"محمودرضا امینی" کارشناس سیاست خارجی طی یادداشتی اختصاصی برای باشگاه خبرنگاران به نقد و تحلیل عواقب سفر این مهمان ناخوانده به کنگره ایالات متحده پرداخته است.
متن این یادداشت به شرح ذیل است:
در حالی که این روزها کاخ سفید تلاش میکند، تا با مشکلات ادامه مذاکرات هستهای در کنگره دست و پنجه نرم کند، در این مسیر اقناع سازی نمایندگان جمهوری خواه را هدف قرار میدهد.
خبر اعلام حضور نتانیاهو در آمریکا و سخنرانی وی در کنگره همچون آب سردی بر پیکره مقامات کاخ سفید است؛ چرا که آنها با توجه به تاثیرگذاری سخنرانی نتانیاهو، هرگز مایل به حضور این میهمان ناخوانده نیستند.
البته در این میان مقامات اسرائیلی طبق رویه به خصوصشان؛ یعنی نادیده گرفتن قوانین حقوقی و سیاسی به آمریکا خواهند رفت و همین مسأله با شگفتی مقامات کاخ سفید مواجه شد که به اخبار منتشر شده در مورد دعوت نخست وزیر رژیم صهیونیستی به آمریکا برای سخنرانی در کنگره پاسخ سردی دهند و این دعوت را به دور از پروتکل موجود بدانند؛ چرا که پروتکل معمول حکم می کند رهبر یک کشور هنگام سفر با رهبر کشور میزبان تماس بگیرد، لذا این رویداد خاص ظاهرا خارج از پروتکل موجود انجام می گیرد.
یکی از موضوعات اصلی درگیری و روابط سرد نتانیاهو و اوباما مذاکرات هسته ای است. از سویی دیگر مخالفان جمهوریخواه اوباما نیز گفتهاند که نخست وزیر اسرائیل برای سخنرانی در یک نشست مشترک کنگره دعوت شده است. این موضوع می تواند شان دیپلماسی آمریکا را نه تنها برای ایران، بلکه برای جامعه جهانی زیر سوال ببرد. ایران تاکنون بر اساس گزارشهای ماهیانه آژانس به تعهدات خود در چارچوب برنامه اقدام مشترک عمل کرده است و این مسأله برای کاخ سفید به رهبری اوباما بزرگترین دستاورد سیاسی تلقی می شود. به همین خاطر است که تمامی مقامات کاخ سفید به دفاع از مذاکرات و ادامه دیپلماسی با ایران تاکید دارند.
کاخ سفید هراس آن را دارد که دستاوردهای دیپلماتیکش را که برای آن هزینههای زیادی هم داده است و از سویی دیگر در هر محفلی به عنوان افتخاری دیپلماتیک از آن یاد میکند به هر طریقی که ممکن است حفظ کند.
در نشست روزهای گذشته بین مقامات کاخ سفید و کنگره، شخص اوباما نیز با وجود آنکه نتوانست تضمینی در مورد موفقیت مذاکرات دهد، اما؛ به شدت از آن دفاع کرد. پس از این دفاعیه بود که «رابرت منندز» به عنوان یکی از سرسخترین مخالفان مذاکرات هسته ای، نامهای به اوباما نوشت مبنی بر اینکه فعلا قصد ارائه طرح تحریمهای جدید خود را به کنگره ندارد و این کار را تا 24 مارس (اوایل فرودین) به تعویق می اندازد.
حال میتوان دریافت که اوباما با ورود نتانیاهو به آمریکا و سخنرانی انتخاباتی وی در کنگره به عنوان یک متغیر "کاملا مزاحم" چقدر تحت فشار و تنگنای سیاسی قرار خواهد گرفت.
رئیس جمهور آمریکا هم از جانب ایران، هم از جانب سایر اعضای 1+5، هم از جانب جامعه جهانی و هم از جانب محیط داخلی آمریکا در تنگنای بدی قرار گرفته است به گونهای که میبایست مذاکرات هستهای را به سرانجام مثبتی برساند و منصفانه است بگوییم بخش قابل ملاحظهای از این فشار ناشی از تحرک دیپلماتیک ایران و تیم مذاکره کننده هستهای به رهبری جواد ظریف بوده است.
بدون شک محوریترین سخنرانی نتانیاهو که از نظر کاخ سفید میهمانی ناخوانده محسوب میشود حمله به برنامه هستهای ایران و خارج کردن مذاکرات از مسیر طبیعی آن خواهد بود. اهمیت این مسأله تا حدی است که برخی نیز احتمال بروز بحران در روابط نخست وزیر اسرائیل و رئیس جمهور آمریکا را نیز دادهاند. به این ترتیب باید گفت اوباما برای مسلط شدن بر اوضاع داخلی، آزمون سختی را پیش رو دارد.
انتهای پیام/