در سال 1979 حفیظ اللَّه امین رئیس جمهور پیشین افغانستان، در پی یك كودتای خونینِ درون حزبی، نور محمد تركی رئیس جمهور وقت را سرنگون ساخت و خود زمام امور را در دست گرفت.

به گزارش سرويس بين‌‌الملل باشگاه خبرنگاران، به قدرت رسیدنِ امین ناشی از ناتوانی حكومت تركی در سركوب قیام اسلامی ملت مسلمان افغانستان بود. ولی روس‏ها به حفیظ اللَّه امین كه در صدد نزدیكی به امریكا و ایجاد تعادلی در روابط افغانستان با شرق و غرب بود بدگمان شدند و در 27 دسامبر 1979م، با پیاده كردن بیش از پنج هزار نفر از نیروهای هوابرد خود در كابل، حكومت 98 روزه حفیظاللَّه امین را سرنگون ساختند. دولت شوروی در توجیه تجاوز نیروهای خود به افغانستان مدعی شد كه به تقاضای دولت افغانستان و برای دفع خطری كه از خارج، این كشور را تهدید می‏كرد در افغانستان نیرو پیاده كرده است، در حالی كه اگر دولت افغانستان از شوروی تقاضای كمك كرده بود، حفیظ اللَّه امین، رئیس قانونی این دولت به دست نیروهای اشغال‏گر به قتل نمی‏رسید.


پس از قتل حفیظ اللَّه امین، بَبرك كارمل كه همراه نیروهای شوروی وارد كابل شده بود به ریاست جمهوری افغانستان انتخاب شد ولی مردم افغانستان در برابر نیروهای مهاجم و رئیس جمهور منصوب آن‏ها سر به مقاومت برداشتند و دولت شوروی برای رویارویى با مجاهدان مسلمان افغان ناچار شد نیروهای خود در افغانستان را در اوایل دهه 1980م تا یك‏صد هزار نفر افزایش دهد. دخالت نظامی شوروی در افغانستان با مخالفت شدید غرب و كشورهای مسلمان جهان روبرو شد و نیروهای مخالف رژیم دست نشانده افغانستان كه با دریافت اسلحه و كمك‏های مالی از خارج تقویت می‏شدند در نقاط مختلف افغانستان سر به شورش برداشتند. دولت شوروی سرانجام پس از هشت سال جنگ بی‏حاصل، شكست در برابر مجاهدان افغان را پذیرفت و خاك این كشور را ترك كرد.

تآسیس صندوق بین المللی پول
صندوق بین‏ المللی پول موسوم به IMF در ژوئیه 1944م با شركت 44 كشور تأسیس گردید و مفاد قراردادِ صندوق در 27 دسامبر 1945م به اجراء گذاشته شد. این صندوق دارای هیأت مدیره، هیأت اجرایى و مدیر كل است و به طور سالانه تشكیل جلسه می‏دهد. اهداف صندوق بین المللی پول كه از سازمان‏های تخصصی سازمان ملل متحد و در عین حال، یك نهاد مستقل بین ‏المللی است عبارتند از: تسهیل همكاری پولی بین‏ المللی؛ ایجاد ثبات در نرخ برابری ارزها و تنظیم این نرخ‏ها، كمك به برقراری یك نظام چند جانبه، پرداخت‏های ارزی و از میان برداشتن محدودیت‏های ارزی، ارائه كمك‏های لازم برای تامین منابع مالی كشورها در جهت حفظ موازنه پرداخت آن‏ها. وظیفه اصلی IMF، تامین اعتبارات موردی و موقت برای اعضایى است كه در موازنه پرداخت‏های خود با مشكل مواجه شده‏اند. در عوضْ كشورهایى كه از این اعتبارات استفاده می‏كنند موظفند اصلاحاتی را كه صندوق بین‏المللی پول برای رفع این اشكالات توصیه می‏نماید، اجرا كنند. حق رای در صندوق بین‏المللی پول بر اساس میزان سهام است، به همین دلیل، كشورهای غربی به ویژه امریكا كه مقر این نهاد است، نفوذ فراوانی در این سازمان دارند. از اقدام‏های مهم این صندوق، سرمایه‌‏گذاری در طرح‏های سودآور و اعطای وام به اعضا است. با وجود این، شرایط سودجویانه و غیرواقع بینانه این صندوق برای پرداخت وام، باعث اعتراض كشورهای وام گیرنده شده است. تعداد اعضای صندوق بین‏‌المللی پول تا سال 2002م، 181 كشور می‏باشد.


انتهای پیام./.
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار