به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران یزد،
این خانه دارای فضاهایی مانند:اتاق حجله ومهمان خانه، اتاق اورسي ، اتاق پنج دري اتاق دالان ، اتاق بادگير وتالار بوده است که تالار خانه دارای سقف آن اكثراً بسيار بلند و قوسي شكل است و مكاني براي استراحت در ايام تابستان به شمار میرفته است.
هر اتاق داراي فضاي كوچكي به نام بالاخانه جهت نگهداري اشياء باارزش و نيز يك انباري ميباشد. زيرزمين اين خانه در چهارطرف حياط و قسمت زير هر اتاق منحصر به افرادي بوده است كه در فصل گرما از آن استفاده ميكردهاند.
در زير اتاق اورسي اتاقي جهت نگهداري خمرهها، شيشههاي ترشي و سركه، همچنين در زير اتاق پنج دري اتاقي مشابه آن جهت صرف نهار، شام و خواب در فصل تابستان بوده است.
سرداب اين خانه داري حوضي كوچك و محل گذر قنات بوده كه داراي اختلاف دماي 14درجه با سطح زمين در فصل تابستان ميباشد و براي ذخيره ميوه و مواد غذايي مورد استفاده بوده و پاياب اين بنا محلي براي شستن ظروف و البسه بوده است.
نقوش گچ كاري ساختمان خانه كلاهدوزها كه در نوع خود كم نظير ميباشد به نقشهاي گياهي مشهور است و نمايشگر گل ها، گياهان و حيواناتي است كه حيات بخش كاشيكاري و گچبري در طبيعت خشك كويرند. زمينه اين گچكاريها سيمگل كمرنگ (كاهگل بسيار ظريف) ميباشد.
در پشت بام اين منزل ، چاه خانهاي وجود دارد (كه آب آن از دو طريق قابل تأمين بوده است: چاه معروف به چهل گز و قنات محمدآباد) به وسيله چرخ چاه، دو نفر آبكش، آب را به درون منبعي كه هنوز هم وجود دارد ريخته و آن را پر مينمودند تا به وسيله دو شير آب به مصرف اهل منزل برسد و پشت منبع حوض كوچكي است كه با پرشدن آب آن از فوارههاي حوض حياط فوران ميكرده است.
انتهای پیام/ش/ن