پژوهشگر تاریخ و فرهنگ آذربایجان شرقی گفت: 90 درصد بندر شرخانه که پر آب ترین و حاصلخیزترین بندر در یاچه ارومیه بود به دلیل خشکسالیهای سالهای اخیر و کمی آبهای های جاری از بین رفته است و در حال حاضر فقط 10 درصد از آب این بندرباقی مانده است.

بهروز خاماجی در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران تبریز با اشاره به تاریخچه بندر شرفخانه استان آذربایجان شرقی افزود: این بندر از توابع شهرستان شبستر استان آذربایجان شرقی است و فاصله آن از شهرستان شبستر ۲۰ کیلومتر و از شهر تبربز حدود ۹۰ کیلومتر است.

این بندر در مسیر قطار تبریزدیزج ،خلیل،بندر شرفخانه،سلماس قرار دارد.که از نظر آمار هر کیلو گرم آب این منطقه حدود 300 گرم نمک طعام همراه با ید داشت که ددر حال حاضر به دلیل خشک شده آب دریاچه غلظت نمک به 450 تا 500 گرم افزایش یافته است.

وی با بیان اینکه بندر شرفخانه بزرگترین بندر دریاچه ارومیه است،ادامه داد: شرفخانه یکی از بنادر دریاچه ارومیه‌ و یکی از مراکز مهم گردشگری آذربایجان شرقی در شمال دریاچه اورمیه است.خط آهن سراسری ایران به اروپا و جاده ترانزیتی تبریز به ارومیه و ترکیه از این شهر میگذرد این شهر از جنوب به دریاچه زیبای ارومیه از شمال به رشته کوه سرسبز میشو و از غرب به شهر تسوج و از شرق به شهر شبستر محدود می گردد .

وی افزود: بندر شرفخانه دارای موقعیت جغرافیایی ممتازی است که بصورت معبر باریکی بین دریاچه اورمیه و رشته کوه میشو واقع شده و نزدیکترین و راحت ترین راه ارتباطی آذربایجان شرقی و غربی از طریق دریا و خشکی‌‌ می‌باشد . آب و هوای این شهر نیمه خشک ومعتدل و  و دارای باغات سرسبز میوه‌ گسترده ای است.

خاماجی ادامه داد:سالانه صدها هزار توریست داخلی و خارجی برای شنا و تفریح و دیدن سواحل زیبا و مناظر دل انگیز و تدیع این بندر مسافرت‌‌ می‌‌کردند و هزاران توریست طبی از سراسر کشور و جهان برای درمان بیماریهای روماتیسم و بیماریهای پوستی و اعصاب و ... میهمان این شهر بودند. آب ولجن سواحل بندر شرفخانه دارای خواص معجزه آسای پزشکی است علاوه بر درمان بیماریهای فوق الذکر در تولید لوازم آرایشی و بهداشتی کاربرد دارد این شهر قدمت و جایگاه بلندی در تاریخ آذربایجان دارد.

وی تصریح کرد: بندر شرفخانه که در اصل نام شرفخانه در گذشته ها ( شوراب خانه) بوده از تابع شهرستان شبستر استان آذربایجان شرقی است که از جنوب به دریاچه ارومیه و از قسمت شمال و شمال شرق و غرب به باغات کشاورزی و روستاهای همجوار متصل شده است که این امر این بندر را از موقعیت جفرافیایی بسیار زیبا برخوردار  کرده بود.

پژوهشگر تاریخ و فرهنگ آذربایجان شرقی گفت: طی صد سال گذشته این بندر پر آب ترین بندر منطقه بود که با توجه به جاذبه های فراوان گردشگری بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی را به خود جذب می کرد ولی متاسفانه طی سالهای اخیر به دلیل کم شدن و در واقع می توان گفت خشک شده آب بندر و از بین رفتن بسیاری از جاذبه های گردشگری به دلیل کمبود آب تعداد گردشگران داخلی و خارجی این منطقه بسیار کاهش یافته است.

وی با اشاره به اهمیت تاریخی این منطقه تشریح کرد: شرفخانه در گذشته ها دارای اسکله  با قدمت بیش از 100 سال  و دادرای ثبت ملی ثبت ملی، دارای امکانات برای راه آهن و کشتی‌رانی و مدرسه و شعبه پست و تلگراف و ژاندارمری، مرکز بهداشت و ایستگاه هواشناسی بوده است.

خاماجی گفت:این شهر در سالهای حمله ارتش روسیه به ایران محل ذخیره غلات ارتش روس بوده است و در واقع از سال 1912  از زمان احداث خط آهن جلف به تبریز  توسط روسیه آبادتر شد که البتع روس ها تصمیم داشتند دور دریاچه ارومیه خط آهن احداث کنند که این امر تا سال 1338 ناتمام بود تا اینکه راه آهن سراسرس آذربایجان به طرف مرز ترکیه کشیده شد و بندر شرفخانه  از حالت بن بست خارج شدو در حال حاضر این بندر در کنار خط آهن بین اللملی ایران به اروپا قرار دارد.

وی افزود: شرفخانه دارای امکاناتی چون کمپ ساحلی، کشتیرانی و قایقرانی تفریحی و حرفه‌ای، هتل پنج ستاره و دیگر امکانات معمول گردشگری است که در زمان پر آبی دریاچه ارومیه استفاده می‌گردید. در این بندر تاسیسات نسبتاً مهم بندری و انبارهای کالا وجود دارد. همچنین قبلاً برای استفاده مسافرین، قایق‌های مسافربری نیز وجود داشت. از نظر اقتصادی، قرار گرفتن شرفخانه در ساحل شمالی دریاچه ارومیه حائز اهمیت است. در فصل تابستان تعداد کثیری از مردم به منظور استفاده از آب و لجن دریاچه برای آب درمانی و لجن درمانی به این بندر وارد می‌شدند. که البته در حال حاضر به دلیل خشکی دریاچه، چنین امکانی وجود ندارد وتمامی موارد فوق مربوط به زمانی بوده است که این دریاچه آب داشته است.

وی اذعان کرد: متاسفانه طی خشکسالی‌های اخیر و برخی اقدامات آب دریاچه در حدود 90 درصد خشک شده و بجای ساحل آبی، الان کیلومترها کویر نمک جایگزین آن گردیده است و عملاً آبی وجود ندارد که قابل شنا یا قایق رانی باشد.

خاماجی یادآور شد: سالانه هزاران توريست داخلي و خارجي براي شنا ،تفريح و ديدن سواحل زيبا و درمان بيماري‌هاي پوستي و رماتيسمي و اعصاب به اين شهر سفر می کردند. از این رواز هتل  5 ستاره بندر شرفخانه در ساحل شمالي درياچه اروميه داراي موقعيت منحصر به فرد بود که براي تورهاي آب درماني و لجن درماني استفاده می شد.

وی ادامه داد:سواحل لجني اين بندر سال‌ ها بود که در فصل گرما پذيراي گردشگران طبيعت دوست قرار می گرفت  با اينکه قسمت اعظمي از سواحل درياچه اروميه پوشيده از لجن بود، اما وجود اسکله و امکانات مورد نياز مسافران در شرفخانه باعث رونق لجن درماني در سواحل اين شهرستان شده بود. لجن‌هاي ساحلي درياچه اروميه خاصيت درماني دارد و اين امر باعث افزايش گردشگر همزمان با آغاز فصل گرما می شد.

وی ادامه داد: راز اثرات درماني درياچه اروميه از گذشته‌هاي دور کشف شده بود به طوري که بيماران مسافت‌هاي طولاني را براي رسيدن به درياچه‌هاي مرده و استحمام در آنها طي مي‌کردند،عده‌اي فارغ از دغدغه‌هاي روزمره خود تا گردن در لجن دراز کشيده‌اند تا لجن اين درياچه کمي از دردهاي جسمي آنها بکاهد. عده‌اي نيز آن سوتر، نمک درياچه را براي شفاي دردها و امراض خود انتخاب کرده‌اند.

پژوهشگر تاریخ و فرهنگ آذربایجان شرقی با ابراز تاسف از اقدامات برخی افراد ناآگاه از جمله ایجاد چاه‌های عمیق زیرزمینی در حاشیه دریاچه ارومیه و بنادر آن گفت: طی سالهای اخیر با افزایش چاههای عمیق زیرمینی و استفاده از آبهای رودخانه های منتهی به دریاچه ارومیه که منجر کاهش فراوان آب این دریاچه و خشک شدن بنادر اطراف آن گردید،هر چند با اقدامات اخیر برخی مسئولین و افزایش بارندگی ها، آب دریاچه ارومیه خدود 20 درصد افزایش یافته است ولی این اقدامات کافی نیست و باید با اقدامات عملی تر و اساسی تر  در جهت پیشکیری از خشک شدن کامل دریاچه و بنادر اطراف آن انجام گیرد.

وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر بندر شرفخانه با وجود اینکه یکی از بنادر مهم دریاچه ارومیه بود کامل خشک شده است و جز تالاب های کوچک اطراف این بندر آبی در آن مشاهده نمی شود و از این روست که تنها راه نجات دریاچه جلوگیری از چاهای عمیق  و احداث شده در ساحل دریا چه و جاری کردن آبهای رودخانه های مسیر این دریاچه از جمله رودخانه زاب که از پیرانشهر سرچشمه  می گیرد و کمک به کشاورزان برای استفاده از آبیاری قطره ای به جاری آبیاری با استفاده از آب های جاری یا زیر زمینی کمک است.

گفتنی است؛بندر شرفخانه يکي از پتانسيل‌هاي جذب گردشگر در آذربايجان غربي و شرقی به شمار می رفت، چرا که همه ساله به خصوص در فصل تابستان گردشگران زيادي را از داخل و خارج کشور به اين نقطه مي‌کشاند که اين گردشگران در سواحل بندرشرفخانه  گلمخانه و حيدرآباد  آب‌هاي درمانگر استفاده می کردند، بنابراین با توجه به ظرفیت های زیاد این منطقه  حمایتهای عملی بیشتر مسئولین کشور جهت احیای بیشتر بزرگترین دریاچه شور جان و بزرکترین جاذبه های گردشگری این منطقه که با قدمتی تاریخی و ثبت شده در آثار ملی است ضروری است.
انتهای پیام/ش
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.