به گزارش
خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران،تالاب میقان در موقعیت جغرافیایی N3411 E4950 در استان مرکزی واقع است. تالاب ميغان آخرين حلقه اکولوژيک حوزه آبريز دشت اراک است که آبهاى سطحى مسيلهاى فصلى را جذب مىکند. گياهان دشتى اطراف درياچه ميغان از گونه خشکى پسند و شورپسند هستند. مساحت درياچه ميغان با توجه به آبهاى ورودى آن از حدود ۱۰۰ تا ۱۱۰ کيلومترمربع متغير است. اين محدوده از نظر اقليمى زمستانهاى معتدل دارد و به جهت همين ويژگى، توقفگاه گروههاى بزرگى از پرندگان مهاجر است که از نواحى سردسير شمال به سرزمينهاى گرمسير جنوب کوچ مىکنند.
اين درياچه در روزگاران گذشته به نام نمکزار فراهان مشهور بوده است. محيط درياچه ميغان از ۱۶ تا ۲۴ کيلومتر متغير است و جزيره کوچکى در وسط آن قرار گرفته است که آثار و خرابههاى ساختمانى در آن وجود دارد. آب درياچه به قدرى شور است که در هر ليتر آن در تابستان ۵۰ گرم، در بهار ۳۸ گرم و در زمستان ۲۸ گرم نمک وجود دارد. اين درياچه زيستگاه گروههاى بزرگ پرندگان است و آب و هواى آن در فصل پاييز بسيار مناسب است.
گياهان دشتى اطراف درياچه ميقان از گونه خشکى پسند و شورپسند هستند. مساحت درياچه ميقان با توجه به آبهاى ورودى آن از حدود ۱۰۰ تا ۱۱۰ کيلومترمربع متغير است. اين محدوده از نظر اقليمى زمستانهاى معتدل دارد و به جهت همين ويژگى، توقفگاه گروههاى بزرگى از پرندگان مهاجر است که از نواحى سردسير شمال به سرزمينهاى گرمسير جنوب کوچ مىکنند. آب درياچه شور است و آب و هواى آن در فصل پاييز بسيار مناسب است.
تالاب ميقان با ويژگيهاي اكولوژيك منحصر به فرد و به عنوان يكي از بزرگترين زيستگاههاي پرندگان مهاجر،يك اكوسيستم ارزشمند و مطرح در سطح جهان است. حضور سالانه بيش از ده هزار (10000)قطعه درناي زيباي خاكستري(Grus grus ) توجه بسياري از علاقه مندان و محققين در گرايش هاي مختلف علوم زيستي را به اين منطقه معطوف ميكند. وجود "پلانگتون آرتميا" به عنوان تنها جانور آبزي سازگار با شرايط تالاب وجود گونههاي منحصر به فرد گياهي از جمله قره داغ(Nitraria scoberi) كه بومي منطقه ميقان است و نقش مهمي در تثبيت خاك و كاهش غبار منطقه و تلطيف هواي شهراراك دارد، يكي ديگر از ويژگيهاي اين منطقه است.و همچنين چشم اندازهاي بكر موجود در اين منطقه، قابليت آنرا دارد كه با رعايت استانداردهاي زيست محيطي پذيراي جمع بسياري از گردشگران و مشتاقان طبيعت باشد.
بیش از 60 درصد پرندگان استان و 16 درصد پرندگان کشور در این تالاب کشوری زیست میکنند و برخی از گونههای پرندگان مهاجر و بومی این منطقه نادر و ارزشمند بوده و حضور پر تعداد آنها در فصل مهاجرت موجب میشود که گروههای گردشگری متعددی برای پرنده نگری به این خطه سفر کنند. وجود برخی وحوش مانند گرگ و روباه، مار، پرندگانی چون عقاب و برخی نمونه های نادر لابه لای شاخ و برگ های سبز قره داغ و آترپلیکس جلوه ای دیدنی به منطقه کویری این تالاب داده است.
درنا، مرغابی سانان، فلامینگو ها، خروس کولی و انواع پرندگان دیگر با حضور خود در طبیعت بکر تالاب میقان انسان را شگفت زده و به دیدن هر چه بیشتر وا می دارد. این تالاب توسط اداره کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی به منطقه شکار ممنوع تبدیل شده است. تالاب میقان اراک سالانه پذیرای بیش از 12 هزار قطعه پرنده مهاجر از سیبری است و از سوی دیگر تالابی در یک محیط کویری است که این خصوصیت یک ویژگی منحصر بفرد و جالب است.
بر اساس استانداردهای جهانی تالاب ها، هر تالاب که یک درصد از یک گونه پرنده را در خود پذیرا باشد در مختصات جهانی و بینالمللی قرار میگیرد و تالاب میقان اراک در کنار تالاب گاوخونی اصفهان تنها پذیرای پرندگان مهاجر در مرکز کشور به منظور زمستان گذرانی محسوب میشوند. خاک این منطقه از مارن و رس بوده و در هوای مرطوب و بارانی نرم میشود. هنگامی که رطوبت هوا کم میگردد قدرت تبخیر آب افزایش مییابد. در تالاب به علت شوری آب، گنبدها و طبقات نمکی شکل میگیرد. این طبقات و لایههای نمکی تمامی سطح دریاچه را پوشانده است و از فاصله دور سفید و برفی جلوه میکند.
انتهای پیام/
منبع:irandeserts.com