به گزارش
خبرنگار خیمهگاه باشگاه خبرنگاران، مردم خراسان در ایام سوگواری ماه محرم مراسم خاص خود را دارند.
* شله مشهدیشله یکی از غذاهای سنتی و منحصر به فرد مشهد است که طبخ آن با روشهای ویژه و در مراسم سوگواری محرم انجام میشود.
شله مشهدی با آداب و رسوم خاص معنوی طبخ و در فضایی ملکوتی میان عزاداران تقسیم میشود.
در حقیقت ثبت شله مشهدی بر پایه آداب و رسوم که در تهیه مواد اولیه و پختن آن صورت میگیرد، به ثبت ملی رسیده است، این آداب و رسوم شله را از دیگر غذاهای سنتی مستثنا میکند.
ماه صفر نیز به دلیل مصادف شدن با شهادت امام رضا (ع) در مشهد به شکل گسترده برگزار میشود.
حضور هیأتهای مذهبی سراسر کشور در مشهد و تجمع بزرگ عزاداران شهادت علی بن موسیالرضا (ع)، هر ساله صحنههای باشکوهی را به تصویر میکشد.
آئین عزاداری 28 صفر (مصادف با سالروز شهادت امام رضا(ع) نیز با حضور پرشور عزاداران که آئینهای مختلفی در عزاداری دارند به ثبت ملی رسیده است.
"خطبه شبهای شهادت" یک بار در شب عاشورا و یک بار در شب شهادت امام رضا (ع) برگزار میشود.
چند روز قبل از مراسم خطبهخوانی، مقامات کشوری و لشکری و خانوادههای شهدا و ایثارگران از سوی تولیت آستان قدس رضوی دعوت میشوند این مراسم باشکوه ویژهای با حضور این میهمانان برگزار میشود.
نکته جالب توجه در بخشی از عزاداری خراسان و مشهد این است که مردم مشهد و شاید خراسان، بنا به رسم دیدنی نیمهشب روز بعد از شهادت علی بن موسیالرضا (ع)، خود را موظف میکنند که به درب هفت مسجد شهر بروند و درب مسجد را بکوبند و به پیامبر اکرم (ص)، و اهل بیتشان اتمام ماههای سوگ و غم محرم و صفر و فرا رسیدن ربیعالاول ماه شادی و بخشش را بشارت دهند.
مردم پس از کوبیدن در هر مسجدی در مساجد تعدادی شمع روشن میکنند و گاهی تعداد شمعهای روشن شده به تعداد حوائج آنها خواهد بود.
در ایام عزاداری سالار شهیدان مردم خراسان دسته دسته به سمت مشهد میروند.
عدهای از مردم خراسان که امکان سفر به مشهد مقدس را ندارند در ایام عزاداری امام حسین (ع) به سوی امامزادهها و مساجد میروند و پس از عزاداری و صرف غذای نذری به مساجد و تکایای محلههای خود بازمیگردند.
در بعضی از شهرهای این استان رسم است که دستههای عزاداری در شام غریبان در منازل خانوادههای شهدا اجتماع کرده و پس از سوگواری به سمت گلزار شهدا میروند و ادامه مراسم عزاداری را در آنجا برگزار میکنند.
انتهای پیام/ اس