کاداستر به روندی گفته می شود که در آن اموال غیر منقول شامل ملک، زمین و آپارتمان و غیره و در برخی کشورها حتی اموال غیر منقول شامل خودرو (مانند کاداستر کشور سوئیس) ثبت می شود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران کاداستر یک نام جهانی است، به این معنا که چه در ایران، چه یونان چه اسپانیا چه استرالیا چه ایالات متحده، همگی از همین لغت استفاده می کنند. با اینکه کاربرد و وسعت عمل کاداستر در این کشور ها ممکن است کمی با هم متفاوت باشد اما لغت یکسان است.
 
براساس این گزارش معنی لغوی کاداستر اهمیت چندانی ندارد و مفهوم آن مهم است. اما فقط جهت اطلاع، در برخی از منابع به معنای دفترچه یادداشت (اسم) و یا صورت برداری و ثبت (فعل) آورده شده است. در فرهنگ های گذشته برای یادداشت سیاهه اموال آن را در دفتری یادداشت می کردند و این نام از آن دوران به یادگار مانده است.
 
معنی امروز کاداستر :
     
 این گزارش می افزاید: در فرهنگ امروز کاداستر به روندی گفته می شود که در آن اموال غیر منقول شامل ملک، زمین و آپارتمان و غیره  و در برخی کشورها حتی اموال غیر منقول شامل خودرو (مانند کاداستر کشور سوئیس) ثبت می شود.   
 
براساس این گزارش در روند ثبت اموال غیر منقول، اندازه گیری دقیق طول، ابعاد، زوایا، مساحت و موقعیت  شکستگی های ملک و همچنین برخی اوقات علامت گذاری و به گفتاری دیگری پلمب کردن گوشه های ملک در سر زمین و در ادامه بایگانی این اطلاعات در آرشیو (الکترونی یا غیر الکترونی) انجام می شود.
 
در این خصوص شاید کمی توضیح بیشتر لازم باشد، لغت کاداستر در برخی کشور ها به معنای ثبت استفاده می شود. به همین منظور، کاداستر در این کشورها تمامی وظایف ثبت را برعهده دارد و به همین دلیل است که وظیفه ثبت اموال غیر منقول را هم  کاداستر بر عهده دارد.
 
براساس این گزارش در خصوص پلمب کردن گوشه املاک قابل ذکر است که در کاداستر کشور هایی نظیر کشور مالزی برای ختم دعاوی ملکی و مشکلاتی که در  املاک بدون دیوار یا مرز مشخص وجود دارد، بعد از حضور نماینده کاداستر و مجاورین و صاحب ملک و توافق بر سر گوشه های ملک، علائمی مانند بنچ مارک در زمین کارگذاشته شده و مختصات آن به عنوان گوشه املاک  تایید شده، برداشت  و ثبت می گردد.
 
 این عمل در برخی دیگر از کشور ها حتی برای ساختمان های ساخته شده هم انجام میشود به این صورت که تکه فلزی مانند نبشی به کنج خارجی ساختمان متصل می شود. با دیدن این علامت متوجه می شوید که این گوشه از ملک به تایید کاداستر رسیده و مختصات دقیق آن ثبت شده است.
 
 این عمل جهت جلوگیری از تغییر ابعاد ملک، بعد از ثبت آن نیز مفید می‌باشد.     
 
 
هدف از کاداستر چیست؟
 
براساس این گزارش شما نمی توانید یک موضوع را کاملا درک کنید مگر آنکه تاریخچه و فلسیفه وجودی آن را بدانید. برای نمونه   کلمه "قلم خودکار” را می توان به ۲ صورت تشریح کرد تا مخاطب مفهوم آن را درک کند :
 
این گزارش می افزاید: وسیله ای است با  بدنه ای از پلاستیک معمولا خشک.  در داخل لوله ای از پلاستیک شفاف و نرم  وجود دارد که محتوی مقداری جوهر بهیکی از رنگ های آبی، مشکی، قرمز سبز و گاهی رنگ های دیگر است. در نوک آن توپ ریز فولادی قرار دارد که بوسیله آن جوهر را به آرامی به بیرون هدایت می کند. معمولا دارای دربی همرنگ جوهر آن می باشد.
 
    تعریف دوم: وسیله ایست که با آن می توان به راحتی و سهولت  بر روی کاغذ نوشت.
 
 
 قطعا تعریف دوم  در رساندن مفوم کلمه بهتر عمل میکند.
 
براساس این گزارش تعاریفی که تا به حال در مورد کاداستر ارائه شده معمولا از نوع  تعریف اول است. به عبارت دیگر وقتی صحبت از کاداستر است، اغلب بحث فنی آن مطرح می شود . این نوع تعریف کاداستر به هیچ وجه اشتباه نیست، اما برای درک صحیح، ابتدا باید فلسفه وجودی کاداستر را دریابیم.
 
براساس این گزارش برای دانستن فلسفه بوجود آمدن کاداستر اگر نگاهی به تاریخ  بیاندازید خواهید دید که چه در یونان باستان و چه در فرانسه عهد ناتپلئون، کاداستر جهت کسب مالیات و درآمد برای حکومت بوجود آمده. در حقیقت هدف اولیه و اصلی کاداستر، کسب درآمد برای حکومت است به نحوی که پرداخت های عادلانه صورت بگیرد. عدم پرداخت عادلانه مالیات،  باعث ظلم بوده و این خود باعث نارضایتی مردم و سستی ارکان حکومت می شود. به همین جهت کاداستر بهترین وسیله برای کسب حداکثری درآمد از مردم است به نحوی که رضایت اکثریت را به دنبال داشته باشد.
 
براساس این گزارش هدف ثانویه در کاداستر، تثبیت مالکیت است. با جمع آوریدقیق اطلاعات املاک و ثبت و نگهداری دقیق آن در یک سیستم، مالکیت اشخاص محفوظ می ماند. این هدف در مقابل هدف اول قرار دارد یعنی در ازای کسب درآمد، حکومت، تحکیم مالکیت افراد را تضمین می کند.
 
 گفتنی است :ريشه لغت كاداستر، در حقيقت كلمه يوناني Katastichon به معني دفتر يادداشت است كه با گذشت زمان در زبان لاتين به Captasrum تبديل شده است. در حقيقت كاداستر سيستمي بوده كه براي ثبت استان هاي مختلف كشور يونان جهت مقاصد مالياتي استفاده مي شده است
 
فدراسيون بين المللي نقشه برداري (FIG)، كاداستر را اینگونه تعریف نموده است:
 
فهرست مرتب شده اي از اطلاعات مربوط به قطعات زمين (در داخل مرز جغرافيايي يك كشور) كه شامل نقشه برداري و افزودن ساير مشخصه هاي زمين نظير حقوق مالكيت، كاربري، اندازه و ارزش، به نقشه مقياس بزرگ بوده و به طور رسمي به ثبت مي رسد.
 
تقسیمات کاداستر
 
الف) كاداستر ملكي    ب)  كاداستر عمومي
 
الف- « كاداستر ملكي » تعيين محدوده هاي ملكي است و به دو نوع «شهري » و «زراعي» تقسيم مي شود . همانطور كه مشخص است نوع شهري آن ، براي تعيين محدوده هاي شهري مثل عرصه خانه ها به كار مي روند و نوع زراعي آن هم به تعيين حدود زمين هاي زراعي مي پردازد.
 
ب- « كاداستر عمومي » لايه هاي ديگري از اطلاعات را شامل مي شود و همين اطلاعات است كه كاداستر را به نظامي چند لايه و پيچيده تبديل مي كند .
 
كاداستر عمومي به چند شاخه تقسيم ميشود :
 
1-كاداستر مالي
 
2-كاداستر آبي
 
3-كاداستر سياسي
 
4-كاداستر جغرافيايي
 
5-كاداستر جامع
 
كاداستر مالي: هدفش تعيين مبلغ دقيق ماليات است اطلاعاتي در مورد ابعاد زمين و كاربري آن و هر اطلاعات  ديگري كه براي تعيين مقدار و نحوه اخذ ماليات لازم است وجود دارد .
 
كاداستر سياسي: اطلاعات دقيقي در مورد تقسيم بندي هاي منطقه اي از قبيل حدود استان ها و بخش ها و شهرستان ها در اختيار كاربران قرار مي دهد .
 
نقشه برداري در كاداستر
 
نقشه برداري در كاداستر شامل « عمليات نقشه برداري كاداستر» و « تهيه نقشه كاداستر »  ميشود و همانطور كه اشاره كرديم ثبت جامع حد و حدود اموال غير منقول را در بر مي گيرد و معمولاً شامل اطلاعاتي مربوط به مالک مكان دقيق ملک ( گاهي اوقات اطلاعات GPS) ابعاد (مساحت) نوع كشت و ارزش قطعات زمين ها مي شود .
 
مزایای طرح کاداستر
 
مزایای این طرح از دو بعد شهروندان و دولت مورد بررسی قرار می‌گیرد.
 
سرعت و سهولت دسترسی به اطلاعات ملک، مستندسازی اطلاعات اراضی در رابطه با شهروندان، استناد قانونی و دقیق در محاکمات جهت نیل به احقاق حقوق عامه، افزایش امنیت حقوقی مالکان و آسان‌سازی معاملات ارضی از جمله مزایای این طرح در رابطه با شهروندان است.
 
از بین بردن زمینه‌های تصرف اراضی دولتی و ملی، ایجاد توسعه پایدار و امنیت ملی و زمینه‌سازی تاسیس نظام کارآمد و منصفان برای وصول مالیات اراضی و املاک و هم‌چنین جلوگیری از بورس بازی زمین در مناطق شهری نیز از جمله مزایای این طرح در رابطه با دولت است.
 
و از جمله اهداف کیفی آن می‌توان به بهره‌وری بهینه از نظام اطلاعات کاداستری در ارایه خدمات و اطلاعات کاداستری در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به سایر دستگاه‌های اجرایی و همچنین توسعه علم و فناوری کاداستر، بومی کردن و کاربردی کردن آن در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اشاره کرد.
 
 انتهای پیام/

برچسب ها: کاداستر ، ملک ، زمین
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار