رژيم هاي ناسالم که بدن را از مواد مغذي حياتي محروم مي کند و باعث کاهش وزن چشم گيري مي شود، نتيجه معکوس خواهد داشت

به گزارش خبرنگار کلینیک باشگاه خبرنگاران؛ اغلب ما فکر مي کنيم سوخت و ساز (متابوليسم) به ميزان کالري که بدن مي سوزاند، گفته مي شود اين در حالي است که متابوليسم با ميزان سوخت و ساز پايه (BMR) که بر حسب مقدار عضله نسبت به چربي در بدن افزايش پيدا مي کند، ارتباط دارد. متابوليسم يعني روندي که طي آن سلول ها مواد مغذي غذا را براي انرژي مي شکنند تا بتوانند کارهاي متفاوت و لازم را براي فعاليت قلب، هاضمه، تنفس، گردش خون و... انجام دهند. اما آن چه به نقل از سايت «Readers digest» در مورد سوخت و ساز بدن کمتر به آن توجه مي شود، به قرار زير است:
 
غده تيروئيد روند سوخت و ساز را کنترل مي کند:
روند سوخت و ساز بدن از طريق غده تيروئيد کنترل مي شود. در زمان توليد انرژي، پروتئين، تنظيم هورمون، روند هضم و... مغز به غده تيروئيد پيغام ارسال مي کند.
 
تيروئيد کم کار تنها روي وزن تاثير نمي گذارد: بسياري از افراد که مشکل کم کردن وزن دارند عنوان مي کنند که تيروئيد کم کار دارند، يعني ميزان سوخت و ساز آنها پايين است. کم کاري تيروئيد تنها روي وزن تاثير نمي گذارد بلکه علاوه بر افزايش وزن باعث خستگي مفرط، افسردگي، ريزش مو و خشکي پوست نيز مي شود که تنها با مصرف داروهاي درمان تيروئيد قابل رفع است.
 
به طور معمول اندازه بدن ميزان سوخت و ساز را مشخص مي کند: اين تصور که افراد لاغرتر و کم سن داراي ميزان سوخت و ساز پايه بيشتري هستند يا توانايي مصرف کالري را دارند، نادرست است در واقع اندازه بدن و ترکيب آن (بافت هاي چربي و بافت هاي عضلاني) مشخص مي کند که چه ميزان سوخت (مواد مغذي) براي توليد انرژي مورد نياز بدن لازم است. در نتيجه هرچه بدن بزرگ تر باشد، به سوخت بيشتري نياز دارد و متعاقبا ميزان سوخت و ساز پايه نيز افزايش مي يابد.
 
ورزش منظم سوخت و ساز را افزايش مي دهد: افزايش فعاليت جسمي يعني افزايش ميزان سوخت و ساز پايه. ورزش هاي مفيد براي سلامت قلب و عروق بايد به گونه اي باشد که ضربان قلب افزايش پيدا کند. انجام تمرين هاي مقاومتي، در افزايش ميزان سوخت و ساز پايه بسيار موثر است. هرچه توده عضلات بيشتر باشد، بدن سريع تر کالري مي سوزاند.
 
روند سوخت و ساز با بالا رفتن سن کند مي شود: از اوايل دهه دوم زندگي، سوخت و ساز پايه (BMR) هر ۱۰ سال تقريبا ۲ درصد کند مي شود که مي توان ۲ دليل را براي آن برشمرد:
 
۱ - از دست دادن بافت عضله با بالا رفتن سن. ۲ - کاهش فعاليت هاي فيزيکي.
 
 عوامل ديگري که روي سوخت و ساز تاثير مي گذارد: ژن هر انسان نيز مي تواند در ميزان سوخت کالري نقش داشته باشد. به عنوان مثال اگر خانواده شما به طور طبيعي لاغرند، اين احتمال وجود دارد که هرچه بخوريد لاغر مي مانيد.
 
رژيم هاي ناسالم: رژيم هاي ناسالم که بدن را از مواد مغذي حياتي محروم مي کند و باعث کاهش وزن چشم گيري مي شود، نتيجه معکوس خواهد داشت. در واقع افرادي که روزي کمتر از هزار و ۲۰۰کالري مصرف مي کنند، روند سوخت و ساز بدنشان کند مي شود.
 
براي کاهش وزن، هر ۲ تا ۳ ساعت بخوريد: بهترين راه براي خارج کردن بدن از حالت گرسنگي سوخت رساني به آن از طريق مصرف مواد غذايي سالم است. برخي معتقدند به جاي فاصله هاي طولاني بين هر وعده غذايي، روزي ۳ وعده غذايي کوچک تر و ۲ اسنک سالم بخوريد تا ميزان سوخت کالري افزايش يابد.
 
افزايش دادن سوخت و ساز پايه با محرک ها:
در کنار ورزش، تمرينات مقاومتي و مصرف وعده هاي غذايي کوچک و سالم، مي توان سوخت و ساز پايه (BMR) بدن را با مصرف موادي مانند ادويه و قهوه افزايش داد. خوردن يک فنجان قهوه قبل از ورزش مي تواند سوخت و ساز پايه را تا ۳ درصد افزايش دهد. در حالي که پودرهاي کاهش وزن، نوشيدني ها و قرص هاي کاهش وزن و مصرف بيش از حد کافئين مي تواند خطرناک باشد.
 
سلامت نیوز
برچسب ها: بدن ، انرژی ، کالری ، چاقی ، لاغری ، دارو ، درمان
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار