به گزارش خبرنگار
سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران اوباما و نتانیاهو امروز در تماسی تلفنی آخرین تحولات مذاکرات گروه پنج به علاوه یک و ایران درباره برنامه هستهای این کشور و رواب طرژیم صهیونیستی و فلسطین را با توجه به درخواست فلسطینیها برای پیوستن به دادگاه کیفری بین المللی بررسی کردند.
در ادامه این بیانیه آمده است: رئیس جمهور اوباما در این تماس تلفنی به نتانیاهو گفت آمریکا بر روی رسیدن به توافقی جامع با ایران که از دستیابی این کشور به تسلیحات اتمی (!) جلوگیری کند و تضمینهای قابل راستی آزمایی را به جامعه بین المللی بدهد درخصوص اینکه برنامه هستهای ایران از طبیعتی صلح آمیز برخوردار باشد، تمرکز کرده است.
رئیس جمهور آمریکا بر تعهد به امنیت اسرائیل و اهمیت ادامه همکاری نزدیک با آن درباره این موضوع تاکید کرد.
در باره موضوع درخواست فلسطین برای پیوستن به دادگاه کیفری بین المللی هم اوباما بر موضع آمریکا که تشکیلات خودگردان فلسطینی هنوز کشوری تشکیل نداده است و واجد شرایط برای پیوستن به بیانیه رم نیست، تاکید کرد.
اوباما بر روی این موضوع تاکید کرد که پیوستن فلسطین به دادگاه جرایم بین المللی اقدامی سازنده و رو به جلو نیست. آمریکا به مخالفت شدید خود با اقدامات دو طرف که اعتماد را زیر سوال میبرد و سبب افزایش تنش میشود، ادامه میدهد.
این مذاکره تلفنی پیش از دیدار میان جان کری وزیر خارجه آمریکا و همتای ایرانی وی صورت گرفت که قرار است اواخر هفته جاری برگزار شود همچنین کری در این دیدار امیدوار است به گفتگوهای گروه موسوم به ۱+۵ با ایران شتاب دهد.
بهموجب یک توافق موقت، ذخیره مواد جوش هستهای ایران از اورانیوم با غنای ۲۰ درصد به ۵ درصد تبدیل شد و در عوض تحریمهای ایران کاهش محدودی یافت.
با این حال، دو مهلت زمانی تعیینشده برای دستیابی به توافق نهایی از دست رفت و سومین مهلت که اول ژوئیه است دارد فرا میرسد.
"مهدی فتحی" نیز طی یادداشتی به بررسی و تحلیل گفتگوی تلفنی اوباما رئیسجمهور آمریکا و بنیامین نتانیاهو پرداخت
متن این یادداشت به شرح زیر است: متن گفتگوهای اوباما و نتانیاهو نشان میدهد با توجه به مخالفت آمریکا با عضویت فلسطین در دیوان کیفری بینالمللی، این کشور در این راستا نقطه نظر همسانی را با رژیم صهیونیستی دارد اما در موضوع هستهای دیدگاه ایالات متحده با رژیم صهیونیستی متفاوت است.
اوباما همچنان اصرار دارد که بتواند با جمهوری اسلامی ایران در موضوع هستهای به توافق برسد اگر چه وی در صحبتهایش به این موضوع اشاره کرده که از دستیابی ایران به بمب هستهای جلوگیری خواهد کرد اما این اظهارات بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد چرا که بازرسیهای آژانس چنین چیزی را تاکنون نشان نداده است و آنها در جوسازیها علیه ایران در این زمینه ناکام ماندهاند.
باید دید که اوباما در زمینه رسیدن به توافق هستهای تا چه حد از خود اراده نشان میدهد از طرف دیگر همان طور که مسئولین کشورمان اعلام کردند و از نحوه مذاکرات مشخص بود؛ پس از مذاکرات عمان موضوعات تازهای مطرح شد که در چارچوب مذاکرات قرار نداشت و پس از آن دیدیم طرفین در مذاکرات وین به یک تفاهمی رسیدند.
در همان دور نیز ایران طرحهایی را ارائه کرد که مورد پذیرش آنان قرار نگرفت صحبتهای کلی که اوباما در اظهاراتش برای رسیدن به توافق تکرار میکند به نظر خوشایند میآید اما باید انتظار داشت تا وی این صحبتها را عملیاتی کرده و به صورت جدی آن را در میز مذاکره ارائه دهد .
در مذاکرات اختلافاتی چون محدوده غنی سازی، اختلافات سانتریفیوژها، چگونگی لغو تحریمها و.... مطرح است و آمریکا باید دیدگاه خود را در این زمینهها به واقعیتهای بینالمللی نزدیکتر کند.
اگر صحبتها و دیدگاههای آنان مواضع جمهوری اسلام ایران را تامین کند و بهرهمندی ایران از انرژی صلحآمیز هستهای را در چارچوب مقررات آژانس بپذیرد میتوان امیدوار بود که این مذاکرات به درستی به سرانجام برسد.
انتهای پیام/