به گزارش
خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران در عصری که ما در آن زندگی میکنیم، ماهواره و تکنولوژی وابسته به آن، آنچنان در تار و پود اندیشه جوامع بشری نفوذ کرده و به پیش میتازد که نقش تعیین کننده آن در سیر تحولات تمدن بشری قابل توجه است.
نخستین ماهواره فضایی جهان اسپوتنیک به معنی همسفر بود که در تاریخ 12 مهر 1336 برابر با 14 اکتبر 1957 میلادی از کشور روسیه به مدار زمین پرتاب شد.
بعد از گذشت یکسال در سال 1958 میلادی ایالات متحده آمریکا برای تقویت کردن پروژه مخابراتی خود به نام اسکور دومین ماهواره که از یک نوار برای ضبط و پخش پیامهای صوتی استفاده میکرد را به فضا فرستاد.
نخستین و مهمترین برنامهی ماهوارههای مخابراتی در تلفن بلند برد میان قارهای بود.
بعد از اینکه سرویس تلفن راه دور تجاری با استفاده از مخابرات ماهوارهای ایجاد شد، یک میزبان دیگر ارتباطات راه دور تجاری با ماهوارههای مشابه در سال 1979 میلادی شامل؛ موبایلهای ماهوارهای، رادیوی ماهوارهای، تلویزیون ماهوارهای و دسترسی اینترنتی ماهوارهای به جمع ماهوارههای دنیا
پیوست.
رسانهها و بویژه شبکههای ماهوارهای در شکلگیری افکار عمومی نقش بسزایی دارند.
در همین خصوص با حجتالااسلام حسن کمالی کارشناس امور فرهنگی و مشاور خانواده به گفتگو پرداختیم.
حجتالااسلام حسن کمالی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران با اشاره به اینکه اعتیاد به تلویزیون و برنامههای ماهواره بسیار خطرناک است اظهار کرد: اگر بخواهیم به جنبههای منفی ماهواره اشاره کنیم، در حقیقت ماهواره یکی از مخرب ترین و اثرگذارترین وسایل ارتباط جمعی بر سیستم اعصاب و روان تمامی انسانهای دنیا محسوب میشود.
این کارشناس امور فرهنگی و مشاور خانواده افزود: غفلت افراد از رصد کردن وضعیت زندگی و دسترسی بدون زمینهسازی مناسب خانوادهها به برنامههای این غول رسانهای، آسیبهای اساسی و جدی بر پیکره خانوادهها وارد میکند و بنا به دیدگاه اندیشمندان نداشتن نظارت و کنترل بر این تکنولوژی همانا محصور کردن اندیشه افراد خانواده است.
وی تصریح کرد: امروز نمیتوان وسایل ارتباط جمعی و بویژه ماهواره را از نوجوانان و جوانان جدا کرد و تماشای تلویزیون و ماهواره در بین همه اقشار جامعه نهادینه شده است.
حجتالااسلام کمالی بیان کرد: ما نمیتوانیم درب تکنولوژی و فناوریهای جدید دنیا را به روی خود ببندیم و باید با همه اقوام و ملل در ارتباط باشیم و اگر بنا داریم که فرهنگ ایرانی – اسلامی ما برقرار بماند، در وهله اول باید از نیروهای فعال فرهنگی، تهیهکنندگان و فیلمسازان ایرانی بهره ببریم.
این کارشناس امور فرهنگی و مشاور خانواده با اشاره به راهکارهای مقابله با آسیبهای ابزارهای نوینی همچون ماهواره درک سه مسئلهی نبوغ جوانان،پرورش استعدادها و وحدت رویه را ضروری دانست و افزود: ما سرمایههای گرانقدری همانند شاهنامه، گلستان سعدی، دیوان حافظ و آثارهای فرهنگی و هنری فراوان دیگری در کشور داریم که با بهرهگیری از تمام این آثار در ساخت برنامهها و فیلمها می توان رسانه ملی را از پخش فیلم های خارجی و ترویج فرهنگ بیگانه بینیاز کرد و این روش نیز معقولترین راهکار برای مقابله با آسیبهای ماهواره است.
وی عمده ترین آسیبهای اجتماعی ماهواره را متزلزل ساختن روابط خانوادگی، جایگاه زنان،بیخویشتن شدگی افراد،اختلال تفکر بین مخاطبان،تهدید امنیت ملی یک کشور و بحران هویت برشمرد و یادآور شد: در جشنها، اعیاد و عروسی ها آزادیهای معقول و خوشیهای مثبت و فکر بکر از جوانان گرفته شده است که این محدودیت موجب میشو تا قشر جوان جامعه از دورن به انفجار برسد.
این استاد دانشگاه از آسیبهای دیگر ماهواره، به مشکلات روحی و روانی متاثر از فیلمهای مبتذل و خشن، افسردگی شدید و گاه همراه با خودکشی، ایجاد روابط اجتماعی ناسالم، ترویج مدگرایی، پخش شایعات، ایجاد شک و دودلی و پایین آمدن سطح رضایتمندی همسران از یکدیگر اشاره کرد.
حجتالااسلام کمالی ادامه داد: متاسفانه امروزه فرهنگ ما همانند گوشت قربانی بین سازمان های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر سازمانهای مرتبط در حوزه فرهنگ تقسیم شده است.
وی در اینباره بیان کرد: تمام این سازمان های فرهنگی باید به سمت و سوی صدا و سیما سوق داده شوند، همانطور که امام خمینی (ره) فرمودند: صدا و سیما یک دانشگاه است و ما باید در این دانشگاه سرمایه گذاری کنیم،اما متاسفانه خودمان از این سرمایه بهره نمی بریم این در حالی است که حتی کشورهای بیگانه از سرمایه عظیم فرهنگی ما بهرهبرداری می کنند.
این کارشناس امور فرهنگی و مشاوره خانواده با اشاره به اینکه رسواییها و خطرات اخیری که در دنیا به وجود آمده است به دلیل استفاده منفی از ماهواره است، تاکید کرد: ما باید با بسیج کردن کشورهای اسلامی یک ماهواره بینالمللی اسلامی درست کنیم و جوانهای ما با تشویق مقام معظم رهبری (مدظله) میتوانند این کار را انجام دهند تا ما پیشگام و سردمدار افکار خوب فرهنگی دنیا شویم.
حجتالااسلام کمالی با بیان اینکه هر وسیله ارتباطی دارای یک بعد منفی و یک بعد مثبت است، تاکید کرد: هر چند اکثر شبکه های ماهواره ای اهدافی جز به انحطاط کشاندن فرهنگ و آداب و رسوم مخاطبان خود ندارند؛ اما نباید برنامه های مثبت ماهواره از قبیل آگاهی از پیشرفتهای علمی اقصی نقاط دنیا، آشنایی با فرهنگ و سنت کشورهای مختلف و با خبر شدن از اوضاع جهان را انکار کرد.
با این وجود ، ماهوارههایی که در فضا در حال گردشند، میتوانند اطلاعات با ارزشی در اختیار انسان قرار دهند که منجر به تحولات شگرفی در زمینه های گوناگون شود، در نتیجه در صورتی که از ماهواره درست استفاده شود، باعث ترقی و پیشرفت یک جامعه میشود./گزارش از سید شایان جعفری
انتهای پیام/