به گزارش گروه استانهای باشگاه خبرنگاران، به لحاظ موقعیت قرارگیری در شمال کشور و برخورداری از تنوع زیست بومی ارزشمند اعم از اکوسیستم های غنی از جنگل، رشته کوه های البرز مرکزی، دریای خزر و اراضی جلگه ای پست و تالابهای متعدد، مازندران را مبدل به مامن و زیستگاه گونه های متنوعی از جانوران در رده های مختلف کرده است.
رئیس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران ساری، با اشاره به اینکه بیش از 500 گونه جانوری از رده های مختلف مهره داران اعم از پرندگان، پستانداران، خزندگان، دوزیستان و ماهی ها تا کنون در استان شناسایی شدند، گفت: بیش از 320 گونه شناسایی شده را پرندگان تشکیل می دهند که بر اساس آخرین سرشماری مازندران، که همزمان با سایت های سرشماری سایر کشورها، ماه گذشته، با نام سرشماری نیمه زمستانه پرندگان مهاجر از 30 سایت تالابی سرشماری پرندگان در استان صورت گرفته است، 80 گونه مختلف زمستان گذران با جمعیتی بیش از 600هزار قطعه مورد شمارش قرار گرفتند.
ربیعی با اشاره به اینکه پرندگان در مقایسه با دیگر گونه ها با تنوع بیشتری برخوردار هستند، افزود: از مهمترین آنها که صرفا در تالابهای بین المللی میانکاله و فریدونکنار قابل مشاهده است، می توان به درنای سفید سیبری اشاره کرد که گونه هایی نظیر دراج، کبک، فلامینگو، پلیکان خاکستری، انواع قو، اردک، غاز، عقاب به عنوان گونه های کمیاب، حمایت شده و در معرض تهدید قرار گرفته اند که حائز ارزش حفاظتی ویژه هستند.
وی کوهستانها و نواحی جنگلی مازندران را زیستگاه بیش از 63 گونه باشکوه پستانداران با گونه های شاخص شوکا، خرس قهوه ای و مرال یا گوزن قرمز و زرد اعلام کرد و با بیان اینکه بیش از 50 راس مرال در پناهگاههای حیات وحش دشت ناز و سمسکنده ساری حفاظت و نگهداری می شوند تصریح کرد: پلنگ، سیاهگوش، گربه جنگلی، فک دریای خزر، گوسفند وحشی، پازن، گرگ، شنگ و روباه معمولی دیگر گونه های ارزشمند پستانداران را در مازندران تشکیل می دهند.
رئیس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران 9 گونه دوزیستان، 26گونه خزندگان و 75 گونه ماهیها را از دیگر گروه های تنوع زیستی مازندران بیان کرد و با اشاره به اینکه 84 گونه جانوری استان را گونه حمایت شده تشکیل می دهند، گفت: این گروه 10 گونه پستاندار، 57 گونه پرنده، 11 گونه ماهی و 4 گونه دوزیستان و خزندگان را شامل می شود.
ربیعی همچنین افزود: 26 گونه از گونه های جانوری مازندران در فهرست یکی از رده های سرخ و در معرض خطر و تهدید اتحادیه جهانی حفاظت قرار دارند که شامل 3 گونه پستاندار، 2 گونه خزنده، 8 گونه ماهی و 13 گونه پرنده است.
معاون فنی محیط زیست مازندران نیز با بیان اینکه کوتاهی بشر در مقطعی از زمان، انقراض هویت جنگل هیرکانی یعنی همان ببر مازندران را موجب شده است که علی رقم تلاش احیا از زیرگونه های روسی آن با شکست مواجه شد، تصریح کرد: تخریب زیستگاهها و تالابها، تجاوز به عرصه های طبیعی حیات وحش، کاربری های ناسازگار در محیط های طبیعی، ورود پساب و آلودگی به رودخانه ها، شکار و صید و کمبود محیط بان و نیروهای اجرایی نه تنها از مهمترین چالش های زیست محیطی مازندران بلکه عمده ترین تهدیدات زیست محیطی کشور نیز محسوب می شوند.
مقدس اجرای طرح آمایش سرزمین را از مهمترین اقدامات مرتفع کننده مشکلات زیست محیطی، تا دو سال آینده در مازندران اعلام کرد.
اسدی کارشناس گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران نیز اظهار داشت: با مرتفع شدن مشکلات زیست محیطی و ورود گردشگران طبیعت گرد به منطقه، شاهد تاثیرات مثبتی از لحاظ زیست محیطی، فرهنگی و اجتماعی در مازندران خواهیم بود.
یعصوبی کارشناس اقتصادی سازمان اقتصاد و دارایی مازندران نیز کسب درآمد و بهبود وضعیت اشتغال را از نتایج ارزنده هموار شدن چالش های حیات وحش اعلام کرد.
در پایان امید می رود با تاسی از اصل پنجاهم قانون اساسی در جمهوری اسلامی که حفاظت از محیط زیست را وظیفه عمومی اعلام می کند، در حراست و صیانت از محیط زیست خود اهتمام ورزیم که همانا سلامت محیط زیست سلامت جامعه انسانی را به ارمغان می آورد.
انتهای پیام/ ض