به گزارش
خبرنگار رادیو تلویزیون باشگاه خبرنگاران؛ "مرتضی احمدی" با کارنامهی پربار هنری خود امروز به دلیل نارسایی ریوی به در منزل شخصیاش به دیدار حق شتافت و مراسم تشییع پیکر این هنرمند پیشکسوت روز چهارشنبه 3 دیماه از مقابل تالار وحدت برگزار میشود.
مرتضی احمدی بازیگر پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون و یکی از گویندگان مطرح عرصهی دوبلاژ در 10 آبان 1303 در جنوب تهران به دنیا آمد.
پدر این هنرمند پیشکسوت "سَقطفروش" بود و برای تحصیل ابتدا به مکتب و سپس به دبستان منوچهری در میدان گمرک رفت و بعد از آن به دبیرستان شرف و دبیرستان روشن رفت.
مرتضی احمدی و فوتبالمرتضی احمدی در شانزدهسالگی ورزش باستانی و فوتبال را شروع کرد و به همراه تیم فوتبال دبیرستانش در مسابقات آموزشگاههای تهران رتبههایی به دستآورد. بعدها در تیم فوتبال راهآهن تهران و پس از آن در باشگاه راهآهن بازیکن و مربی (تا سال ۱۳۲۵) شد.
این هنرمند محبوب طرفدار پر و پاقرص پرسپولیس بود.
این هنرمند با پیش پردههای خود معمولا جریان ساز میشد.
پیش پرده "کارگران من" و اعتصاب کارگران راهآهنمرتضی احمدی در یکی از پیش پردهها ترانهای به نام "کارگرم من" را اجرا کرد که به استقبال کارگران راهآهن و پس از آن منجر به اعتصاب کارگران راه آهن شد که در نتیجه، مرتضی احمدی به بخش حسابداری راهآهن منتقل شد و پس از پایان اعتصاب دستگیر شد و در کلانتری تعهد کرد از آن به بعد از اجرای آن پیش پرده خوداری کند.
تبعید مرتضی احمدی در پی اجرای پیش پردهای به نام "شاهین قدس"پیشپردهٔ دیگری نیز با اجرای احمدی به نام "قدس شاهین" (دربارهٔ ماجرای تجاوز جنسی عدهای از سربازان آمریکایی به یک زن ایرانی) توقیف شد. ولی پس از اجرای مجدد آن در پاییز ۱۳۲۳ در جمعی خصوصی، محکوم شد شش ماه به کرمان تبعید شود که با پیگیری محمد مسعود، مدیر روزنامهٔ مرد امروز که تصادفاً به تئاتر فرهنگ آمده بود ملغی شد. چندتا از پیشپردههای دیگر با اجرای احمدی نیز توقیف شده است، از جمله پیشپردهای به نام "پیرهن زرده" که دربارهٔ گروههای فشار حزب دموکرات ایران که پیراهن زرد میپوشیدند بود و به کتک خوردن مرتضی احمدی و بازداشت او انجامید و پیشپردهای به نام "کارمند دولت" که منجر به انفصال موقت او از خدمت در راهآهن شد ولی با اعتراض احمدی به دیوان عالی کشور لغو شد.
دستگیری احمدی در پی ترور محمدرضا شاهمرتضی احمدی در بهار ۱۳۲۴ از طریق مسابقات فوتبال با ناصر فخرآرایی که در تیم "آفتاب شرق" بازیکن و مربی بود آشنا شد. در ۱۵ بهمن ۱۳۲۷ به دعوت فخرآرایی به مراسم سالگرد افتتاح دانشگاه تهران رفت و در آن جا شاهد ترور محمدرضا شاه به دست فخرآرایی بود که به کشته شدن فخرآرایی و دستگیر شدن احمدی انجامید که پس از بازجویی و اثبات بیاطلاعیاش از ماجرا، آزاد شد.
احمدی در ۱۳۲۳ به رادیو تهران (چندی بعد در رادیو ایران و بعد از آن در رادیو و تلویزیون ایران) به کار کردن اشتغال گزید، تا برنامههای کمدی اجرا کند. در دورههای مختلفی در رادیو کار کرد و از جمله تیپی به نام "بابا جاهل گریان" اجرا کرد و به سبکهای مختلف ترانه و آواز خواند. در فروردین ۱۳۵۳ نقش اول سریال پربینندهی هردمبیل، نوشتهی پرویز خطیبی را بازی کرد در نظرخواهیاز مردم در سال ۱۳۵۶ بهعنوان محبوبترین هنرپیشهی رادیو انتخاب شد.
وی در ۱۳۲۶ گویندهٔ فیلمهای خارجی شد و از اعضای اولیهٔ انجمن گویندگان و سرپرستان گفتار فیلم (تأسیس در ۱۳۴۲) بود.
پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ احمدی بازیگری را کنار گذاشت و به مدت هفت سال به اهواز رفت. ولی پس از بازگشت به تهران از نو کار بازیگری را در سریالی تلویزیونی به نام "تکمضراب" از سر گرفت. از سریالهای تلویزیونی دیگری که بازی کرده است میتوان از "سلطان صاحبقران"، "هفت شهر عشق" (۱۳۵۶)، آئینه و زیر بازارچه (۱۳۷۷، رضا ژیان) نام برد.
در فروردین ۱۳۴۹ نیز احمدی به دعوت علی حاتمی ترانهٔ عنوانبندی فیلم "حسن کچل" را، ضربیخوانی کرد (که به نام روحوضی نیز شناخته میشود). در همین سبک در ۱۳۲۸ پنج صفحهی موسیقی برای یک شرکت انگلیسی ضبط کرد. مرتضی احمدی بیش از چهارصد ترانهی ضربی و صد و پنجاه ترانهی فکاهی خوانده است، این ترانه ها از نوشتههای نصیریفر، نویسندهی کتابی است به نام مردان موسیقی سنتی و نوین ایران که بیشتر کارهای موزیکال مرتضی احمدی از آن کتاب گرفته شده است.
صدای "مرتضی احمدی" را همه به خوبی در "پینوکیو" به یاد دارند، او در نقش "روباه مکار" در این اثر به متنخوانی پرداخت.
راوی "شکرستان" نسل امروز هم بارها صدای این استاد ارجمند را به عنوان راوی "شکرستان" شنیدهاند؛ مجموعهای که با روایت شیرین و جذاب مرتضی احمدی دو چندان دلچسبتر شد.
"آرایشگاه زیبا"، "کتوشلوار خواستگاری"، "دانیومن" و... از کارهای تلویزیونی مرتضی احمدی است.
مرتضی احمدی با کارنامهی پرباری هنری خود امروز
به دلیل نارسایی ریوی در منزل شخصیاش به دیدار حق شتافت.
پیام تسلیت هنرمندان در پی درگذشت مرتضی احمدی
خدا شما را برای مهمانی خودش امشب برد/ شب هجران تو یلدای جهان هنر است
در پی درگذشت استاد "مرتضی احمدی"؛
"ناصر ممدوح": صدای ماندگار دیگری از میان ما رفت انتهای پیام/رس
صداش مثل یه پدر بود. مثل یه پدربزرگ
یادش گرامی
ما دهه شصتي ها چه ها كه نديديم و چه ها كه نخواهيم ديد.
واقعا اشکم دراومد
آنچنان که باید ما شخصیت هایمان را احترام نمی کنیم
فوت ایشان در روز رحلت حضرت رسول و شهادت امام حسن نشان بزرگی و رحمت خدا بر این هنرمند محبوب است
روحش شاد...
به واقع گنجی رو از دست دادیم، خدایش رحمت کند
به خانواده محترم ایشان، جامعه هنری و مخصوصا اساتید دوبلر و باشگاه پرسپولیس تسلیت عرض میکنم، روحش شاد یادش گرامی
*روحش در بلنداي ايران زمين جاودانه باد*
خدا رحمتش كنه
یک چند ز استادی خود شاد شدیم/
پایان سخن شنو که ما را چه رسید!/
از خاک در آمدیم و بر باد شدیم!!!!!!!!
خداوند او را قرین رحمتش کند انشاءالله...
دلم گرفت، چقد خاطره داشتم باهاش از دوران نوجوانی...
می کنم.
ان شاالله
چه پاییز اشک ریزونی بود امسال
هنرمند مرتضی پاشایی، هنرمند مجید بهرامی، ورزشکار غلامحسین مظلومی، مادر بزرگوار شهید بابایی، استاد انوشیروان ارجمند، و حال در آخرین روز پاییزی، استاد مرتضی احمدی.
تسلیت به جامعه هنری، به مردم هنر دوست، به خانواده های محترمشان.
خدایا چه گل هایی دستچین شدند و چه اشک هایی سراریز گشتند در این پاییز.
اشک هایی که با غروب مرتضی 30 ساله شروع شد و بی وقفه با از دست دادن دیگر عزیزان بارید و بارید و بارید تا امروز در آخرین روز پاییزی با غروب مرتضی 90 ساله به نهایت خود رسید.
خدایا چه پر از اضطراب و پریشانی بود و چه تلخ گذشت این پنجاه روز آخر پاییزیت.
دعا و زاری و التماس برای شفای عزیزان، ولی حیف و صد حیف که مقدر ندانستی که اجابت شود.
هنوز رخت عزا از تن در نیامده، هنوز زخم بر دل نشسته ترمیم نیافته، هنوز چهلم اولین عزیز سفر کرده از راه نرسیده، غم دیگری بر دل ها نشست.
حیف از یکی مادران عزیز سرزمینم که دیگر تاب دوری از جگر گوشه اش را نیاورد و سایه اش از سرمان کم شد، حیف از جوانی هنرمند بهرامی، حیف از مظلومیت ورزشکار مظلومی، حیف از هنر و بزرگواری استاد ارجمند، حیف از هنرمند مرتضی جوان که بهار 90 سالگیش را ندید و حیف از استاد مرتضی که تولد 150 سالگیش را جشن نگرفت.
خدایا عزیزان سفر کرده سرزمینم را به تو میسپارم.
میدانم در نزد تو آسوده تر و بی دردترند تا این زمین پر از کینه و حرص، پر از نفاق و دو رویی.
خدایا دل های اندوهگیمان را به تو میسپارم تا قدرت تحمل سنگینی غم از دست دادن عزیزانمان برایمان قابل تحمل تر شود.
شب یلدا بلندترین شب سال فرصت بیشتر برای ریخته شدن اشک های بیشتر برای بزرگترین هنرمند از میان ما رفته.
روحتان شاد عزیزان
روح تمامي درگذشتگان سرزمينم شاد شاد شاد
جامعه هنر ٬ هنردوستان و تمامی ملت ایران است۰۰۰
۰۰۰۰ شادی روحش صلوات۰۰۰۰
چقدر خاطره داشتیم با صداش
یادشان برای همیشه در دلمان جاودان خواهد ماند.
شادی روح این استاد عزیــــز " الفاتحه مع صلوات ... "
و چه غروبی شود این غروب پاییزی....
تسلیت میگم به خانوادشون و چه روزی هم به رحمت ایزدی پیوستند... روحش شاد...
روحت شاد هنرمند
براش فاتحه بفرستید
یادشان برای همیشه در دلمان جاودان خواهد ماند.
فاتحه.....
مرتضی رفت وراضی شد به رضای راضی
چه قدر صدایت برایمان آشنا بود
کاش
کاش قدرتو را می دانستیم