محمد ابراهیم عامری، رئیس گروه پارکهای ملی سازمان حفاظت محیط زیست در گفتگو با
خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران، گفت: از 164819500 هکتار وسعت کشورمان ، 17086402 هکتار آن یعنی حدود 10 درصد از سطح کشور را تحت عنوان چهار طبقه حفاظتی شامل پارک ملی ، پناهگاه حیات وحش و منطقه حفاظت شده تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست است که برای جلوگیری از روند تأثیر فعالیتهای مؤثر انسان بر عرصههای طبیعی و با استفاده از الگوی طبیعی موجود بر مبنای شناخت کافی از ویژگیهای خاص و منحصر به فرد تنوع اکوسیستمی و گونههای حیات وحش مناطق مناسبی انتخاب شدهاند . و انتخاب این مناطق باید به گونهای بزرگ، متعدد، داشتن کریدورهایی برای مهاجرت گونهها ، حداقل تعارضات انسانی ، نواحی با فر یا ضربه گیرو حفظ حقوق مردم منطقه انتخاب شود.
وی افزود: در این مناطق ، بخش اعظمی از تنوع زیستی کشور شامل 8000 گونه گیاهی ، 194 گونه پستاندار،535 گونه پرنده ، 224 گونه خزنده، 22 گونه دوزیست ، 184 گونه ماهیان داخلی زیست می کنند.
به طور کلی تنوع زیستی را می توان در سر سطح ژن ، گونه و اکوسیستم مطرح کرد اگرچه تنوع فرهنگی به دلیل فرهنگ استفاده مردم از منابع زنده را درسالهای اخیر جزء تنوع زیستی به حساب می آورند.
عامری علتهای بروز چالش خطر انقراض گونههای جانوری شامل عومل ناشی از توسعه و فعالیتهای انسانی شامل جزیرهای شدن زیستگاهها و جمعیت گونهها دانست و تصریح کرد: جمعیت برخی گونهها به دلیل توسعه راهها، سکونت گاهها، کشتزارها، چرای بی رویه دام، خطوط انتقال نیرو، خطوط نفت ، گاز، آب ، تغییر کار بری زمین، بهره برداری از معادن، ایجاد مراکز صنعتی و فعالیتهای دیگر از قبیل فعالیتهای نظامی و ...ارتباط آنها با جمعیتهای پیرامون باعث قطع و انقراض محلی و بروز فشارهای درون آمیزی در درون جمعیتهای گونههای موجود شده است و در دراز مدت این گونهها با چالش کاهش تنوع ژنتیکی و مقاومت در مقابل بیمارها و تغییرات محیطی می شود.
وی گفت: جمعیت آهوان در زیستگاههای منطقه حفاظت شده موته و کلاه قاضی اصفهان ، منطقه حفاظت شده هفتاد قله مرکزی و منطقه حفاظت شده کالمند و بهادران یزد از جمله این گونهها هستند، به علاوه این موضوع برای بسیاری از جمعیتهای گوشتخوار کشور مثل یوزپلنگ و پلنگ نیز صادق است، تلفات این گونهها در حوادث جادهای و تقابل با جمعیتهای انسانی از جمله دلایل اصلی این اتفاق ناگوار برای حیات وحش و این گونههای ارزشمند است،تصادفات جادهای مهمترین عامل مرگ و میر حیوانات وحشی براساس آخرین بررسیها است .
عامری اظهار داشت: یکی از دلایل اصلی جزیرهای شدن مناطق نداشتن برنامه طرح ریزی و آمایش در سطح کشور است و اراضی پیرامونی اطراف مناطق حفاظت شده در مدیریت مناطق است.
رئیس گروه پارکهای ملی سازمان حفاظت محیط زیست خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه مناطق حفاظت شده سطح بسیار کمی از حوضههای آبخیز کشور را پوشش می دهند، از اینرو نه تنها نفش عمدهای در حفظ حوضه آبخیز ندارند بلکه خود نیز بالقوه در خطر تهدید اثرات خارج از مرزهای خود قرار دارند به علاوه این مناطق آخرین امید کشور برای حفظ ذخایر و تنوع ژنتیکی در برابر مخاطرات پیش بینی نشده آتی نظیر تغییرات اقلیم، توسعه گونههای اگزوتیک و تو سعه سایر فعابیتهای مؤثر انسانی تلقی می شوند.
انتهای پیام /