در اهواز رسم است که در ایام محرم حاجتمندان سفره حضرت ابوالفضل(ع) و سفره حضرت رقیه(س) را برای استجابت دعا و شفای بیماران میاندازند. بر سر این سفره آش و شله زرد، نان و پنیر و شیرینی گذاشته و در پایان قرائت دعا، نیایش و روضه، خوردنیها را به همراه پارچههای سبز تبرک شده میان مهمانهای سفره تقسیم میکنند.
در این ایام خانههایی که روضه دارند با نصب یک پرچم سیاه یا سبز در بالای خانه خود و باز گذاشتن در منزل، برای دعوت از عزاداران اعلام آمادگی میکنند، در خیابانها نیز با برپایی خیمههای رنگی و سیاه یاد عاشورا را گرامی میدارند.
در دزفول نیز از روز اول محرم مردم کوچهها و خیابانها را با پارچههای سیاه میپوشانند و در مکانهای مناسب تکیه برای عزاداری برپا میکنند، بعضی از مردم تکایا را یادآور خیمهها و چادرهای اصحاب امام حسین(ع) در کربلا میدانند، در بین این تکیهها، تکیههایی که مخصوص کودکان و نوجوانان است ویژگی و شکوه خاصی دارد.
صبح عاشورا همه هیئتهای عزادار به منطقه امامزاده رودبند رفته و عزاداری میکنند، در عصر عاشورا نیز دستههای عزادار قسمت حیدرخانه به سمت محلات نعمتخانه یا صحرا بدر رفته و از سوی اهالی آن محلات با نذورات و ذبح گوسفند پذیرایی میشوند.
در شوشتر نیز، با توجه به وجود محلات باسابقه هيئت هاي مذهبي بر همين اساس تشكيل شده اند. معروف ترين هيئت هاي مذهبي "دُلدُل" متعلق به محله "دُلدُل"، هيئت عزاداري "كُوره" متعلق به محله "كُوره"، هيئت "شاهزيد" متعلق به محله قديمي"شاهزيد" و هيئت باطني متعلق به محله "ميدان باطني" است كه بيشترين آن ها تقريبا 100 سال و كمترين آن ها تقريبا 50 سال سابقه دارند.
بر اين اساس حركت هيئت هاي مذهبي نيز در سطح شهرستان شوشتر بر اساس سال تاسيس انجام مي شود به اين دليل بايد هر هيئتي كه سابقه بيشتري دارد زودتر حركت كند و هر هيئتي نيز كه سابقه كمتري دارد ديرتر.
در روزهاي مختلف دهه نخست محرم هيئت هاي مذهبي در شوشتر به شيوه هاي مختلف عزاداري مي كنند. از روز هفتم محرم هيئت هاي مذهبي از محل خود كه همان مسجد محله است حركت كرده و به مقصدهاي تعيين شده مي روند و اين اقدام از 60 سال گذشته اتفاق ميافتد.
در روز هشتم محرم در رثاي حضرت عباس(ع)، در روز نهم محرم در رثاي حضرت علي اكبر و در روز عاشورا براي امام حسين(ع) و حضرت علي اصغر(ع) عزاداري مي شود.
شبيه خواني نيز در هنگام حركت هيئت هاي مذهبي در شوشتر اجرا مي شود و شبيه ها يكي در عصر روز نهم در مسير بقعه برابن مالك انصاري و ديگري در مسير بقعه امام زاده عبدالله شوشتر اجرا مي شود.
در مناطق دیگر استان نیز عزاداری ها به شکل های متفاوتی برگزار می گردد. همچنین هرکدام از اقوام خوزستان از دیرباز تاکنون سبک و شیوه خاص خود را برای ابراز ارادت به حضرت سیدالشهدا (ع)، خاندان و یاران ایشان داشته اند.
زنان نیز در این مراسم نقش گستردهای دارند. از جمله آنها میتوان به مراسم سوگواری «لطمیه» اشاره کرد که زنان عرب ایران برگزار میکنند. اجرای این مراسم در جنوب ایران پس از قرنها هنوز متداول است.
انتهاي پيام/ز