به گزارش
خبرنگار ورزشی باشگاه خبرنگاران؛ اتفاقی که در 17 دی ماه سال 1346 در هتل آتلانتیک افتاد هنوز هم برای بسیاری از مردم ایران و جهان ناگوار و پر از اندوه است.
ورزش ایران و جهان در این روز مردمی را از دست داد که نه تنها به خاطر ثبت رکوردهای ورزشی و مدالهای پرافتخار المپیک جهانی و آسیایی بلکه قهرمان ملت بود.
پهلوانی که هرگز حاضر نشد به خاطر گرفتن بازوبند پهلوانی کشتی ایران باید آن را از شاه میگرفت در برابر سران لشکری و کشوری و برخلاف خواسته آنان روبهروی وی خم شود، از ویژگیهای فردی و شخصیتی وی باید به ادب، حجب، حیا، پایبندی به آیین جوانمردی و سنتهای پهلوانی، دستگیری از فرودستان و نیازمندان، نیکخواهی، حقشناسی، احترام به بزرگان و پیشکسوتان و ارزشهای مذهبی اشاره کرد که هنوز هم پس از گذشت 47 سال از درگذشت وی بازهم ابن بابویه شهری در روز سالگرد این پهلوان میزبان خیلی عظیمی از جمعیت است.
*ریشه نام فامیل تختیپهلوان غلامرضا تختی 5 شهریور 1309 در خانیآباد تهران متولد شد، پدربزرگ وی فروشنده خواربار و بنشن بود و در دکانش بر روی تخت بلندی مینشست به همین سبب در میان خانیآباد به حاج قلی تختی شهرت یافت همین نام بعدها به نام خانوادگی آنها تبدیل شد. جهان پهلوان تختی به دلیل مشکلات خانوادگی فقط 9 سال درس خواند و از سال 1329 به خاطر علاقهای که به کشتی داشت به باشگاه پولاد رفت.
*وقتی به خاطر علاقه به مادر از شغل خود گذشتغلامرضا تختی علاقه زیادی به مادر خود داشت و احترام ویژهای برای وی قائل بود نمونه آن را میتوان در استعفای وی از شرکت نفت متوجه شد. ماجرا از این قرارداد که تختی در سال 1328 به استخدام شرکت نفت مسجد سلیمان در میآید اما مادرش از وی می خواهد که به دیدار او برود. پهلوان ایران برای اطاعت از خواسته مادر تقاضای مرخصی میکند اما مسئولان شرکت این تقاضا را رد میکنند و تختی هم با نوشتن متنی استعفای خود راتقدیم میکند، در این متن آمده بود: بسیار متاسفم از اینکه تمام ریاست کارگزینی اداره شرکت نفت با مرخصی یک ماهه اینجانب موافقت نفرمودهاند از آنجا که برای مادر ارزش فراوان تامل هستم و از من خواسته به دیدارش بروم استعفای خود را تقدیم میکنم.
*تختی و گرایشهای سیاسیجهان پهلوان تختی از سال 1330 وارد فعالیتهای سیاسی شد و در حزبهای مختلفی همچون زحمتکشان ملت ایران و نیروی سوم پیوست. وی پس از تاسیس حزب سوسیالیست به عنوان قائم مقام دبیر کل این حزب منصوب شد، ضمن اینکه به همراه حسن خرمشاهی مسئول حزب سازمان ورزش بود. پس از کودتای 28 مرداد در کمیته ورزشکاران نهضت مقاومت ملی علاوه بر حزب سوسیالیست فعالیت میکرد. از سال 1340 با جبهه ملی آشنا شد، انتخاب تختی به سمت عضویت در شورای مرکزی باعث شد تا از سوی ساواک به عنوان یک ناراضی شناخته شود از همین رو دستگاه ورزشی بنا به تصمیم سازمان امنیت و اطلاعات کشور ازتمرینها تختی جلوگیری میکرد و میکوشید از حضور وی در جامع ورزشی بینالمللی جلوگیری کند. جهان پهلوان، از مریدان آیتالله طالقانی بود و در ملی شدن صنعت نفت نیز فعالیت ویژهای داشت.
*افتخارات و رکوردهای ورزشی جهان پهلوان تختیغلامرضا تختی زندگی خود را وقف مردم کرده بود و سه بار پهلوان ایران شد وی هر بار کشتی گیران نامداری را مغلوب میکرد. وی در 4 دروه المپیک حضور داشت و یک مدال طلا، دو نقره و یک عنوان چهارمی حاصل تلاش پهلوان ایران از این آوردگاه مهم است. تختی حضور در چهار دوره مسابقات قهرمانی جهان را تجربه کرده است که یک مدال طلا، 2 نقره و یک مقام پنجمی در کارنامه وی از این رقابتها ثبت شده است. تختی همچنین در بازیهای آسیایی 1958 توکیو صاحب گردن آویز طلا شد.
*رکوردهاتختی ایران کشتی گیر ایرانی است که در سه وزن مختلف صاحب مدال جهانی و المپیک شد(جهان 1951 و المپیک 1952 در وزن 79 کیلوگرم، المپیک 1956 و جهانی 1960 در 87 کیلوگرم و مسابقات جهانی 1962 در وزن 97 کیلوگرم)
وی نخستین ورزشکار ایرانی است که در سه دوره از مسابقات المپیک به مدال رسیده است.
اولین ورزشکار ایران که 4 دوره حضور در المپیک را تجربه کرده است.
*زلزله بوئین زهرا و اوج نمایش پاکی جان و اندیشه تختی10 شهریور سال 1341 زلزلهای به بزرگی 7.2 ریشتر بوئین زهرا و روستاهای اطراف آن را لرزاند و بیش از 20 هزار کشته و ویرانیهای بسیار بر جای گذاشت. جهان پهلوان تختی به دنبال ناتوانی دولت وقت برای امدادرسانی به زلزله زدگان خود بار دیگر به میدان آمد و با یک کامیون و بلندگو به محلههای پر جمعیت تهران رفت و از آنها طلب کمک کرد، دیری نپایید که به خدمت وی مقدار زیادی کمکهای مردمی جمع شد. تختی قهرمان مردم بود و در میان قلبهای آنان جای داشت اما 17دی سال 1346 اتفاقی در هتل آتلانتیک واقع در خیابان طالقانی افتاد جز مرگ تختی در سراسر تهران پخش شد و در ساعت 15 هزاران نفر از مردم این استان پزشک قانونی را محاصره کردند این در حالی بود که روزنامههای وابسته به رژیم شاهنشاهی شهادت جهان پهلوان را خودکشی آن هم به خاطر مشکلات خانوادگی اعلام کردند، در میان تیترهای مختلف روزنامهها تیتر یکی از نشریههای طنز آن زمان بسیار جالب و متناسب با اوضاع بود که نوشته بودند ، تختی را خودکشی کردند.
*خودکشی 7 تن به خاطر مرگ تختیبه دنبال شنیدن خبر درگذشت غلامرضا تختی 7تن در شهرهای مختلف ایران خودکشی کردند و فاجعه بارترین آنها کشته شدن یک قصاب در کرمانشاه بود که در متنی که آن را به شیشه مغازه خود چسباند نوشته بود: جهان بی جهان پهلوان ماندنی نیست.
*تظاهرات مردمی در سوگ تختیروز شنبه 23 دی 1346 مصادف با هفتمین روز شهادت تختی جمعیت انبوهی از مردم با فریاد دروغ شاخ دار سال، خودکشی قهرمان و در دست داشتن عکسی از تختی به خیابانها ریختند این اتفاق در مراسم چهلم هم تکرار شد که تظاهر کنندگان در خیابان شوش مورد حمله پلیس و کماندوها قرار گرفتند.
*تختی هنوز زنده است17 دی هر سال ابن بابویه شهر ری نظاره گر مردمی است که با وجود گذشت 46 سال به احترام جهان پهلوان خود بر سر فرارش حاضر میشوند، انسانی که تکرار نشدنی است، فردا مراسم چهل و هفتمین سالگرد وی از ساعت 10تا12 برگزار میشود و بار دیگر اثبات میشود که تختی هنوز زنده است اما کاش کالبدی برای روح تختی در ورزش میساختیم تا روح جهان پهلوان در آن جسم فرود آید و مردم بار دیگر شاهد پهلوانیهای قهرمانان خود باشند.
انتهای پیام/