وی تصریح کرد:اولین بخش موزه ی سنجش متعلق به بخش نجوم است که شامل انواع اسطرلاب های قدیمی-تقویم نجومی و یک نمونه تلسکوب می باشد که به وضوح می توان گفت قبل از اختراع تلسکوب از اسطرلاب به عنوان وسیله ی نجومی به صورت گسترده و فراگیر در آن زمان استفاده می شد به طوری که با این وسیله ی سنجش امکان تخمین فاصله ی شهرها- تشخیص سال های کبیسه-تشخیص خسوف و کسوف های سالانه میسر می شد و حتی به عنوان ساعت شرعی و آفتابی هم مورد استفاده افراد قرار می گرفت.
وی بخش دیگر موزه ی سنجش را ساعت های مختلف از جمله :ساعت های رومیزی –جیبی یا شکاری و ساعت های ایستاده که بیشتر به شکل کوکی هستند توصیف کرد و قدمت این نوع ساعت ها را صد تا چهارصد سال اعلام کرد.
سیما طاهر مقدس ادامه داد: موزه ی سنجش تبریز تنها موزه ی تخصصی درباره سنجش در ایران است که در این شهر قرار دارد و بنابراین دیگر ابزار آلات سنجشی نیز از دیگر شهرهای کشور جمع آوری شده است و در این موزه در اختیار عموم بازدید کنند گان قرار دارد.
وی گفت:بخش ترازو از دیگر بخش های موجود در این موزه است که در واقع بزرگترین ترازوهای میوه و تره بار و ظریفترین ترازوهای عطاری و طلا جات و آزمایش گاهی را که در ایام قدیم از آن استفاده می شد شامل می شود .
مسئول موزه ی سنجش تبریز ادامه داد:در محوطه ی حیاط موزه ی سنجش فسیل تنه ی درختی وجود دارد که به مرور زمان و گذشت سالیان دراز تبدیل به سنگ سیلیسی شده است و این شاخص ترین و قدیمی ترین شیئ است که در این موزه قرار دارد و به گفته ی کارشناسان و دانشمندان زمین شناسی قدمت چهار ملیون ساله دارد که بر اثر تحولات زمینی و رادیو اکتیوی تبدیل به این نوع سنگ شده است.
وی با بیان اینکه یک نوع ساعت آفتابی تاریخی هم در محوطه ی حیاط وجود دارد و ساعت شرعی محلی را به مردم نشان می دهد افزود:موزه ی سنجش بخش دیگری را نیز به خود اختصاص داده است که شامل انواع دما سنج ها ی عمق خاک-دماسنج کشاورزی-باران سنج و انواع قطب نماها و پرگار-گونیاهای قدیمی است و حتی سایر ابزار آلات ظریف از جمله :خط کش های تاشو و مترهای قدیمی را نیزشامل می شود.
طاهر مقدس بیان کرد:قرار گیری منزل به صورت چهار فصل می باشد که در ابتدای ورود به موزه ی سنجش به سالن پذیرایی زمستانی برمی خوریم که در فصل زمستان بیشتر آفتاب گیر است و سپس وارد بخش ساعت پاییزه ی ساختمان می شویم که موزه سنجش آن را بخش دوم نام نهاده است و بخش دیگر بهاری است. و طبقه زیر زمین ضلع شمالی که توسط پله ای به هشتی ورودی نیز متصل است حوضخانه نامیده می شود و دیگر قسمتهای زیر زمین شامل مطبخ، انبار ارزاق و آب انبار و سردابه میباشد. و در حقیقت در بخش مطبخ مشاغلی از جمله شغل علافی که گندم و جو و زغال میفروخت و یا پارچه فروشی که از آرشین یک نوع وسیله ی سنجش استفاده میکرد را معرفی می کند.
طاهر مقدس وجود عکس های قدیمی را بر روی دیوارهای قسمت پایین ساختمان که ترازوها در آنجا ترتیب یافته اند، نمایانگر شکل و ساختار قدیمی ساختمان و نوع معماری آن دانست.
وی افزود:طبقه همکف دارای طنبی های اصلی و جانبی در اضلاع شمالی شرقی و غربی با پنجره های اروسی است. بنا دارای تذهیب در کمره اتاقها، شومینه ها و گچبری در سقف طنبی های شمالی و شرقی است .
مصالح بکار رفته در بنا شامل سنگ لاشه با ملات ساروج در پی ها است و دیواره های زیرزمین ترکیبی از سنگ و آجر (تفلیسی) و دیوارهای فوقانی (همکف) خشتی با روکش آجری است.
وی همچنین از برنامه های نمایشگاهی بای جذب بیشتر بازدید کنندگان در هفته ی میراث فرهنگی و دیگر ایام از جمله عید نوروز و فصل تابستان خبر داد و گفت:به دلیل استقبال بازدید گنندگان و علاقه مندان به این موزه ،موزه ی سنجش در زمان های پر بازدید اشیایی را از تهران و یا از افرادی که خود دارای کلکسیون هستند به صورت امانتی به این مکان منتقل می کند.
به گفته ی وی اوج بازدید کنند گان از این موزه در ایام نوزوز و تابستان می باشد که حدود 6 تا 7 هزار نفر در ماه می باشد.