید روش های مدیریت نوین را به خوبی ارائه کنیم خاطر نشان کرد: باید از نخبگان حمایت کنیم.
معاونت
علمی و فناوری رئیس جمهور در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که
گردانندگان صنعت تا چه حد نخبگان را باور دارند ادامه داد: شرکت های بزرگ
دنیا همچون گوگل، مایکروسافت، 10، 15 سال پیش در این عرصه وارد شدند به
گونه ای که مدیر عاملان این شرکت ها در سنین زیر 30 سال اقدام به فعالیت
کردند.
ستاری با اشاره به این که جوانان را باید به سمت اقتصاد دانش
بنیان سوق دهیم اظهار داشت: جوانان در این مراحل ممکن است چندین بار شکست
خورده باشند به طوری که آن ها نتوانستند ایده خود را به سرانجام برسانند.
رئیس
بنیاد علمی نخبگان با اشاره به این که نمونه های بسیار موفق ایرانی در
کشور موجود است گفت: برخی از افراد هستند که دانشجوی کارشناسی ارشد هستند
ولی شرکتی دارند که میلیاردها تومان ارزش دارد به طوری که آن ها در کلاس
های ما حضور یافته اند.
وی با اشاره به این که کلاس های ما با
استانداردهای بین المللی مطابقت دارد افزود: در کلاس های ما به یک جوان یاد
می دهیم که چگونه می تواند شرکت خود را داشته باشد.
معاونت علمی و
فناوری رئیس جمهور با بیان این که نمونه های ایرانی بسیار موفق در رده سنی
زیر 30 سال هستند تصریح کرد: شکل گرفتن مغز در سن بالای 40 سال ممکن نیست.
ستاری با بیان این که نوآوری در شرکت های بزرگ شکل نمی گیرد ادامه داد: شرکت های چند میلیون دلاری انگیزه ای برای نوآوری ندارند.
زمینه نوآوری در شرکت های کوچک مهیا می شود
رئیس
بنیاد علمی نخبگان با اشاره به این که در کشورهای اقتصاد دانش بنیان برند
های بزرگ موتور حرکت به حساب می آیند اما زمینه نوآوری ندارند،خاطر نشان
کرد: زمینه نوآوری در شرکت های کوچک مهیا می شود.
وی با بیان این که
شرکت های کوچک را این جوانان می سازند افزود: باید از نخبگان حمایت بسیاری
صورت گیرد به طوری که باید جوانان را کمک کرد تا نوآوری خود را در عرصه
اقتصاد بیاورند.
معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور گفت: یکی از بحث
های اصلی که در دانشگاه ها در گذشته موجود بود این مسئله بود که در آن
دوران فکر می کردند که دفتر ارتباط صنعت را برقرار کنند به طوری که آن ها
تصور می کردند صنعت می تواند با دانشگاه ارتباط داشته باشد.
ستاری
با تاکید بر این که صنعت لزومی نمی بیند با دانشگاه باشد ادامه داد: این دو
حرف یکدیگر را نمی فهمند بنابراین مگر دانشگاه می تواند مثلاً پمپ یا
موتوری را بسازد.
تصور این که دولت می تواند همه کارها را انجام دهد غلط است
رئیس
بنیاد علمی نخبگان با اشاره به این که در این سیستم نهادهای واسط می
توانند مشکلات صنعت را حل کنند گفت: این تصور که دولت باید بتواند همه
کارها را انجام دهد غلط است و یا این که عده ای تصور می کردند که پول آخرین
چیزی است که یک نخبه به آن احتیاج دارد.
وی افزود: ما فکر می کردیم
که همه چیز با پول حل می شود اما این مسئله درست نیست بلکه باید این گونه
تصور کرد که با فکر می توان مشکلات را حل کرد.
معاونت علمی و فناوری
رئیس جمهور با تاکید بر این که همه چیز با نوآوری حل می شود اظهار داشت:
متاسفانه زمینه های فکری غلطی در زمینه های نفتی ایجاد شده است.
ستاری
با اشاره به این که دولت باید همه جا باشد تا بتواند همه ی کارها را انجام
دهد تصوری غلط است اضافه کرد: دولت توانایی انجام همه این امور را ندارد.
دولت تسهیل گر سیستم جدید است
رئیس بنیاد علمی نخبگان با تاکید بر این که دولت تسهیل گر سیستم جدید است خاطر نشان کرد: دولت باید رسالت خود را به خوبی انجام دهد.
ضرورت عبور از اقتصاد نفتی به اقتصاد دانش بنیان
وی
با بیان این که باید از اقتصاد کاملاً نفتی به سمت اقتصاد دانش بنیان حرکت
کنیم گفت: باید بتوانیم به اقتصاد دانش بنیان برسیم به طوری که باید حد
وسط این دو را به آرامی طی کنیم.
بنیاد ملی نخبگان نقش پدری دارد
معاونت
علمی و فناوری رئیس جمهور در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که آیا دولت
می تواند نقش پدری داشته باشد گفت: یکی از دلایل ایجاد بنیاد ملی نخبگان
ایجاد نقش پدری است به طوری که بدترین کاری که یک پدر می تواند نسبت به
فرزندش کند این است که پول بدون مسئولیت بدهد و این بزرگ ترین خیانت پدر در
حق فرزند به حساب می آید.
ستاری با اشاره به این که عنصری به نام
نفت خام به وجود آمده تا بتوانیم از این ثروت زیر زمینی استفاده کنیم
افزود: فکر می کردیم که از این ثروت دانشگاه و یا صنعت به وجود آوریم
بنابراین باید اذعان داشت که این بزرگترین خیانت پدر به فرزند است.
رئیس بنیاد علمی نخبگان با تاکید بر این که نباید پول بدون زحمت به کسی بدهیم عنوان کرد: نخبگان باید بیشتر از دیگران تلاش کنند.
وی گفت: کسی که سال اول دانشگاه است باید بیشتر از دیگران درس بخواند و تلاش کند.
معاونت
علمی و فناوری رئیس جمهور افزود: در دوران سربازی کسی که از قد و هیکل و
هوش خوبی برخوردار است به عنوان کماندو مطرح می شود و این به معنای حقوق
بیشتر نیست بلکه به معنای داشتن مسئولیت بیشتر است.
ستاری با تاکید بر این که باید این راه را طی کرد تا به موفقیت دست یابیم ادامه داد: باید هزینه را پایین بیاوریم.
دولت باید حامی شرکت های دانش بنیان باشد
رئیس
بنیاد علمی نخبگان با اشاره به این که ما می توانیم بخشی از هزینه ها را
به عهده بگیریم تصریح کرد: شرکت دانش بنیان از ریسک برخوردار است به طوری
که دولت باید این ریسک را بر عهده بگیرد.
وی با اشاره به این که دولت باید در مراحل ابتدایی وارد میدان شود افزود: این به این معنا نیست که دولت در این فضا همه کاره باشد.
معاونت
علمی و فناوری رئیس جمهور با اشاره به این که امسال هشتمین همایش نخگبان
برگزار شد گفت: تغییرات جدیدی در این همایش اتفاق افتاد به گونه ای که این
تغییرات شامل تغییر آیین نامه های جدید بنیان گسترش صعه نخبگان و تغییر عدد
تسهیلات می شود.
ستاری با بیان این که عدد تسهیلات بنیاد بالا رفته است افزود: نحوه ارائه تسهیلات تغییر یافته است.
هیچ کدام از تسهیلات بنیاد قطع نمی شود
رئیس
بنیاد علمی نخبگان با اشاره به این که هیچ کدام از تسهیلات بنیاد قطع نمی
شود خاطرنشان کرد: تنها روش ارائه تغییر یافته و بحث مسئولیت پذیری بیشتر
مطرح می شود.
وی با اشاره به این که در گذشته به دانشجو کمک هزینه
می دادیم و کسی خبر نداشت ادامه داد: در سیستم جدید نحوه ارائه و نظارت بر
روی تسهیلات بنیاد تغییر یافته است.
معاونت علمی و فناوری رئیس
جمهور با تاکید بر این که بورس های جدیدی را برای نخبگان ارائه کرده ایم
گفت: با مراکز پژوهشی معتبر ارتباطات بیشتری را برقرار کرده ایم.
ستاری اظهار داشت: دوره های دکتری را به صورت مشترک با بهترین دانشگاه های دنیا توسعه داده ایم.
رئیس
بنیاد علمی نخبگان افزود:در رشته های خاص مثل علوم شناختی که یکی از بحث
های مهم دنیا است اگر غافل باشیم در 10 سال آینده حسرت از دست دادن آن را
می خوریم.
وی با اشاره به این که مبالغ ارائه شده به نخبگان در شان آن ها نیست گفت: با پرداخت پول به نخبه نمی توان آن ها را نگه داشت.
معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور ادامه داد : باید برای نخبه برنامه داشته باشیم تا آن ها بتوانند به کشورشان خدمت کنند.
انتهای پیام/