به گزارش خبرنگار كلينيك باشگاه خبرنگاران، مهمترین نوع درماتیت اگزما (به خصوص اگزمای آتوپیک) است. گاهی اوقات اگزما و درماتیت معادل در نظر گرفته میشوند. به هر نوع ضایعهٔ پوستی که ماهیت اصلی و اولیه آن واکنش التهابی باشد درماتیت گفته میشود.
برخی از انواع درماتیت درماتیت اتوپیک (Atopic dermatitis): در کودکان شایع است، به نظر میرسد که ارثی باشد چرا که تقریباً همیشه سابقه خانوادگی درماتیت یا آسم در این افراد وجود دارد. نشانههای این نوع درماتیت عبارتند از: خشکی پوست به همراه خارش، بثورات بر روی صورت، داخل آرنج، پشت زانوها، و بر روی دستها و پاها. خارش پوست موجب قرمزی، ورم ، ترک، خروج مایع، کلفتی پوست و پوسته اندازی.
درماتیت تماسی تحریکی (Irritant contact dermatitis): تماس مکرر با آب، مواد شوینده، حلالها و مواد شیمیایی، و هر گونه اصطکاک پوست میتواند موجب اینگونه درماتیت شود. در این عارضه پوست قرمز شده، خارش دار است.
درماتیت تماسی آلرژیک (Allergic contact dermatitis): به علت تماس پوست بدن با موادی است که اکثر مردم نسبت به آن واکنش نشان نمیدهد: چنان صابون ، مواد الکلی ، نیکل، عطر، لاستیک، رنگ مو و یا کاندوم. در این عارضه پوست قرمزشده و به همراه خارش و سوزش است. برای تشخیص عامل تست پچ لازم است.
درماتیت نومولار (Nummular dermatitis): که در بعضی منابع دیسکی شکل یا سکهای نیز نامیدهاند. نقاط آسیب دیده میتواند پوسته دار، دارای مرز و خارش دار باشند و به شکل تکههای تحریک پذیر برای چند ماه باقی بمانند.
درماتیت سبورئیک (Seborrhoeic dermatitis) و شوره سر: درماتیت سبورئیک با توجه به تحریک ناشی از مواد سمی تولید شده توسط مخمر مالاسزیا (Malassezia) بروز میکند. که این گونه مخمر بر روی پوست سر و صورت زندگی میکنند و گاهی اوقات به جاهای دیگر هم سرایت میکنند. این عارضه با قرمزی و پوسته ریزی و خارش مشخص میشود. در مورد شوره سر لازم به ذکر است که پوسته ریزی سر بدون سرخی بروز میکند.
درماتیت عصبی (Neurodermatitis): تکههای فلس دار بر روی سر ، پایین پاها، مچ، یا ساعدها ایجاد میشود.
درماتیت عفونی: به نظر میرسد تحت تاثیر عفونت باکتریایی زرد زخم (impetigo) و یا عفونتهای قارچی باشد.
درماتیت تماسی[ویرایش]درماتیت تماسی، نوعی التهاب پوست است که در صورت تماس مستقیم با ماده محرک خارجی یا ایجاد کننده حساسیت بروز میکند؛ تماس مستقیم با بسیاری از محرکها و آلرژنها عامل التهاب است. درماتیت تماسی فقط سطح پوست را تحت تاثیر قرار میدهد.بهبود این حساسیت معمولاً روزها و هفتهها طول میکشد و فقط وقتی به طور کامل از بین میرود که پوست دیگر به هیچ وجه در تماس با ماده حساسیتزا یا محرک قرار نگیرد. درماتیت تماسی معمولاً نقاط خارشداری را برجا میگذارد که سطح وسیعی را درگیر میکند و حالت سوختگی ایجاد میشود. در این حالت، سطحی که بیشتر با ماده محرک در تماس بوده، بیشتر درگیر میشود.
درماتیت تماسی بسته به علت ایجاد کنندهٔ آن به دو دسته تقسیم میشود: درماتیت تماسی تحریکی و درماتیت تماسی آلرژیک
درماتیت تماسی تحریکی[ویرایش]درماتیت تماسی تحریکی شایعترین نوع درماتیت است و حدود ۸۰ درصد درماتیتها را شامل میشود. این نوع درماتیت از تماس مکرر پوست با موادی مثل صابون، لوازم آرایشی یا دئودورانتها ایجاد میشود. تماس با این مواد باعث ایجاد قرمزی، خشکی و خارش در پوست میشود که معمولاً کف دستها هستند که پس از استفاده باعث ایجاد درماتیت تماسی تحریکی میشوند، چون این مواد چربی و موانع محافظتکننده را از سطح پوست حذف میکنند. علائم آن بیشتر شامل قرمزی، خارش، پوسته پوسته شدن، تورم، تاول، خشکی، فلسی شدن، ضخیم شدن و احساس حرارت در نقطه تماس میشود. در موارد شدیدتر، تاولهای شدید و زخمهای باز ایجاد میشود. بیشتر افرادی که با آب در تماسند، مانند آرایشگرها و تولیدکنندگان مواد غذایی، بیشتر به این نوع درماتیت مبتلا میشوند.
درماتیت تماسی آلرژیک[ویرایش]درماتیت تماسی آلرژیک نوعی درماتیت است که از واکنش نسبت به مواد آلرژن ایجاد میشود و در نهایت در بدن واکنش ایمنی ایجاد میکند و باعث التهاب پوست میشود. انواع مختلف داروها، آفتکشها، لوازم آرایشی، افزودنیهای غذایی، مواد شیمیایی تجاری، مواد پلاستیکی و لاتکس و تمام موادی که به نوعی باعث بروز حساسیت میشوند، میتوانند باعث بروز این نوع درماتیت شوند. بعضی از افراد حتی به نیکل موجود در انواع جواهرات حساسیت دارند.