دکتر اشرف سماوات، رئیس اداره ژنتیک وزارت بهداشت در گفتگو با
خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران گفت: غربالگری تالاسمی ماژور که طی این سالها انجام گرفته، توانسته روند پیشرفت این بیماری ژنتیکی را در سطح کشور تحت کنترل قرار دهد. هرچند هنوز هم سالانه بین 150 تا 180 متولد جدید تالاسمی ماژور داریم که البته در 3-2 استان بیشتر اتفاق میافتد.
وی در ادامه گفت: این غربالگری تاکنون بسیار موفقیتآمیز بوده است و از آن جایی که وسعت زیادی از نظر اقلیمی و قومیتی در شهرها و روستاها داشته، میتواند به عنوان یک نمونه کشوری محسوب گردد و میتوانیم از اختصاصات مدیریتی این برنامه الگوبرداری کنیم و در زمینه سایر بیماریهایی که نیاز به غربالگری و کنترل وجود دارد، استفاده کنیم.
دکتر سماوات ضمن امیدواری از سرعت بخشیدن طرح تحول نظام سلامت در پیشگیری از بیماریها از طریق دانش ژنتیک، افزود: یکی دیگر از عوامل طلایی زندگی که اهمیت زیادی در خصوص غربالگری دارد، در بدو تولد است که غربالگری در خصوص بیماری متابولیکی فنیلکتونوری یا pku صورت میگیرد.
بیماری ژنتیکی pku، در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع، صدمات جبرانناپذیر ذهنی و مغزی ایجاد میکند ولی اگر برای نوزادی در طی غربالگری تشخیص pku داده شود و درمان سریع آغاز گردد، کودک رشد و زندگی طبیعی خواهد داشت که در حال حاضر در تمام کشور تمام نوزادان در بدو تولد، با تستهای بیوشیمیایی از نظر ابتلا به فنیلکتونوری مورد غربالگری قرار میگیرند.
رئیس اداره ژنتیک وزارت بهداشت در ادامه گفت: در دوران حاملگی، غربالگری در خصوص سندروم داون انجام میگیرد که حمایت بیشتر مسئولین در این خصوص را میطلبد و از آنجایی که طرح تحول نظام سلامت در حال انجام است، تحول پیشگیری طی کودکی و بزرگسالی برنامه اداره ژنتیک وزارت بهداشت است. امید است همکاری بیشتر مسئولین پشتوانه اجرایی این طرحها باشد.
دکتر سماوات در پایان اضافه کرد: در کنگره بینالمللی امسال بیماریهای کودکان که در بیمارستان مرکز طبی کودکان برگزار شد، ارائه گزارشی از افزایش کیفیت برنامههای ژنتیک در خصوص غربالگری و بیماریابی تالاسمی ماژور و pku را داشتیم.
انتهای پیام/