هنوز اسرائیل با تبعات رسوایی فساد بزرگ که چهارشنبه گذشته از آن پرده برداشته شد، روبه رو است و پلیس تا کنون 30 نفر را که به نوعی با ماجرای فساد مرتبط بودند، دستگیر کرده است اما به نظر می رسد روند این بازداشت ها ادامه خواهد یافت.
این رسوایی در بحبوبه انتخابات می تواند سرنوشتساز باشد به ویژه ادامه حیات سیاسی لیبرمن و حتی هویت نخست وزیر آینده را تحت تاثیر قرار دهد.
در این میان هرچند هنوز لیبرمن به عنوان محور تصمیم گیری حزب اسرائیل بیتنا بازداشت نشده است، اما برای اسرائیلی ها سخت است باور کنند وی پس از تسلط کامل بر حزب مزبور از اقدامات خطرناکی که حتی رهبران این حزب نیز در خصوص آن مظنون هستند، بی خبر بود.
احتمال سقوط قدرت سیاسی لیبرمن
در تایید این موضوع می توان به نظرسنجی هایی صبح روز جمعه و دو روز پس از این رسوایی اشاره کرد که به مثابه ضربه محکمی به لیبرمن بود به این معنی که بنابر یکی از همین نظرسنجی ها پیش بینی می شود وی در کنست آینده پنج کرسی را از آن خود کند در حالی که اکنون 13 کرسی را در اختیار دارد و به این ترتیب قدرت سیاسی او به میزان زیادی کاهش پیدا می کند.
به طور رسمی لیبرمن به فاینا کرشنباوم یکی از مسئولان حزب اسرائیل بیتنا که اکنون شک و تردید اصلی متوجه او است اعتماد داشته و از او حمایت می کند اما احتمال دارد موضع او تحت تاثیر تحولات موجود دستخوش تغییر شود به ویژه اینکه بر اساس گزارش های منتشر شده پلیس دلایل محکم و روشنی در مورد افراد بازداشت شده و مظنون دارد.
اما رسوایی حزب لیبرمن در حالی مطرح شده است که وی در تکاپوی تغییر مواضع سیاسی سرسختانه خود در قبال فلسطینی ها و فرصت دستیابی به حل و فصل سیاسی است از همین رو اخیرا موضوع نیاز اسرائیل به دستیابی به راه حل سیاسی با کشورهای عربی به منظور جلوگیری از تحریم روابط علیه اسرائیل و انزوای بین المللی آن را مطرح کرد و به این ترتیب خود را در صحنه عملی به عنوان مسول بلند پایه معرفی می کند.
به نظر می رسد یکی از دلایل تغییر مواضع لیبرمن این است که وی تمایل دارد کابینه نتانیاهو عوض شود و این تغییر باید با فراکسیون سیاسی که در اسرائیل به فراکسیون مرکزی- چپگرا معروف است، صورت بگیرد؛ فراکسیونی که لیبرمن و یتسحاق هرتسوگ و زیپی لیونی ریاست آن را برعهده دارند.
دلیل دیگر نیز مربوط به شیوه انتخابات در اسرائیل است زیرا پیش بینی می شود دو فراکسیون سیاسی اصلی پس از انتخابات وجود داشته باشند: فراکسیون راستگرا به رهبری نتانیاهو و نفتالی بینیت و فراکسیون مرکزی- چپگرا بنابراین این لیبرمن و حزب موشه کحلون هستند که تعیین می کنند چه کسی نخست وزیر آینده باشد.
اما فاش شدن رسوایی فساد بزرگ موجب شادی فراوان پایگاه راستگرایان شد و بنابر ارزیابی کارشناسان بیشتر رای دهندگان لیبرمن از راستگراها خواهند بود از همین رو تضعیف او باعث قدرت گرفتن نتانیاهو و بینیت می شود و این نیز یکی دیگر از دلایل نارضایتی هرتسوگ و لیونی از کاهش قدرت لیبرمن است زیرا این وضعیت مانع از قدرت گرفتن آنان شده و ادامه ریاست نتانیاهو را به دنبال خواهد داشت.
اکنون این لیبرمن است که به تکاپو افتاده است و پیش بینی تحرکات او به عنوان یک سیاستمدار کهنه کار دشوار است و نمی توان به راحتی به برنامه و نقشه های او پی برد.
در همین ارتباط وی دو روز پیش در پاریس دیدارهای متعددی داشت و برخلاف معمول وزارت خارجه که لیبرمن ریاست آن را برعهده دارد، اخباری در این خصوص منتشر نشد.
اما زمان سفر لیبرمن بسیار عجیب است زیرا وی روز میلاد مسیح (ع) عازم پاریس شد از همین رو احتمال اینکه با شخصیت های اروپایی مشخصی دیدار کرده باشد، کم است بلکه در هتل رافائل که هتل مورد علاقه مسئولان عرب حوزه خلیج فارس است، دیده شد، بنابراین این احتمال وجود دارد که چه بسا لیبرمن با مسئولان عرب و حتی شاید با مسئول کشوری مانند عربستان که با اسرائیل روابط دیپلماتیک رسمی ندارد، دیدار کرده باشد.
لیبرمان چه نقشه ای در سر دارد و با چه کسی دیدار کرد؟ آیا به عنوان وزیر خارجه اسرائیل این ملاقات ها را داشت یا به عنوان رئیس حزبی که احتمال فروپاشی آن وجود دارد؟
برای این سوال ها پاسخ کاملی نمی توان یافت، اما به هر حال این روزها برای یکی از بزرگترین شخصیت های سیاسی اسرائیل که با زلزله بزرگی روبه رو شده است، سرنوشت ساز است.