ظریف که صبح امروز وارد وین شده بود در فرودگاه و در جمع خبرنگاران ایرانی از ورود به مرحله نهایی مذاکرات صحبت کرد و گفت: همانطور که از ابتدا هم گفتيم در صورتی که طرف مقابل اراده سياسی برای رسيدن به راه حل داشته باشد پيشنهادات متعددی برای اطمينان حاصل کردن از صلح آميز بودن برنامه هستهای ايران وجود دارد و آنها نيز مطرح شدهاند.
صحبت از اراده سیاسی طرف مقابل بخش دیگری از صحبت های رئیس تیم مذاکره کننده ایرانی بود که البته این عبارت مهم (اراده سیاسی) در صحبت بسیار کوتاه ظریف در پایان ناهار کاری با کاترین اشتون نیز تکرار شد. ظریف صبح روز سه شنبه پس از پیاده شدن از هواپیمای فرانکفورت_وین به خبرنگاران از لزوم اراده سیاسی در طرف غربی گفت و درست جلوی دفتر نمایندگی ایران در وین به نوع دیگری این صحبت ها را تکرار و عنوان کرد: صحبت های خوبی داشتیم. تصمیم گرفتیم که کار را در روزهای آینده چگونه پیش ببریم. بقیه موارد دیگر به اراده سیاسی برای رسیدن به نتیجه بستگی دارد.
فضای مذاکرات در این دور به حدی برای طرفین حساس شده است که مایکل مان سخنگوی مسئول سابق سیاست خارجی اتحادیه اروپا زمانی که در میان خبرنگاران جلوی دفتر نمایندگی ایران در وین حاضر شد در پاسخ به سوال باشگاه خبرنگاران مبنی بر اینکه آیا فکر می کنید در این دور از مذاکرات توفقی صورت بگیرد یا خبر فقط به گفتن این جمله بسنده کرد که: هیچ اظهار نظری در این مورد نمی کنم.
هوای وین در اولین روز از آغاز مذاکرات نهایی تا پیش از رسیدن به ضرب الاجل سوم آذر ماه سرد و بارانی است و فضای گمانه زنی های رسانه ای و دیپلماتیک در این شهر مانند دوره های گذشته داغ نیست.
اما کیلومترها آنطرف تر روزنامه واشنگتن پست در شماره امروز خود که به قلم جنیفر روبین نگاشته شد از بی عرضگی رییس جمهور ایالات متحده برای مجبور کردن ایران از صرف نظر از حقوق هسته ای اش نوشت.
مقاله نویس واشنگتن پست در مورد نوشت: سیاست خارجی باراک اوباما رئیس جمهور متشکل از اقدامات نیم بند و کاهش هزینه ها متکی به این است که وی بتواند قبل از وقوع بحران های مخرب دوره تصدی اش را به پایان برساند. وی ترجیح می دهد و شاید هدفش این باشد که رویارویی با خطراتی را که خود از آنها اجتناب می ورزد، به جانشینش واگذار کند. برخلاف جرج بوش، اوباما راضی است که یک دنیای آشفته و خطرناک را به رئیس جمهور بعدی واگذار کند.
یک روز پیش از آغاز رسمی مذاکرات جمهوری اسلامی ایران و 1+5 در اتریش اظهار نظرها در ایران در این مورد نیز جالب بود.
حیدرپور عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با عرض خسته نباشید به تیم مذاکره کننده هستهای در صحن علنی مجلس گفت: جمهوری اسلامی ایران بر خطوط قرمز هستهای خود ایستادگی میکند و بار دیگر پیام ملت ایران را تکرار میکنیم که ما ملت ایران فرزندان رمضان و عاشوراییم و بر ادامه مذاکرات همچنان بر عزت اسلامی خود تاکید میکنیم و به غربیها یادآور میشویم که دست از زیاده خواهی بردارند و یادشان باشد که ملت ایران تا آخر ایستادهاند.
اما رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در دیدار با "مائورو کونچاتوری" ،سفیر جدید ایتالیا در تهران، تحریمهای اعمال شده علیه کشورمان را سیاستی شکست خورده دانست و تصریح کرد: ابزار تحریم هیچ گاه نتوانسته باعث عقب نشینی ملت ایران از مواضع بر حقش باشد و نتیجه آن ضررهای مالی فراوان برای شرکتهایی صنعتی و تجاری اروپایی بوده است.
اما درست زمانی که دو طرف در وین مشغول مذاکره برای رسیدن به توافقی جامع هستند از داخل آمریکا خبر رسیده است که اعضای کنگره خیز بلندی برای مخالفت با هرگئنه توافق جامع هسته ای با تهران برداشته اند.
در همین مورد سایت کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا نوشت:قرار است در جلسه استماعی در کنگره در مورد مذاکرات هستهای با ایران تبادل نظر صورت بگیرد.
این سایت این گونه در مورد مذاکرات تیتر زده است: "مذاکره برای یک توافق بد با ایران". افرادی همچون دیوید آلبرایت (رئیس موسسه علوم وامنیت بین الملل)، و افرادی از موسسه اینترپرایز و شورای روابط خارجی آمریکا نظیر "ری تکیه" در این جلسه حاضر خواهند بود. جمهوری خواهان معتقد هستند توافق خوب با ایران، باید مانع از چرخش هرگونه سانتریفیوژی در داخل خاک ایران شود.
نگاهی به خطوط قرمز جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به توافق جامع با طرف غربی نشان می دهد مسئولان جمهوری اسلامی ایران بارها نسبت به چرخش سانتریفیوژها داخل خاک ایران تاکید کرده اند.
زیاده خواهی در طرف مقابل موردی است که بارها از طرف مقامات و مسئولان ایرانی مورد اشاره قرار گرفته است که آخرین مورد آن به اظهار نظر ظریف در فرودگاه وین برمی گردد. وزیر امور خارجه کشورمان در همین مورد اظهار داشت: اطمینان می دهم اگر بتوانیم به راه حلی برسیم که منافع کشور و مردم را لحاظ کند به توافق می رسیم. اگر بر اثر زیاده خواهی طرف مقابل، راه حل به دست نیاید، دنیا متوجه شده است که جمهوری اسلامی ایران به دنبال راه حل، تفاهم و تعامل سازنده است و از حقوق و عزت و سربلندی کشور دست برنمی دارد.
شاید شاه بیت صحبت های ظریف در اولین روز کاری مذاکرات وین منتهی به سوم آذر ماه این بود که گفت: آنچه برای این هفته لازم است این است که با اعتماد به نفس، همه گروهها و افراد کاری کنند که با نشان دادن همدلی و وحدت ملی نتیجه هر چه باشد چه توافق باشد و چه ایستادگی در برابر زیاده خواهی، روز سوم آذر ان شاالله پیروزی ملی در رسیدن به اهدافی باشد که از این مذاکرات به دنبال آن بودیم.
مذاکرات وارد مرحله حساسی شده است، جمهوری اسلامی ایران بر حقوق حقه هسته ای خود پافشاری می کند و از آن سو هم غرب در صدد است تمامی امتیازهای وعده داده شده به جریان های خاص بالاخص صهیونیست ها را محقق کند.
انتهای پیام/