قدر شناسي مردم از اسطوره‌ها؛

سر طلايي فوتبال ايران روي چشم برزيلي‌ها

از قديم مرسوم بوده که فوتبال آبادان را با برزيل مقايسه مي‌کردند اين استان اسطورهاي فراواني را به فوتبال ايران زمين معرفي کرده، يکي از چهره‌هاي مستطيل سبز مرحوم غلامحسين مظلومي بود.

به گزارش گروه استان‌هاي باشگاه خبرنگاران، غلام‌حسین مظلومی متولد ۱۳۲۸ در آبادان بازیکن پیشین و مربی فوتبال ایرانی است.



مظلومی در دوران بازیگری، عضو باشگاه استقلال تهران و تیم ملی ایران و مشهور به "سر طلایی فوتبال ایران" بود.

غلامحسین مظلومی از تاج آبادان تا تاج تهران

قبل از سال 1347 غلامحسین مظلومی در تاج آبادان برای خودش پله و گارینشایی بود. آنقدر که خیلی زود به تیم ملی جوانان دعوت شد. در اولین حضور تیم ملی جوانان در تایلند که حوالی سال 1969 بود، غلامحسین تور دروازه‌ها را به هم می‌دوخت و آقای گل شد.



آن هم با شش گل! دو سال بعد در رقابت‌های جوانان آسیا در فیلیپین، غلام با سبیل‌های کم‌پشتش با پنج گل عنوان آقای گل شد. غلام روی زمین و هوا حرف نداشت. تنها رقیب او پرویز قلیچ‌خانی بود که البته پستش فرق می‌کرد. قلیچ‌خانی‌ هافبک طراح بود و غلامحسین، نوک حمله! بازی در تاج تهران، او را بیمه کرده بود.

در بازی‌های آسیایی 1974 تهران با زدن پنج گل لقب بهترین مهاجم آسیا در سال 1974 را به دست آورد و قهرمان شد و مدال طلا را به گردن آویخت.



در آن مسابقات مظلومی بهترین بازیکن هم شد. تیم ملی المپیک هم در المپیک مونترال کانادا مظلومی را در خود می‌دید. ایران در آن بازی‌ها کیسه گل شده بود اما یک گل به کوبا زد که آن هم کار غلامحسین مظلومی بود. گل‌های زیاد او برای تیم ملی، آن هم با توجه به بازی‌های کمی که تیم ملی در سال داشت همه نبوغ ساق‌های مرد سبیلو را نشان می‌دهد.

 37 گل در 48 بازی کاری کرده بود که او سال‌های سال بهترین گلزن رده ملی باشد. همان روزها که نام او بر سر زبان‌ها افتاده بود، کیهان ورزشی و دنیای ورزش و نشریات جوان‌پسند دهه‌های 40 و 50 غلامحسین را تیتر یک و عکس یک می‌کردند. او هم برای خودش یک سرطلایی شده بود، چون به خاطر سر زدن‌هایش معروف شده بود.



غلامحسین مظلومی در مسابقات مقدماتی جام جهانی 1974 آلمان غربی و در 1978 آرژانتین برای تیم ملی بازی کرد. دو دوره با تیم ملی قهرمان جام ملت‌های آسیا شد و در فینال به یادماندنی جام ملت‌های سال 1349 و شکست اسراییل در امجدیه حضور داشت. جایی که قلیچ‌خانی گل دوم و پیروزی ایران را زد تا تهران آن شب تا صبح بزن و برقص باشد.

درخشش در تاج

غلامحسین مظلومی سال 47 به تاج پیوست. سال آخر دبیرستان بود. عشق رنگ آبی، او را 9 سال تاجی نگاه داشت. با تاج، به تاج افتخارات رسید.



همان سال و در حالی که هنوز 20 ساله نشده بود، اولین قهرمانی آسیا را با تاج کسب کرد و با پنج گل بهترین گلزن مسابقات شد. درخشش مظلومی در جام تخت جمشید همین الان هم نقل محافل است. غلامحسین در سال 54 با تاج به مشکل خورد. او پول زیادی می‌خواست و خسروانی زیربار نرفت.

کیهان ورزشی و دنیای ورزش خبر از پرسپولیسی شدنش می‌دادند اما او با قهر به شهباز رفت. باشگاه قهرکننده‌ها! جایی که حجازی هم برایش بازی کرده بود.

مظلومی در تاج و شهباز، مجموعا 65 گل به ثمر رسانده بود. در دور اول با 15 گل، در دور دوم با 10 گل و در دور سوم با 19 گل، بهترین گلزن جام تخت‌جمشید شد تا یک رکورد از خودش به جا بگذارد. غلامحسین بوی گل می‌داد.

مردی که همیشه بوی گل می‌دهد تیتر مطالبی بود که درباره‌اش نوشته می‌شد. تاج تهران که یک پای شرکت در مسابقات جام میلز هندوستان بود، با 26 گل زده در سه دوره، آقای گل مسابقات میلز بود.

مظلومی که به شهباز رفت دل خیلی از هواداران شکست، سال 56 غلامحسین خان از شهباز به الوصل امارات رفت تا او هم لژیونر شود.

می‌گویند پول خوبی گرفته است. چیزی حدود دو میلیون تومان آن زمان! با تاثیرگذاری و درخشش غلامحسین مظلومی، الوصل قهرمان جام حذفی امارات و مظلومی با زدن 9 گل بهترین گلزن مسابقات شد.

مینیسک امانش را برید

در 29 سالگی در بازی شهباز با ذوب‌آهن مینیسک زانوی مظلومی آسیب دید. با همه ریسکی که آن روزها در جراحی مینیسک وجود دشت اما او زانویش را جراحی کرد. آسیب‌دیدگی خیلی شدید بود و به او گفته شده بود که کار 50-50 است، مظلومی در تهران جراحی کرد و یک سال همه چیز خوب بود.

حتی آن‌قدر خوب که مظلومی دوباره به تیم ملی دعوت شد اما در بازی تاج و نفت آبادان، دوباره آسیب دید و در 30 سالگی همه چیز تمام شد.

هیچ کس باور نمی‌کرد مظلومی که روی زمین و هوا بند نمی‌شد فوتبالش بسوزد. غلامحسین مظلومی تنگستانی، در تنگنای مینیسک سوخت تا همه در شوک فرو بروند اما غلامحسین گفت که می‌‌خواهد مربی بشود. به انگستان رفت و سال‌ها در لندن و لیورپول بود.

همه مدارک مربیگری را تا درجه A با نمره اول گرفت. مدرک درجه B یوفا را هم در فدراسیون فوتبال انگلستان با بهترین نمره روی دیوارش قاب کرد.

سال 67 به تهران برگشت و سرمربی بزرگسالان استقلال شد. شکست در یک داربی آن هم در ضربات پنالتی باعث برکناری‌اش شد اما یک سال بعد سرمربی تیم ملی امید شد. حضور در تیم ملی امید هم برای او خوش‌یمن نبود و موفقیتی برای تیم به دست نیامد.



غلامحسین در دو مقطع سال 1371 و 1373 سرمربی استقلال اهواز در لیگ آزادگان شد. پس از استقلال اهواز غلامحسین خان، سرمربی تیم فوتبال شهرداری کرمان، مقاومت تهران، کشتی‌سازی بندرعباس، پتروشیمی ماهشهر و موتوژن تبریز، استقلال نوین تهران و پیام تهران در لیگ دسته یک شد.



او علاوه بر اینکه بارها مدیر فنی تیم‌های ملی نوجوانان و جوانان ایران شده، یک بار سرمربی تیم ملی نوجوانان ایران شد که ناموفق بود.

مرگ

او در عصر روز چهارشنبه ۲۸ آبان ۱۳۹۳ در سن ۶۵ سالگی پس از دو سال مبارزه با بیماری سرطان معده در بیمارستان ولیعصر (عج) تهران درگذشت.

تشییع پیکر غلامحسین مظلومی در ورزشگاه شیرودی

مراسم تشییع پیکر غلامحسین مظلومی پیشکسوت فوتبال ایران ساعت 9 صبح روز جمعه 1393/8/30 در ورزشگاه شهید شیرودی برگزار شد.



در این مراسم چیزی حدود 3000 هوادار فوتبال حاضر بودند که نسبت به آن مرحوم به ابراز احساسات پرداختند.



مارش نظامی در این مراسم پیشاپیش کسانی که از درگذشت مظلومی متأثر بودند حرکت می‌کردند و این مسئله حال و هوای خاص به این مراسم بخشیده بود.



پرویز مظلومی وقتی که اشکان، فرزند غلامحسین مظلومی را دید که از درگذشت پدرش بی‌تابی می‌کند گفت: سرت را بالا بگیر و به پدرت افتخار کن که اینقدر جمعیت برایش به شیرودی آمده‌اند.



ازدحام جمعیت در مراسم تشییع پیکر غلامحسین مظلومی به‌گونه‌ای بود که تشییع پیکر آن مرحوم از ابتدای خیابان مفتح تا خیابان طالقانی ادامه پیدا کرد که این مسئله بسیار کم‌سابقه بوده و نشان‌دهنده علاقه مردم به آن مرحوم بود.

انتهاي پيام/ز

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
حیران
۱۱:۱۰ ۲۵ آذر ۱۳۹۳
روحش شاد