به گزارش
حوزه پارلمان باشگاه خبرنگاران، روابط عمومی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی دفتر زیربنایی این مرکز با بیان این مطلب که ارائه مناسب خدمات عمومی روستایی، میتواند نقش مهمی در توسعه روستایی داشته باشد، افزود: فناوری اطلاعات و ارتباطات، آموزش، تامین آب بهداشتی و مدیریت فاضلاب، خدمات اورژانسی، حفاظت از محیط زیست، آتش نشانی، گاز، برق، بهداشت و درمان، پست، کتابخانه، حمل و نقل، مسکن، خدمات اجتماعی و مدیریت پسماند، از جمله حوزههای متنوع این خدمات به شمار میروند. طرح ساماندهی خدمات رسانی به روستاها در راستای بهبود عرضه این خدمات در نواحی روستایی پیشنهاد شده است.
بررسی این طرح نشان میدهد که طرح مذکور با وجود اهداف متعالی خود، از چالشهای اساسی رنج میبرد. برای نمونه، امروزه رویکرد ویژهای نسبت به بهره گیری از فناوری اطلاعات و ارتباطات برای ارائه عادلانهتر و گستردهتر خدماتی مانند پزشکی، آموزش، بانکداری بدون شعبه و سایر خدمات دولت الکترونیک در نواحی روستایی اتخاذ میشوند ولی طرح پیشنهادی، راهبرد خاصی در این زمینه ندارد. طرح مذکور فاقد نظام نظارت و ارزیابی و اثربخشی خدمات بر ارتقای درآمد روستاییان، کاهش فقر، بهبود فضای کسب و کار، ارتقای کیفیت زندگی، کاهش ضرورت آمد و شد به مراکز شهری، کنترل مهاجرت بیرویه به شهر و در نهایت توسعه روستایی است و شاخصهای ارزیابی خدمات شامل سطح پوشش، میزان استفاده و رضایتمندی مدنظر قرار نگرفته است.
از سوی دیگر، این طرح به مباحثی مانند اشتغال زایی، تعیین مزیتهای اقتصادی روستاها و توسعه پایدار روستایی ورود کرده است که با عنوان طرح همخوانی ندارند. به طور کلی میتوان اظهار داشت که این طرح بدون توجه لازم به مولفههای اساسی ارائه خدمات عمومی در روستاها و بدون بهره گیری کافی از ظرفیت تمامی اجزای شبکه خدمات رسانی روستایی به ویژه، نهادهای مدیریت محلی و تشکلهایی مانند تعاونیهای روستایی و بعضا با ایجاد تداخل در فعالیتهای دستگاهها، جزیی نگرانه به موضوع خدمات رسانی روستایی پرداخته است.
انتهای پیام/