به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران؛ جمعه مورخ 11/3 سال 1393 هجری شمسی دفتر پادشاهی عربستان به طور رسمی از مرگ ملک عبدالله بن عبدالعزیز پادشاه این کشور که از سه هفته پیش به جهت معالجه به بیمارستان منتقل شده بود و نیز جانشینی امیر سلمان بن عبدالعزیز به عنوان پادشاه و امیر مقرن به عنوان ولیعهد این کشور خبر داد.
بر این اساس در گزارش زیر برآنیم تا صفحاتی از دوره پادشاهی این پادشاه سعودی را ورق بزنیم و نگاهی به زندگی نامه و عملکرد وی در این مدت داشته باشیم:
ملک عبدالله که بود؟
ملک عبدالله بن عبدالعزیز بن عبدالرحمن بن فیصل بن ترکی آل سعود در سال 1924 میلادی در ریاض به دنیا آمد؛ او دوازدهمین فرزند پسر ملک عبدالعزیز بود و مادر او "فهده" دختر "عاصی بن شریم الشمری" نام داشت؛ این فرد در سال 1963م از جانب حکومت به عنوان رئیس گارد ملی عربستان منصوب شد و تا نوامبر 2010 در همین منصب باقی بود و در کنار آن نخست وزیری این کشور را نیز برعهده گرفت؛ او پس از ابتلای پدر خود به بیماری و سکته در سال 1995 زمام امور را در دست گرفت و پس از مرگ وی رسما پادشاهی کشور عربستان را به صورت کاملا وراثتی برعهده گرفت.
ملک عبدالله از ثروتمندترین افراد در جهان به شمار می رفت به نحوی که مجله "ووریس" آمریکا با تهیه گزارشی پیرامون ثروتمندترین پادشاهان جهان در سال 2010 میزان دارایی این پادشاه سعودی را 18 میلیارد دلار تخمین زده بود.
گفتنی است ملک عبدالله سواد آکادمیک نداشته و تنها در نزد پدر و برخی علمای قصر تعلیم دیده بود.
سیاستهای ملک عبدالله در قبال سایر کشورها:
طی دوران پادشاهی ملک عبدالله بن عبدالعزیز در عربستان سعودی جهان شاهد انقلابها، سقوط دیکتاتوریها و جنگهای طائفهای بسیاری بوده که بیشتر آن در منطقه غرب آسیا جریان داشته است.
علی رغم اینکه عربستان خود به صورت مستقیم درگیر این رویدادها نبوده، ولی تمامی آن خطری برای پایه های حکومتی این کشور به شمار می رفته است؛ به گونه ای که آل سعود طی سالهای اخیر با سه تهدید اساسی روبه رو بوده است: آشوب های منطقه ای یا انچه اصطلاحا "بهار عربی" گفته می شود، برنامه هستهای ایران و نهایتا گسترش جنبش های تروریستی.
در آغاز شعله ور شدن انتفاضههای عربی آل سعود در قبال آن دو استراتژی متفاوت اتخاذ نمود:
- "در قبال حوادثی که منافع او را به خطر می انداخت" مانند حوادث سوریه، یمن و بحرین.
- "تلاش جهت پر کردن خلا استراتژی" که نبود دولت های محوی در مصر و عراق به وجود اورده بود.
در ذیل به صورت مختصر مواضع ملک عبدالله در قبال برخی کشورها ذکر میشود:
در توضیح جزئیات حمایت دامنه دار آل سعود از تروریسم سخنها و گزارشات بیشماری طی چند سال اخیر منتشر شده و همگی بر حمایت همه جانبه این کشور از تروریسم تاکید نموده اند؛ به گونهای که یک افسر اسرائیلی با تابعیت ایرلندی در پادگان نظامی موجود در منطقه جوف عربستان بر آموزش 1400 جنگجوی تروریست با تابعیت های مختلف نظارت دارد و این تروریست ها از طریق خاک اردن به سایر مناطق درگیر با تروریسم ارسال میشوند.
علاوه بر این این کشور از گروه های تروریستی موجود در سوریه و عراق اعم از داعش، النصره همسو با سیاست های منافقانه خود حمایت مالی و نظامی گسترده به عمل می آورد؛ به نحوی که گزارش ها از فرماندهی مستقیم خود امیر سلمان بن سلطان در راس گروه هایس تروریستی موجود در سوریه و عراق تاکید داشته اند؛ این حمایت ها تاحدی زیاد و چشمگیر است که کارشناسان همگی متفقالقولند که نابودی تروریسم در گرو حمایت عربستان از آن می باشد و روزنامه "گادین" با انتشار گزارشی تصریح نمود که حمایت های مالی آل سعود از مرز 100 میلیون دلار آمریکایی تجاوز کرده و این کشور در حال حاضر بزرگترین حامی تروریسم در جهان به شمار میرود.
علاوه براین حضور این کشور در ائتلاف بین المللی صوری علیه تروریسم همانطور که مشاهده میشود در جلوگیری از پیشرفت گروه های تروریستی تاثیری نداشته و حتی در برخی موارد تقویت کننده این گروه ها در سوریه و بویژه منطقه کوبانی بوده است.
در مارس 2011 بحران سوریه آغاز شد و در اوایل آن مملکت آل سعود در ظاهر با رویکردی قانونمدارانه و از طریق شورای امنیت پیگیر مسئله بود، ولی هنگامیکه شرایط بحرانی تر شد سفیر خود در دمشق را فراخواند و از لبنان خواست در مقابل درگیریهای خارجی خویشتندار باشد.
بحران این کشور که به عنوان نزدیک ترین همسایه عربستان نیز به شمار میرود در فوریه 2011 آغاز شد و بحران جدیدی را برای آل سعود بوجود آورد؛ از این رو جهت تسلط بر اوضاع این کشور و در اقدام مداخله جویانه نیروهای خود را به بحرین فرستاد تا از سقوط رژیم دیکتاتوری حاکم در این کشور جلوگیری نماید.
در یمن نیز پادشاه عربستان در روند تغییر قدرت در این کشور دخالت نمود و از انتخاب عبدربه منصور هادی به عنوان ریاست جمهوری در این کشور و جایگزینی عبدالله صالح حمایت کرد.
وی از رئیس جمهور سابق آمریکا جورج بوش ابتدا و به صورتی منافقانه خواسته بود تا در به عراق حمله نکند، ولی در عمل اساسی ترین حمایت و پشتیبانی را از آمریکا در اثنا این جنگ به عمل آورد.
او نسبت بهنوری مالکی نخست وزیر سابق عراق اظهار بیاعتمادی میکرد و تمایلی به تقویت رابطه با او را نداشت.
پادشاه عربستان در مواضع سیاسی خود همواره علیه ایران موضعی خصمانه داشت؛ به نحوی که در سال 2008 در دیدار با "رایان کروکر" سفیر آمریکا در عراق و نیز ژنرال "دیوید پترائوس" با اشاره به جمهوری اسلامی ایران تاکید کرده بود که اکنون وقت ان رسیده تا سر افعی را قطع کنید!
"عادل الجبیر" سفیر عربستان در واشنگتن نیز تصریح نموده بود که درخواستهای متوالی و پی درپی پادشاه این کشور از آمریکا، واشنگتن را به مقابله و جلوگیری از پیشرفت برنامه صلح آمیز هسته ای ایران تحریک نمود.
ملک عبدالله از آنجایی که سیاستهایش با سیاستهای رئیس جمهور مخلوع مصر همسو بود مخالف ناامنی و بی ثباتی در مصر بود و بارها حمایت خود از وی و اخوان المسلمین را اعلام کرده بود.
وضعیت حقوق بشر در دوره پادشاهی ملک عبدالله:
سازمان حقوق بشر بیانیهای را صادر کرد که در آن آل سعود را به نقض حقوق بشر و حمایت از گروههای تروریستی متهم نمود.
در این بیانیه ذکر شده بود این کشور در حالی که از چشم پوشی جامعه بین الملل سوءاستفاده میکند به صورت مخفیانه و سرکوبگرانه بدون محاکمه هزاران شهروند سعودی را بازداشت و سالهای متوالی در زندان حبس مینماید.
پس از ملک عبدالله، سرنوشت عربستان چه می شود؟
شکی نست که پس از ملک عبدالله حکومت آل سعود با سخت ترین دوران حیات خود مواجه خواهد بود، کما آنکه در حال حاضر از درگیری های داخلی رنج می برد و در سایه تهدیدات خارجی بسیاری قرار دارد.
اقتصاد عربستان در دوره آتی با چالشهای بزرگی روبه روخواهد بود، کما اینکه مشاهده شد با اعلام انتقال ملک عبدالله به بیمارستان سهام این کشور سقوط کرد و اکنون نیز با اعلام مرگ او قیمت و بازار نفت تحت تاثیر سریع قرار گرفته است.
از لحاظ حکومتی نیز در حالیکه بسیاری از طرف های داخلی جهت انتخاب جایگزین ملک عبدالله خواهان اجرای دموکراسی در کشور بوده اند ولی باز به صورت دیکتاتوری و بدون موافقت مردم پادشاه این کشور انتخاب شده و این خود موجب اعتراض مردمی در عربستان خواهد شد.
در عرصه بین المللی نیز آل سعود با بحران های بزرگی دست و پنجه نرم می کند و این بحران خواب را از چشمان سردمداران سیاسی آن ربوده است؛ به گونه ای که بحرین نزدیک ترین همسایه آن آشفته می باشد؛ همانطور که سایر کشورها عربی مانند عراق، سوریه، لیبی، یمن و... شرایطی بحرانی را تجربه می کند و طبیعتا تمام حوادث جاری در این کشورها، امنیت و ثبات این کشور را نیز تحت تاثیر قرار داده و می دهد.
علاوه براین داعش که خود این حکومت یکی از حامیان اصلی آن بوده اکنون تهدیداتش را به سمت این کشور نیز گسترش داده و آل سعود از این بابت نیز بسیار نگران است.
گفتنی است، نماز میت بر جنازه ملک عبدالله پادشاه متوفی عربستان سعودی بعد از نماز عصر روز جمعه در مسجد امام ترکی شهر ریاض اقامه شد و پس از آن جنازه وی در قبرستان العود واقع در نزدیکی این مسجد دفن شد.
ملک عبدالله 90 ساله بامداد جمعه درگذشت.
در این مراسم در کنار ملک سلمان پادشاه جدید عربستان سعودی سران برخی از کشورها از جمله رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه، امیر کویت، امیر قطر، پادشاه بحرین و حاکم شارقه به نمایندگی از دولت امارات حضور داشتند.
گزارش از جواد ماستری فراهانی
منابع:
1. شبکه خبری العالم
2. روزنامه گاردین
3. سی ان ان عربی
4. رونامه الریاض
5. اسکای نیوز
6. سایت خبری الوقت
7. روزنامه رای الیوم
انتهای پیام./.